Dette er Lyd & Bildes tredje store blindtest av mobilkameraer. Vi har prøvd dette et par ganger før – nemlig i oktober i forfjor, hvor vi ba leserne om å peke ut det beste mobilkameraet blant en rekke mobiler i premiumklassen, og i juli måned i fjor, hvor vi hadde fokus på de dyreste toppmodellene.
Hele poenget med disse artiklene er at vi gjerne for en gangs skyld vil rette blikket mot brukernes preferanser. Normalt tar vi nemlig de tekniske brillene på når vi anmelder mobilkameraer. Vi studerer funksjonene i kamera-appen på nært hold, og selve kameraoppsettet (optikk, sensorstørrelse, osv.) havner også under lupen.
Nå er det imidlertid resultatet som teller til slutt, og når vi ser på bildekvaliteten de forskjellige mobilkameraene produserer, skjer det muligens med andre briller og ut fra andre kriterier, enn de du legger vekt på til daglig.
Så hele poenget med avstemningen var å finne det mobilkameraet som produserer bildene flest mennesker faktisk liker. Uten å ta hensyn til teknologi og forutinntatte holdninger til produsenter eller plattform.
Slik testet vi – og slik kårer du vinneren
Denne gangen har vi valgt seks gode mobiler i mellomklassen som deltakere. For selv om det er de dyreste mobilene som har de beste kameraene, går veldig mange av oss rundt med litt billigere modeller i vesken eller i bukselommen.
Derfor betrakter vi det som god leserservice å finne ut hvilken av de følgende seks veldig populære mobilene i mellomklassen som etter deres mening tar de beste bildene:
- Apple iPhone 13 mini – pris: 8490
- Asus Zenfone 8 – pris: 6990
- Motorola Moto G200 – pris: 4999
- Nokia XR20 – pris: 5990
- OnePlus Nord 2 – pris: 5290
- Samsung Galaxy S21 FE – pris: 8190
Med hver mobil har vi fotografert ni forskjellige standardscener, tilsvarende den type bilder som de fleste tar igjen og igjen med mobiltelefonen.
Hver scene er fotografert i 4:3-format med mobilenes standardinnstillinger for den gjeldende type bilder. Vi har navngitt, og om nødvendig beskåret, bildene, og fjernet Exif-data så det ikke umiddelbart er mulig å se hvilken mobil som har tatt hvilke bilder.
Du finner derfor ni sett av seks bilder i våre valgte kategorier. Alle bildene har fått et unikt nummer, og under hver kategori ber vi deg om å stemme på hvilket bilde som etter din mening er det beste i den gjeldende kategorien.
Avstemningen varer til og med den 9. mars 2022, og da teller vi samtlige stemmer i alle kategoriene. Få dager senere vil vi publisere en artikkel hvor vi avslører hvilken mobil dere har gitt flest stemmer, og dermed utpekt som Folkets favoritt!
Herunder finder du afstemningen.
1. Standardbilde, utendørs
Bildet er tatt uten zoom med mobilens standardlinse.
[totalpoll id=»301500″]
2. 2x zoom, utendørs
Samme motiv, men med 2x zoom fokus på en detalj i bakgrunnen.
[totalpoll id=»301501″]
3. 5x zoom, utendørs
Samme motiv, men med 5x zoom fokus på en detalj i bakgrunnen. Noen mobiler i testen er nødt til å benytte hybrid eller digital zoom for å komme så tett på motivet.
[totalpoll id=»301502″]
4. Motlys, utendørs
Bildet er tatt mot solen med mobilens standardlinse for å teste hvor godt hver enkelt mobil håndterer HDR, kontrast, hvitbalanse, etc. i motlys.
[totalpoll id=»301503″]
5. Ultravidvinkel, utendørs
Hvert bilde er tatt med den gjeldende mobilens standardinnstillinger for ultravidvinkel.
[totalpoll id=»301504″]
6. Selfie, utendørs
Spesielt de yngre bruker mobilens frontkamera mer enn noe annet. Det skal jo tas selfies både til Instagram, Snapchat, Tinder, Grindr og mye annet! Her er det artikkelens skribent som har fotografert rynkene sine helt uten filter. Det er hverken brukt zoom eller vidvinkel.
[totalpoll id=»301505″]
7. Standardbilde, innendørs
Her har vi tatt et bilde i et kjøpesenter med mobilens standardlinse. Lyset kommer primært fra spots i taket.
[totalpoll id=»301506″]
8. Nattmodus, utendørs
Bildet av det forlatte huset er tatt ved 22-tiden, og den eneste lyskilden var litt gatebelysning i bakgrunnen.
[totalpoll id=»301507″]
9. Makro
Selvfølgelig skal man også kunne komme helt tett på motivet med et godt mobilkamera. I dette tilfellet har vi brukt den gjeldende mobilens makroinnstilling, hvis den var tilgjengelig. Hvis ikke har vi brukt ultravidvinkel-linsen og har gått så tett på motivet som mulig.
[totalpoll id=»301508″]