Den største nyheten på Samsungs nye toppserie er at ikke bare kan se, men også snakke til TV-en! Hvor kult er det ikke å kunne skru på TV-en ved å rope ”Hei, TV!” når du har rotet bort fjernkontrollen?
Du kan også bruke stemmen til å styre volum, kanalvalg, eller søke på internett. Ja, for TV-en har selvfølgelig internett-tilkobling, som gir tilgang til en rekke smarte funksjoner. Bare si hvor du vil på nettet, enten det er Facebook, YouTube eller værmeldingen – og TV-en går dit. Ved å snakke til TV-en går mange ting mye raskere enn det ellers ville gjort om du skulle taste med fjernkontrollen.
Når du går tom for ting å si, kan du også hytte med neven: TV-ens innebygde kamera fanger nemlig også opp håndbevegelsene dine, som du for eksempel kan bruke når du vil navigere gjennom en nettside.
Disse nye og spennende funksjonene har imidlertid sine begrensninger. Samsung-TVen har nemlig litt ”selektiv” hørsel, og den har også problemer med å forstå noen dialekter. Så du klarer deg ikke helt uten fjernkontrollen.
Bedre bildekvalitet
I tillegg til å videreføre sin slanke design, har Samsung også forfinet toppmodellens bildekvalitet. Blant annet med et nytt LED-panel med såkalt Micro Dimming teknikk, som tillater mer nøyaktig styring av lysstyrken i inndelte segmenter på skjermen. Målet har vært å oppnå enda høyere kontrast, og bedre svartnivå, som var et ankepunkt vi hadde mot fjorårets modell.
Utseendemessig har den nye 8-serien blitt enda lekrere enn forgjengeren, med en syltynn ramme rundt selve bildepanelet. Samsung-skjermen finnes også i 40 og 46 tommers utgave, men takket være slank design er selv 55-tommeren lite fysisk dominerende, og tar seg veldig godt ut på veggen. Da anbefaler vi Samsungs eget vaierfeste som forenkler monteringen.
Tilkoblinger
Det blir ikke noe bilde uten signal. Samsung-TV-en har heldigvis gode tilkoblingsmuligheter. Kontaktene sitter på høyresiden, og er nedover- og sidevendt slik at de er lette å nå når skjermen henger på veggen. Den har også to kortplasser, hvor du for eksempel kan stikke inn programkort fra RiksTV/Boxer/Comhem. Den andre kortplassen er reservert til Samsungs Evolution Kit, en oppgraderingsmodul for smart-TV-tjenester: Denne gjør det mulig å oppgradere TV-en senere, om Samsung legger til tjenester som krever ny hardware.
Innvendig sitter en prosessor av Dual Core-typen, lik dem man finner i datamaskiner, som sørger for at alle de smarte funksjonene går kjappere. Samsung-skjermen har som nevnt trådløst internett innebygd. Man trenger altså ingen trådløs ”dongle” for å koble den til internett eller kommunisere med andre datamaskiner.
Brukervennlighet og finesser
Sammen med Samsung-skjermen følger det to fjernkontroller. Den ene av standard type, mens den andre er en mer kompakt enhet med trykkfølsomt panel. Denne brukes til å styre TV-ens mer avanserte funksjoner.
På toppen av TV-rammen sitter et innebygd kamera til videosamtaler. Her sitter også TV-ens bevegelsessensorer, som lar deg styre TV-en ved hjelp av håndbevegelser, og mikrofonen som tar i mot stemmekommandoer.
Bevegelseskontrollen er mer universal, men for at TV-en skal registrere bevegelsene dine må du sitte rett foran, og maks 4 meter unna skjermen. Da kan du for eksempel styre musepekeren i nettleseren ved hjelp av håndflaten, og ”klikke” ved å lukke hånden. Kontrollen er imidlertid veldig følsom og det krever litt trening for å treffe det man er ute etter. Et annet forbehold er at sensoren krever mye lys i rommet for å registrere bevegelsene dine.
Denne TV-en kommer med et vell av finesser, og derfor er det viktig med et oversiktlig og intuitivt menysystem. Samsung har en meget bra oppsettassistent som tar deg gjennom de første innstillingene, og menyene er lette å bli fortrolige med. Stemme- og bevegelseskontrollene kan det derimot ta litt tid å sette seg inn i.
Bildekvalitet
Fjorårets toppmodell fra Samsung, D8005, ga god bildekvalitet, men det var rom for forbedring på enkelte punkter. Vi var spente på hvilke triks Samsung har trukket ut av ermet på årets nykommer.
Som vanlig blir vi møtt av et ganske påfallende ”Barbie-aktig” bilde når vi slår på TV-en første gang. Bildet er i overkant fargesterkt, og bærer preg av at kontrollene for farge og kontrast er skrudd til topps. Det ser imponerende ut ved første øyekast, men problemet er at TV-en legger til mer farger enn naturlig er, med det resultat at alt man ser på, enten det er actionserier, sport eller kveldsnytt – ser likt ut. Litt rart med tanke på at TV-en i menyen lar deg velge om skjermen skal stå i hjemme- eller butikkmodus (hvor det er vanlig å skinne om kapp med konkurrentene).
Heldigvis har Samsung også et bildemodus for oss liker mer nøytrale farger. Bildeinnstillingen ”Film” er faktisk overraskende bra til en LED-basert LCD-skjerm å være. Her endres fargene markant til det mer edruelige, og ligger tett på D65 standarden for fargetemperatur (6500 Kelvin). Sagt på en annen måte så gir ES8005 meget presise farger, bare man velger filminnstillingen.
Når man har gjort unna de første innstillingene er det på tide å nyte bildet i praksis. Og selv med dempede farger gir Samsung-skjermen en skikkelig wow-faktor. Spektakulære filmer som Inception med Leonardo DiCaprio i hovedrollen blir en ren nytelse å se på. Skarpheten i bildet er formidabel, både når bildet står stille og er i bevegelse. Her er det tydelig at Samsung har skjerpet bildebehandlingen et hakk fra fjorårets modell.
Superjevne bevegelser
55ES8005 byr på utrolig jevne bevegelser uten tegn til rykk og napp, og nærmest null etterslep, hvilket er imponerende. Ulempen er at skjermen ikke helt klarer å skille mellom kamerabevegelser og objekter som beveger seg. Derfor blir alle bevegelser gjengitt like jevnt, og det kan virke litt kunstig til tider. Vi foretrakk å skru av denne funksjonen på film. Svartnivået er definitivt godkjent til LCD-skjerm å være, selv om det ikke her helt i samme klasse som de beste plasma- og bak-LED skjermene.
Forbedret svartnivå
Et ankepunkt mot Samsung og andre kant-LED skjermer har vært såkalt clouding – ujevnheter i bakbelysningen som gjør at mørke bilder får mange lyse ”flekker”. Vi ser tendenser til dette også på årets modell, men det er mindre påtrengende enn før. Problemet med grå striper oppe og nede på spillefilmer er også klart redusert i forhold til fjorårsmodellen. Likevel taper Samsung ES8005 litt terreng til plasmaskjermene på dette området, og den ligger dessuten et hakk bak vår LED-favoritt, Sony 55HX855, som har et litt mørkere frontpanel.
3D
Til 3D-titting brukes Samsungs egne aktive 3D-briller, som er svært lette og behagelige å ha på seg til å være aktive briller med batterier og elektronikk. Samsung har klart å redusere crosstalk (doble bilder) til et akseptabelt nivå på årets modell, og 3D-bildene er definitivt lekre, med skikkelig smell og dybde takket være LED-skjermens lysstyrke. Likevel må man ta høyde for å slukke lyskilder i rommet for å unngå at brillene flimrer.
Lydkvalitet
Etter flere år med tynn lyd har Samsung skjerpet lydgjengivelsen fra de slanke TV-ene sine litt. ES8005 har i det minste en klar og tydelig stemmegjengivelse, men det merkes at den har lite overskudd. Blir det mye lyd, for eksempel ved reklamepauser eller i actionsekvenser, låter det også lett anstrengt og sammenklemt. Lydgjengivelsen er god nok til vanlig TV-titting, men til film og musikk bør man vurdere et separat anlegg.
Konklusjon
Samsungs toppmodell 55ES8005 er en svært velutstyrt og avansert TV . Med finesser som stemme- og håndstyring, 3D og internett er den tett på komplett. Når den i tillegg
har riktig så fin bildekvalitet, må vi medgi at Samsung har lykkes i å forbedre nykommeren vesentlig fra fjorårets modell, 55D8005. Det er nok til å bevare Samsung-modellens posisjon som et av de beste TV-kjøpene i toppklassen.
Også i denne testen:
LG 55LM860V
Lekker TV for filmentusiastene
LG LM860V er en TV for deg som er opptatt av både design og bildekvalitet. Skjermen er syltynn, mens bildet gir en forrykende kontrast og svært bra svartnivå. Fargegjengivelsen er ikke like nyansert som noen av konkurrentene, men LM860V er svært godt egnet til 3D-film takket være bruken av passive 3D-briller.
Les videre med LB+
Black Week Tilbud
70% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 1665,60,-)
LB+Total måned / 185,-
Tilgang til ALT innhold i 1 måned
LB+ Total 12 mnd / 156,-
Tilgang til ALT innhold i 12 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser