TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Klipsch Cinema 800

Sidesteg fra Klipsch

Klipsch Cinema 800 gir en festlig lyd til film og musikk, men Atmos-lydeffektene står ikke helt til forventningene.

Av / 10.11.21 - 08:59
Klipsch Cinema 800

Lyd & Bilde mener

  • Klipsch Cinema 800 serverer en flott surroundlyd med massiv bass fra den medfølgende subwooferen.
  • Til tross for Dolby Atmos-støtte, er ikke lydopplevelsen vesentlig mye bedre enn den rimeligere Cinema 600.

Klipsch er både berømt og beryktet for sine høyttalere til hi-fi og hjemmekino: De klassiske høyttalerne i Reference-serien, med kobberfargede basselementer og høyeffektive horndiskanter, vekker varme følelser hos lydentusiaster med sin rocka og dynamiske spillestil. Nå har de forsøkt å overføre den samme DNA-et til en ny serie med lydplanker, og vi har så langt vært kraftig imponerte.

Lillebroren Klipsch Cinema 600 klarte seg glimrende i vår forrige gruppetest av lydplanker. Nå har turen kommet til den større og kraftigere Cinema 800, og forventningene står bokstavelig talt i taket. I tillegg til å være større og kraftigere, kan Cinema 800 nemlig skryte av støtte for Dolby Atmos surroundlyd, som lover et mer tredimensjonalt lydbilde. Så er spørsmålet om Cinema 800 holder hva den lover?

Klipsch Cinema 800 1
Cinema 800 kjennetegnes av de karakteristiske horndiskantene på hver sin side. Det sitter også en horndiskant i midten, gjemt bak stofftrekket, som gjengir senterkanalen. (Foto: Geir Gråbein Nordby)

Klipsch Cinema 800

Cinema 800 har veldig mange likhetstrekk med Cinema 600, og er bare noen centimeter bredere enn lillebroren. Høyttalerkonfigurasjonen er også veldig lik, med et såkalt 3.1 oppsett bestående av venstre, høyre og senterkanal. 800-modellen har imidlertid ekstra mellomtone/basselementer innebygd i planken. Den bruker ellers den samme subwooferen som 600-modellen, nærmere bestemt en Sub 10 med titommers bass.

Hovedforskjellen ligger i at Cinema 800 – i motsetning til Cinema 600 – er i stand til å dekode og gjengi Dolby Atmos lydspor. Dette såkalte ”objektbaserte” lydformatet gir en besnærende surroundeffekt, og blir stadig mer utbredt på nye produksjoner.

Obs! Cinema 800 har ikke innebygde høydekanaler, men bruker i stedet akustiske triks for å oppnå tilnærmet samme effekt. For å oppnå fullverdig Atmos-lyd med dedikerte høyttalere som reflekterer lyd via taket, må man velge toppmodellen Cinema 1200. Derimot er det mulig å legge til bakhøyttalere (Klipsch Surround 3) som selges separat.

Annonse

Maskulin design

Klipsch fornekter seg ikke når det kommer til design: De kunne sikkert ha valgt et mer strømlinjeformet utseende, men da ville det jo ikke vært en ekte Klipsch!

I tillegg til å være kantete og røff i stilen, er også utførelsen litt rufsete enkelte steder Vinylfinishen som skal imitere trefinér er ikke det lekreste vi har sett, og den generelle byggekvaliteten ligger midt på treet, prisen tatt i betraktning.

Cinema-serien passer derfor best inn i en tøff kjellerstue med mursteinsvegger, stressless og skinnsofa, snarere enn den strøkne penthouse-leiligheten med designmøbler – synes vi.

Klipsch Cinema 800 2
Cinema 800 er kledd i høyttalerstoff, med en børstet overflate og sider i trefinér. (Foto: Geir Gråbein Nordby)

 

Brukervennlighet og finesser

Klipsch Cinema 800 har to HDMI-innganger for tilkobling av videokilder, samt en HDMI eARC (lydreturkanal) som kobles direkte til TV-en. På denne måten kan du enkelt hente ut lyden fra innebygde strømmetjenester som Netflix og HBO Max.

Lydplanken har innebygd Wi-Fi, slik at den kan kobles til nettverk og styres via den nedlastbare Klipsch Connect-appen. Da får man også tilgang til å spille av musikk via Spotify Connect. Direkte musikkavspilling via Bluetooth er en annen mulighet.

Vi fant at Klipsch-planken var enkel å sette opp: vi måtte bare passe på å aktive ”eARC” lydutgangen i oppsettet på vår LG TV, så dukket Klipsch planken opp som en Atmos-kompatibel enhet, med synlig støtte på for eksempel Netflix.

Klipsch Connect-appen gjør det enkelt å laste ned firmware-oppdateringer, og Klipsch antyder også at på sikt blir mulig med equalizer-innstillinger via appen. Men for det meste fant vi at det var greit å bruke den medfølgende fjernkontrollen, som kommer med bakbelyste knapper. Her kan man styre volum, inngangsvalg og lydmodus.

Klipsch Cinema 800 display Klipsch Cinema 800 & 1200 remote Klipsch Cinema 800 sub
<
>
Cinema 800 har fått en stor og tydelig tegnrute på fronten, som forteller mer om lydmodus, lydkilde og lydstyrke. (Foto: Geir Gråbein Nordby)

Lydkvalitet

Før vi gikk i gang med testen av Cinema 800, tok vi et lite gjenhør med Cinema 600 som vi fortsatt har liggende. Den mindre Klipsch-planken kjennetegnes av et tett, nærgående og energisk lydbilde med en herlig sprut i diskanten – og beintøff bass! Den kan spille høyt, dypt og uanstrengt med stor innlevelse på både film og musikk. Men, her er det ingen Atmos-lyd, som gjør at lyden blir relativt front-fokusert og uten særlig surroundeffekt.

I det Cinema 800 entret manesjen, hadde vi derfor klare forventinger til en mer helomsvøpende, bevegende og troverdig ”lydboble”. Og ganske riktig: Lydeffektene får litt mer fart på seg i denne konfigurasjonen: Formel 1- bilene suser forbi oss, stemmer og lydeffekter får en litt større gjenklang, det er generelt mer bevegelse i lydbildet.

Likevel uteblir det store hakesleppet: sammenlignet med potente Atmos-planker som Samsung HW-Q960A og Sonos Arc, klarer ikke Cinema 800 helt å fylle rommet på samme måte. Høyden, bredden og størrelsen på lydbildet blir litt begrenset sammenlignet med konkurrentene.

– Dette låter da veldig likt som lillebroren? bemerker Geir spørrende. Og Audun er enig: – Jeg får ikke den store wow-følelsen av Atmos-effektene her.

Dette er litt problematisk for Klipsch, for mens Cinema 600 etter vår mening er et kupp til prisen, koster Cinema 800 koster betydelig mer – 13 490 kroner mot 7990 kroner – uten å gi det det helt store løftet lydmessig.

Vi testet selvfølgelig også med en del musikk, men heller ikke her makter Cinema 800 å gjøre noen særlig stor forskjell. Bevares, her er det masse sprut i diskanten, en ren og klar mellomtone med masse dynamisk overskudd, og ikke minst en fet hardtslående bass! Men alt det får man også med Cinema 600, til en betydelig hyggeligere pris.

Klipsch Cinema 800 3

Konklusjon

Med Cinema 800 introduserer Klipsch for første gang Atmos surroundlyd på en av sine lydplanker. Og Cinema 800 låter meget energisk, dynamisk, og med en knalltøff hardtslående bass. Med det sagt, så er den generelle lydopplevelsen veldig lik lillebroren Cinema 600. De som søker en lydplanke med fullblods Atmos-lyd bør heller sikte mot toppmodellen Cinema 1200. Vi har nemlig hatt den lydplanken på testbenken også, og den er et helt annet beist!

 

Karakter
Klipsch Cinema 800
Premium

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

70%

Black Week Tilbud

70% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 1665,60,-)

LB+Total måned / 185,-

Tilgang til ALT innhold i 1 måned

LB+ Total 12 mnd / 156,-

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder

55.50,- / mnd
185,- / for 1 mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

En åpenbaring

Sonos Arc Ultra tar lyden til nye høyder

Muskelbunt i skreddersøm

Lyden av dansk storhet

Latterlig bra retrohøyttaler

Lydplanke, høyttaler og møbel: Tre ting på én gang

Technics knock out

Blåser ørene av deg

Årets beste lydplanke fra Samsung?

Dynamitt i bokhylla

6 billige lydplanker

Lyngdorf til lavpris?