C-serien fra LG har vært blant de mest populære OLED-skjermene fra LG i 2021, og det er nok i alle fall delvis takket være de mange gaming-finessene. Den sørkoreanske produsenten samarbeider tett med spillbransjen, og er ofte blant de første til å introdusere nye funksjoner som forbedrer spillopplevelsen.
LG OLED48C1
Ryktene forteller oss at LG vil introdusere en 42” OLED-TV i 2022, men inntil da er 48” den minste skjermstørrelsen, som har vist seg ekstra populær til nettopp spill!
OLED48C1 har et kompakt format, men bruker en ganske bred sokkel lik de større modellene i serien. Dette gjør at LG-skjermen krever mer bordplass enn et par av konkurrentene i testen. En litt smalere fot, kanskje til og med svingbar, hadde gjort susen, tenker vi.
Brukervennlighet og finesser
LG er derimot sjefen i gata når det kommer til tilkoblingsmuligheter: Med fire HDMI 2.1 innganger kan du fint koble til et par konsoller, en gaming-PC og sågar en Atmos lydplanke, så lenge du har nok kabler til rådighet. Det er utvilsomt noe hardbarkede gamere vil sette pris på.
TV-en er enkel å sette opp, og kjenner automatisk igjen spillkonsoller som Xbox Series X eller Playstation 5 når du kobler dem til. Den velger også automatisk den passende bildemodusen for spill. LG ser ut til å ha tenkt på det meste.
Formatstøtten er forbilledlig: LG-skjermen støtter som nevnt 4K/120 Hz på alle fire inngangene, og åpner i tillegg for spill i Dolby Vision HDR-format – helt opp til 120 Hz. Her er også støtte for VRR, Nvidia G-sync og AMD Freesync, som sikrer jevn gjengivelse fra både konsoll og PC, uten oppbrytninger eller ”skjermriving” som det også kalles.
LG-skjermen har dessuten meget kjapp respons. Vi målte input lag til mellom 8,8 og 12,7 millisekunder, noe som er på høyde med Samsung og blant de raskeste i testen.
Bildekvalitet
OLED-teknologien har noen generelle styrker som gjør at disse skjermene egner seg bra for gaming. Evnen til å tenne og slukke hver eneste lille piksel enkeltvis, uten behov for baklys som på LCD-skjermene, skaper et sylskarpt og presist bilde med jevn lysfordeling. Kombinert med rask skjermrespons, gir dette en glimrende forutsetninger for alle typer spill.
LG-skjermen klarer å gjengi krevende skytespill og racing-simulatorer uten påfallende ujevnheter. Og det er ingenting å utsette på responsen. Det går virkelig lynraskt fra man trykker til det skjer noe på skjermen, og den takler hurtige bevegelser uten å flimre.
LG har lagt godt til rette for at spillopplevelsen skal kunne skreddersys og finjusteres. En egen Game Dashboard gir oss direkte tilgang til de viktigste innstillingene. Her er mulighet for å velge bildemodus etter ulike spillsjangre som rollespill og skytespill. Man kan skru av og veksle mellom ulike moduser, og justere detaljene i mørke og lyse områder. Alt for å skvise ut og finjustere den siste ytelse.
Innsynsvinkelen er dessuten utmerket, ved at man kan betrakte TV-en fra skrå vinkel uten at fargegjengivelsen endrer karakter. Dette er ikke så kritisk når man sitter rett foran skjermen, men er åpenbart en fordel hvis du har kompiser på besøk, sittende ved siden av deg.
Sammenlignet med LCD-skjermene fra Sony og Samsung, har OLED-skjermen fra LG noe lavere maksimal lysstyrke. I tillegg er det blanke skjermpanelet mer utsatt for refleksjoner. Dette gir en noe flatere bildeopplevelse i lyse omgivelser, men så lenge du har kontroll på belysningen, kvitterer OLED48C1 med en gnistrende og kontrastrik bildegjengivelse, med et dypere og mer presist svartnivå enn du får fra LCD-skjermene.
Lydkvalitet
I forhold til den fete bildekvaliteten kan LG-skjermens innebygde høyttalere virke en anelse slanke. Vi får ikke helt den samme groovy bassen her, som vi kan oppleve med modellene fra Philips og Samsung. Sokkelen er utformet på en måte som gjør at lyden reflekteres mot sitteposisjon, og bidrar til å gjøre lyden noe klarere. Når vi ser innhold med Atmos-lyd får vi faktisk en viss virtuell surround-effekt. Likevel låter det ganske tynt og spisst.
Konklusjon
LGs C1 OLED viser hvem som er sjefen når det kommer til gaming. Den har svært gode tilkoblingsmuligheter, med god plass til både PC og spillkonsoller. Full støtte for 4K/120 Hz på alle inngangene, lav forsinkelse og moderne finesser som VRR og FreeSync sørger for en sømløs spillopplevelse. Bildekvaliteten er sylskarp og kontrastrik, selv når det går svært hurtig for seg. Eneste ankepunkt er at OLED-skjermen vil ha litt lavere lysstyrke enn LCD-skjermene. Men så lenge du ikke sitter i et flombelyst rom, vil ikke dette legge noen demper på spillopplevelsen. Game on!
Også i denne testen:
Panasonic JZ1000 (TX-48JZ1000E)
Flink til det meste
Panasonics første 48” OLED fungerer utmerket til både gaming og generell TV-titting.
Samsung QN90A (QE50QN90A)
Treffsikker lyskanon
Samsung QN90A er en gnistrende lyssterk TV som gir full kontroll over spillopplevelsen.
Philips OLED806 (48OLED806/12)
Fargesprakende spillopplevelse
Med kontrastrik OLED på forsiden og fargefylt Ambilight-lys på baksiden, blir Philips OLED806 ekstra engasjerende til spill!
Sony Bravia X90J (XR-50X90J)
Sylskarp og lyssterk
Sony X90J har en glimrende bildekvalitet til både spill og annen TV-moro. Men vi savner bedre tilkoblingsmuligheter!
Les videre med LB+
Årets beste tilbud
Tilgang til ALT innhold i 4 uker for 4 kr
LB+Total måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned
LB+ Total 12 mnd
Tilgang til ALT innhold i 12 måneder (Mest å spare)
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser