TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Philips OLED856 (65OLED856)

OLED-TV med ”X-faktor”

Philips OLED856 er ikke helt som andre OLED-skjermer: Det fargesprakende Ambilight-lyset gir en saftig boost til filmopplevelsen!

Av / 26.11.21 - 13:00
Philips OLED856 (65OLED856)

Lyd & Bilde mener

  • Philips OLED856 gir en utmerket bildekvalitet med suveren kontrast og glatte bevegelser. Ambilight-lyset sørger også for å gi bildeopplevelsen en ekstra piff.
  • Philips-skjermen har litt begrenset lysstyrke sammenlignet med de sterkeste MiniLED-skjermene. Vi opplevde også problemer med å få Dolby Atmos-lyd fra eksterne videokilder.

Philips har tradisjon for å tilby en fin miks av bildekvalitet, lyd og moderne design på sine TV-modeller: Det så vi gode eksempler på i 2020, med flere blankpolerte og fargesprakende TV-er. Nå er 2021-modellene fullt tilgjengelig i handelen, og Philips ser ut til å fortsette i samme sporet, dog med noen klare forbedringer.

Nykommeren OLED856 er blant de mer påkostede OLED-modellene fra Philips i år. Den er utstyrt med femte generasjon av videoprosessoren P5 som lover enda skarpere bildebehandling. OLED856 har også bred støtte for viktige video- og lydformater, og har dessuten fått en etterlengtet HDMI 2.1 oppdatering. I tillegg kan den nå skilte med firesidig Ambilight-lys, som er nok en kjent Philips-kuriositet!

Philips OLED856 (65OLED856) 1
OLED856 kommer uten påkostede B&W-høyttalere slik man kan finne på enkelte Philips-modeller, men har til gjengjeld et utmerket standard lydsystem. Og la oss ikke glemme Ambilight… (Foto: Philips)

Slank og luksuriøs design

Philips OLED856 har et slankt og lekkert designuttrykk. Øverste del av skjermen er bare noen få millimeter tynn, og understreker at vi har med et topp moderne OLED-panel å gjøre. Ned mot midten blir skjermen noe tykkere for å gi plass til elektronikk og høyttalere.

Skjermen har fått en ny T-formet sokkel i speilblank krom: Selve festet er hengslet, slik at du kan vri TV-en svakt til høyre eller venstre. Det er praktisk dersom du har flere sitteområder, TV-en står i et hjørne eller lignende. Philips har også lagt til rette for skjulte ledninger ned gjennom foten. Den anbefaler vi å bruke, hvis ikke kan Ambilight-lyset kaste et skjemmende lys på løse ledninger …

Obs! OLED856 er har mye til felles med en annen Philips-modell, OLED806. Disse to modellene er mer eller mindre identiske når det kommer til funksjoner og bildekvalitet. De viktigste forskjellene ligger i design: Mens OLED856 har en sentermontert fot, har OLED806 to små sølvfargede føtter. OLED856 finnes kun i skjermstørrelsene 55” og 65”, mens OLED806 også finnes i 48” og 77” versjon.

Annonse
Les også Her er Philips 2021 OLED-TVer (oppdatert med priser) Årets nye OLED-skjermer fra Philips får en rekke oppdateringer, inkludert en ny 77-tommer med Ambilight!

Omgivelseslys på baksiden

Ambilight er en original finesse som er eksklusiv for Philips TV-er. Ved hjelp av små lysdioder kan de lyse opp veggen bak med farger som matcher handlingen skjermen. Det gir et stemningsfullt bakgrunnslys, som flytter noe av opplevelsen ut av skjermen og inn i rommet. Ambilight kan gi en besnærende bildeopplevelse, men kan også oppleves mer behagelig å hvile øynene på.

Philips OLED856 (65OLED856) 2
Baksiden av Philips-skjermen preges av Ambilight lysdiodene, som lyser i samme farger som videoinnholdet. 2021-modellen har dessuten fått lys på undersiden, slik at den kan projisere lys til fire sider. (Foto: Audun Hage)

Vi testet nylig LCD-skjermen 65PUS8506, og det er ingen tvil om at Ambilight ga en merkbar boost på innlevelsen der. Sammenlignet med denne, har OLED856 fått en ekstra rekke lysdioder på undersiden, og kan dermed spre lyset både opp, ned og til sidene for skjermen. Det gir større visuell effekt, spesielt dersom du også tenker å veggmontere TV-en.

 

Brukervennlighet og finesser

Philips OLED856 kommer lastet med ny versjon av Android-brukergrensesnittet (10.0). Denne versjonen har blitt kvikkere og mer TV-vennlig: Både direktesendte TV-kanaler og strømmetjenester som Netflix, Disney+ og HBO Max ligger raskt tilgjengelig via startmenyen – forutsatt at du har abonnement da, selvsagt. Du får da automatisk opp anbefalte filmer og serier basert på hva du tidligere har sett, på tvers av de ulike strømmetjenestene. Stemmestyring via Google Assistant er også mulig, via innebygd mikrofon i fjernkontrollen.

OLED856 støtter HDR-formatene Dolby Vision og HDR10+. Begge disse videostandardene inneholder en strøm med dynamiske metadata, som tillater større variasjon i kontrast. På denne måten kan du være trygg på at alt kompatibelt innhold (enten det kommer fra Netflix, Amazon eller HBO Max, for eksempel) kan vises til sitt fulle potensiale. Philips er sammen med Panasonic og TCL de eneste som tilbyr nesten samtlige HDR-formatene.

Philips OLED856 (65OLED856) 3
Philips OLED856 kommer med en Bluetooth-basert fjernkontroll som er rask og responsiv. Bakbelyste knapper er en klar fordel i ”kino-mørket”. (Foto: Audun Hage)

HDMI 2.1 på to av inngangene

Støtte for de seneste HDMI 2.1 finessene glimret med sitt fravær på 2020-modellene, derfor er det gledelig at Philips nå har fått dette på stell! Riktignok på bare to av fire innganger, i motsetning til f.eks. LG OLED65C1 som støtter dette på alle fire. Uansett: Her finnes nå støtte for eARC (høyoppløst lydreturkanal) samt ettertraktede gaming-funksjoner som VRR FreeSync og G-Sync. Disse regulerer skjermfrekvensen kontinuerlig (48-120 Hz) for å sikre en glattere spillopplevelse. OLED856 støtter også spill med Dolby Vision HDR-format i opptil 60 Hz.

Philips-skjermen har også fått en egen spillmodus med lavere forsinkelse, som vi målte til cirka 15 millisekunder – rundt halvparten av fjorårsmodellen OLED805. Du kan også velge å spille med Ambilight-lyset aktivert: Da endrer lyset seg raskt og dynamisk for å få en ekstra piff til spillopplevelsen.

Bildekvalitet

Denne Philips-modellen bruker et OLED-panel fra sørkoreanske LG Display, som er likt det de fleste andre TV-produsenter bruker. Så langt vi kan bedømme dreier det seg om et standard-panel og altså ikke den nyere ”Evo” varianten som benyttes i high-end modeller som LG G1. Derimot er videoprosessor og annen elektronikk oppdatert fra fjorårets modell.

Førsteinntrykket er at Philips-skjermen har alle de kjente og kjære OLED-kvalitetene i orden. Vi blir med en gang minnet på betydningen av skikkelig svartnivå: Fordi alle de små pikslene i panelet kan tennes og slukkes individuelt, er det ikke behov for noe baklys, og det bidrar til suveren kontrast. Alle farger og grå nyanser kan tegnes opp på en fullstendig svart bakgrunn, og det gir en fabelaktig dybde i bildet.

Spørsmålet er om Philips OLED856 kan tilby noe ekstra, utover det vi allerede har sett fra andre OLED-konkurrenter? Svaret er ja, og det er spesielt takket være to finesser: P5-prosessoren og Ambilight.

I løpet av testperioden sammenlignet vi Philips-skjermen mot konkurrenten Sony A80J, og det er utvilsomt flere likheter enn forskjeller mellom disse to. Begge TV-ene har utmerket svartnivå og kontrast, akkurat slik man kan forvente fra OLED. Vi merker oss imidlertid at Philips-skjermen har et lite fortrinn på bevegelsesskarpheten.

Philips er ikke kjent for å spare på kruttet når det kommer til bildebehandling, og den kraftige P5 AI videoprosessoren klarer å fremheve kontrast og detaljer, og gjøre bevegelsene mer sømløse, uten at det føles overdrevent.

OLED856 kommer også med flere gode bildeinnstillinger fra fabrikk: Her kan man velge alt fra den supernøytrale Filmmaker Mode, hvor all overflødig bildebehandling er skrudd av, til Livlig-modusen hvor P5 AI prosessoren gir bånn gass på bildebehandlingen. Sony-modellen gir oss ikke like mange valgmuligheter, og virker å være mer rettet mot film-titting.

Philips har også et ess ermet i form av Ambilight. Fargelyset på baksiden av skjermen gir definitivt en fetere opplevelse av film, serier – for ikke snakke om musikkvideoer og naturprogrammer. En tilsvarende opplevelse får du ikke med Sony eller andre produsenter, med mindre du tyr til eksterne løsninger som HDMI Sync Box og Ambient Light Strip, og selv da blir det ikke like bra som den integrerte løsningen Philips tilbyr.

Philips OLED856 (65OLED856) 4 Philips OLED856 (65OLED856) 5 Philips OLED856 (65OLED856) 6
<
>
OLED856 ser ordentlig lekker ut på moderne HDR videoinnhold: Med støtte for Dolby Vision kan den servere de nyeste seriene fra Netflix, Disney og HBO Max i beste kvalitet. I tillegg er det ingen tvil om at Ambilight bidrar til en sprekere bildeopplevelse. Her fra Netflix-serien True Story. (Foto: Audun Hage)

 

Et lite obs angående lysstyrke

OLED-skjermer er kjent for å gi bunnløst svartnivå og tilnærmet uendelig kontrast. Derimot er lysstyrken fortsatt noe begrenset, sammenlignet med de sterkeste LCD-skjermene. Dette kan være en faktor når du skal velge riktig TV til ditt rom og bruksområde.

En typisk OLED-skjerm kan yte opptil 700-800 nits på et lite parti av skjermen (10 %), men klarer bare 100-200 nits på hele skjermen. En lyssterk LED-LCD-skjerm kan til sammenligning klare opp mot 1000 nits på full skjerm.

Philips-skjermen har som OLED-TV-er flest en suveren kontrast i mørke scener, der det virkelig gløder fra lyse HDR-effekter som sollys, flammer og eksplosjoner. Derimot kan den føles litt tam når vi ser variert TV-innhold i et fullt opplyst rom. Spesielt når man sammenligner mot de nyeste MiniLED-skjermene (Samsung QN95A, LG QNED99 etc) kan man savne litt ekstra lysstyrke på enkelte typer innhold. OLED egner seg for eksempel bedre til TV og filmkos på kveldstid, enn til vinter-idrett på dagtid.

Lydkvalitet

OLED856 må klare seg uten den påkostede B&W lydplanken med Atmos surroundlyd, som du finner på storebroren OLED936. Her er det i stedet mer ordinære, undermonterte høyttalere som gjelder – men heldigvis låter det innebygde systemet overraskende bra. TV-en kan spille høyt og klart, med god talegjengivelse. Her er også en egen basshøyttaler på baksiden som bidrar til fin og fyldig lyd.

Mange vil nok likevel foretrekke å koble til en separat lydplanke før eller siden. Derfor er det greit å vite at Philips-skjermen støtter Dolby Atmos lydprosessering, og kan sende ut lyden via HDMI eARC-utgangen. Vi sjekket lyden med en JBL Bar 5.0 MultiBeam, og fikk da bekreftet at Philips-skjermen sender ut Dolby Atmos lydsignaler fra innebygde apper som Netflix.

Derimot hadde vi problemer med å hente ut den samme Atmos-lyden fra eksterne videokilder: Vi testet med en Apple TV 4K, som sendte ut korrekte Dolby Vision videosignaler til TV-en, men av en eller annen grunn klarte ikke TV-en å sende Dolby Atmos /Dolby Digital+ lydsignaler videre til lydplanken. Selv etter diverse «dypdykk» i lydinnstillingene, greide vi altså ikke få Atmos-lyden ut via Apple TV og HDMI – dette til tross for at interne apper fungerte fint.

Vi registrerer også at en del Philips-brukere har rapportert om lignende lyd-problemer ved bruk av OLED856/OLED806 sammen med eksterne videokilder og lydsystemer. Vi håper derfor Philips kan løse dette med en snarlig firmware-oppdatering!

Konklusjon

Philips OLED856 er en OLED-TV med mange fine kvaliteter. Designen er lekker med en mørk forkrommet fot som attpåtil kan dreies. Android brukergrensesnittet sørger for fin brukervennlighet, og fjernkontrollen har bakbelyste knapper. Bildekvaliteten er upåklagelig, med suveren kontrast og nyanserte farger slik vi er vant til fra OLED –selv om den nok egner seg best til TV-titting på kveldstid, snarere enn i et flombelyst rom. Philips sørger i tillegg for å krydre bildeopplevelsen med et fargesprakende Ambilight-lys på fire sider. Sist, men ikke minst er OLED856 oppdatert med flere HDMI-finesser som gjør dette til en mer gaming-vennlig TV enn forgjengerne. Helt klart verdt en anbefaling!

Karakter
Philips OLED856 (65OLED856)
Premium
Audun Hage
(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Storeslem fra Sony

Hvilken Frame-TV er den beste?

Prisgunstig TV-underholdning

Philips’ råeste TV hittil?

Now That’s Entertainment!

Gjør den gamle TV-en smartere

Gigantisk Samsung-TV

Fortsatt blant de aller beste TV-ene

OLED-trekantdrama i premium-klassen

Sonys beste TV hittil?

Farge-tastisk!

Paris 2024 – De beste TV-ene til sommer-OL