Er man en 13-årig gutt med en solid bankbok, kan Sony Tablet P være det perfekte kjøp. Med sin vippedeksel-design minner Sony Android-tablet nummer 2 nemlig mest av alt om en Nintendo 3DS, og Tablet P er da også PlayStation-sertifisert – noe som betyr at den kan spille gamle PlayStation-spill – og samtidig gi de samme mulighetene som et hvert annet Android-nettbrett. Men for oss andre er det litt uklart hva Sony egentlig vil med det spesielle nettbrettet, som altså kan klappes sammen og er utstyrt med hele to skjermer på hver 5,5” og en oppløsning på 1024 x 480 p.
Kjepper i hjulet
Umiddelbart kan idéen om å klappe sammen nettbrettet virke ganske fornuftig. Skjermen blir på den måten bedre beskyttet, og Sony Tablet P er da også mye lettere å ta med seg rundt enn tradisjonelle nettbrett. Det er heller ingen tvil om at Sony har ønsket å tenke annerledes og gi brukeren en bedre opplevelse med de to skjermene. Problemet er bare at idéen ikke virker i praksis.
Optimal bruk av de to skjermene krever apper som er spesielt utviklet til formatet. Disse appene bruker vanligvis den nederste skjermen til noe praktisk – for eksempel styring av et spill eller et bildegalleri med miniatyrbilder – og da er det lett å se idéen med de to skjermene, men dessverre er det meget få apper – kun 40 totalt – som er tilpasset Sony Tablet P, og alle andre apper fungerer simpelthen ikke ordentlig på den spesielle dobbelt-skjermen. Man kan som regel velge om en gitt app skal vises på hele skjermen eller bare på den øverste, men velger man det ene får man et skjermbilde med en stor, fet bjelke i midten, og velger man det andre så vises appen kun på den ene skjermen, noe som gjør det vanskelig for alle andre enn nærsynte å se hva som foregår. Gudene må vite hvordan Sony har tenkt seg man skal se en film på Tablet P. Kun på den øverste skjermen med en imponerende oppløsning på 1024 x 480p? Eller i et perfekt kvadratisk format med en sort bjelke i midten?
Skjønne, bortkastede krefter
På nesten alle andre områder er Tablet P et ganske glimrende nettbrett. Det er lynende hurtig, de to skjermene er hver for seg faktisk av meget høy kvalitet med et skarpt bilde i klare farger, og kameraet på 5 Mp manglet absolutt heller ikke noe, men tar tvert i mot gode og fokuserte bilder.
Vi synes ikke 4 GB internminne er særlig imponerende, selv om man får et ”gratis” microSD-kort på 2 GB med på kjøpet, og så har Sony av uransakelige årsaker valgt å utstyre Tablet P med den sannsynligvis dårligste høyttaleren i universet, Nei, vi forventer ikke stor filmlyd fra høyttaleren på et nettbrett, men spesielt når Tablet P skal kunne fungere som et håndholdt spillkonsoll, gir det meget liten mening at høyttaleren lyder som en forkjølet grasshoppe.
Med la oss nå oppsummere: Bør man investere 4.799 kroner i en Sony Tablet P? Absolutt ikke? Hvis den kostet halvparten kunne vi ha snakket om det.
Også i denne testen:
Toshiba AT200 10.1
Så bli da ferdig!
Kritikere hevder at Android-baserte nettbrett ofte er preget av småfeil og virker uferdige. Kanskje fordi de har prøvd Toshiba AT200?
Huawei MediaPad
Billig nybegynner
Kinesiske Huawei vil bli tatt på alvor på linje med merker som Samsung og Sony. Med MediaPad gjør de et godt forsøk, men det er for mange skjønnhetsfeil.
Archos 101 G9
Deja-vu
Det absolutt billigste nettbrettet i denne testen er ikke det dårligste. Langt fra. Men pent er det ikke!
Samsung Galaxy Tab 2 10.1”
Mye for pengene
Vil man virkelig ha noe igjen for pengene er det Samsung Galaxy Tab 2 10.1 som skal ned i innkjøpskurven.
iPad
iPad er kongen
Den nye iPad har den beste skjermen vi har sett på noe produkt. Noensinne.