I hånden føles det nesten som et leketøy eller en større mobiltelefon. I starten fikk vi ikke frem noen bilder på kameraet, men det skyltes et objektivlokk som må åpnes og stenges manuelt. Objektivlokket burde nok vært automatisk for å være funksjonelt.
Det meste er krympet på kameraet, inklusiv bildeskjerm, knapper og tilkoblinger. Bildeskjermen er 69 mm diagonalt, og man merker virkelig at det er kronglete og trangt å trykke seg frem. Menyhåndteringen er imidlertid godkjent, selv om det blir noen feiltrykk nå og da når tommelen er altfor stor. De manuelle innstillingene er ganske lett tilgjengelige. En bra ”Home-knapp” gjør at man alltid kan finne tilbake.
Avtrekkstommelen må heller ikke være for stor, ettersom opptaksknappen er en integrert flerfunksjonsknapp med zoom og ”tag-funksjon” hvor man merker bra scener. De bra scenene kan man så sette samme i kameraet etterpå.
En finesse med kameraet er at det går an å filme fra alle vinkler, så det er også mulig å snurre kameraet 180 grader og filme med venstrehånden. Bildeskjermen snur da automatisk bildene rett vei. Det går også å filme på høykant som en mobiltelefon, men da blir bildene 90 grader feil på TV-skjermen. Kameraet spiller inn i MP4-format (Quicktime) med kodingen H.264 og havner så på et minnekort av SD-typen. Kameraet savner altså et eget innebygget minne, derimot har kameraet Wi-Fi-muligheter. Vi fikk imidlertid ikke den trådløse oppkoblingen til å fungere pga innloggingsproblemer med nettverket.
Når vi ser på bildekvaliteten så er den ganske bra i godt lys, men ikke like bra som de øvrige kameraene i testen. En viss ullenhet skimtes i bildene, trolig på grunn av den minimale bildesensoren på 1/4”. Når vi demper ned til 5 lux vil ikke kameraet være med i det hele tatt, og fargekartet er knapt synlig. Vi kjører gjennomgående på automatikk.
Objektivet har en 20x zoom som er den kraftigste zoomen blant våre testkameraer. Vidvinkelen er moderate 38,4 mm målt i mikrobildeoptikk. Når det gjelder tilkoblinger finnes en komposittutgang, USB- og mikro-HDMI. Mikrofon- og hodetelefontilslutning savnes av naturlige årsaker på det minimale kameraet.
Konklusjon
Samsung HMX-QF20 er et minimalt kamera på mange måter. Det presterer hyggelige HD-bilder i godt lys, men er hakket under de øvrige kameraene i testen. I 5 lux blir bildene knapt synlige. Wi-Fi-muligheten kan være interessant for noen.
Også i denne testen:
Sony HDR-CX570
Vidvinklet effektkamera
Vidvinkelen og effektene tiltaler sikkert mange.
Panasonic HC-X900
Tredimensjonal med tre brikker
Enkel manuell håndtering og tre bildebrikker gir kameraet best i test.
JVC GZ-GX1
Mangfoldig kamera
Trådløse muligheter veier delvis opp for lysfølsomheten.
Canon Legria HF M52
Lysfølsomt kamera med minne
Med en proffutviklet bildesensor tar Canon hjem bildeseieren.
Oppsummering
Dyrt er noen ganger best.
Det er høyoppløst som gjelder på videokamerasiden i dag. Nesten alle kameraer som selges filmer nå i HD.
Les videre med LB+
Black Week Tilbud
70% På LB+ Total i 12 måneder!
LB+Total måned / 185,-
Tilgang til ALT innhold i 1 måned
LB+ Total 12 mnd / 156,-
Tilgang til ALT innhold i 12 måneder (Mest å spare)
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser