Et lite plastanlegg er selvsagt et løft om du sammenligner med TV-lyden, og det å se på film får en helt annen dimensjon, men anlegget har naturligvis sine begrensninger. Vil du ha en nærmest ekte kinoopplevelse og samtidig kunne nyte av favorittmusikken kreves det faktisk litt mer krutt.
Det å få god lyd krever noen forutsetninger, det er ikke å komme forbi. Det er blant annet vanskelig å se bort fra at jo større høyttalere – desto bedre muligheter for god lyd. Grunnen er helt enkelt at en høyttaler med større kabinett har mer plass til flere og/eller større høyttalerelement som har kapasitet til å forflytte mer luft. Og vil du ha en engasjerende lydopplevelse er det en forutsetning at lydanlegget henger med. En stor høyttaler krever imidlertid mer plass, en forståelsesfull familie og en fet lommebok. Eller kanskje ikke?
Testen
I denne testen var det tanken å undersøke om det går an å få en helt akseptabel surroundlyd for rundt 15.000 kroner og samtidig få en design som alle hjemme kan leve med og som ikke tar for stor plass. Tre ønsker i ett med andre ord…
Vi var klar over at det var et ganske stramt budsjett for hele seks høyttalere. Det strekker knapt nok til et pent KEF- eller Paradigm-sett som ikke barer leverer lyd, men også fungerer som en flott innredningsdetalj. Men om du kan leve med at høyttalerne tar litt mer plass kan du faktisk få en lyd som overtreffer de mindre design-anleggene. Vi satte sammen tre pakker for å se om vi kunne få oppfylt våre tre ønsker på en gang. Et surroundsystem til overkommelig pris som ikke tar for stor plass i rommet og som dessuten ser pent ut, uten å tilhøre designhøyttaler-segmentet. De tre anleggene vi valgte ut for oppdraget er alle testet både på musikk og film. Vi utsatte de for alt fra Robbie Williams til Metallica via blant annet sarte viser.
Da vi lyttet til musikk gjorde vi det naturligvis i stereo, både med og uten sub. Filmen var den actionfylte Transformers 3. En film som jeg nå har sett introen til samt et par andre scener et dusinvis av ganger, uten å ha sett hele filmen….
Alle de tre pakkene viste seg å ha sine styrker og svakheter, og det kan være at du til slutt må foreta et valg alt etter hvilken type av musikk eller film du foretrekker.
Plassering og akustikk
Det er lett å havne i ”plassering-av-høyttaleren-diskusjonen” med centimeter og vinkler hit og dit, men dette er et emne vi forsøkte å unngå så mye som mulig i denne testen, da alt avhenger så mye av hvordan rommet som høyttalerne er plassert i ser ut. Akustikken er veldig avgjørende for hvordan lyden blir, og akustikken bestemmes som kjent av størrelsen på rommet, møbler, tekstiler og alt annet man ellers kan tenkes å ha i hjemmet.
En høyttaler som plasseres i et stilrent hjem hvor det er høyt under taket, få, men store møbler og nesten ingen tekstiler låter naturligvis ikke likt med en som blir plassert i et rom med vegg-til-vegg teppe, store Chesterfield-sofaer og tunge draperte gardiner i vinduene.
Det handler helt enkelt om å flytte, lytte og så kanskje flytte igjen. En virkelig artig oppgave faktisk.
Testkriterier
Når man skal teste surroundhøyttalere, er det viktig at hjemmekinoforsterkeren gjør minst mulig med lyden. Til denne anledningen er derfor Pioneer SC-LX85 perfekt, da den er rask til å kalibrere avstand og lydnivå for hver kanal, og kan lagre flere oppsett slik at man enkelt kan koble frem og tilbake mellom systemene. Vi har i etterkant gått inn og finjustert avstander og delefrekvens ved hjelp av øret der det har vært nødvendig. Alle høyttalerne har vært testet med både film og musikk. På det musikalske programmet var rolig visesang, heftig rock og i tillegg typisk moderne popmusikk som med sin flate produksjon ikke setter så store krav til dynamikk, men heller til lav forvrengning.
Film i surround
har hovedsakelig vært ”Transformers 3: Dark of the Moon” på Blu-ray, en film med et dynamisk krevende lydspor.
Vi har jobbet med plassering av hvert høyttalersystem, for å finne optimal plassering. Spesielt for subwooferen, men innimellom har det også vært nødvendig å sette høyttalerne nærmere eller lenger unna veggen. Omtalen av systemene er basert på det maksimale vi har klart å få ut av dem.
Dali Zensor 5.1
God og fokusert hjemmekinolyd
Dalis nye budsjettserie gjør mer enn å se pene ut, de har også en lydkvalitet som ligger en klasse over hva man forventer i denne prisklassen.
Oppsummering
Action eller drama?
De tre høyttalerpakkene vi har testet har sine sterke sider, men ingen av dem er best på alt.
Boston Acoustics A250 5.1
Slanke lydbomber
Bostons 5.1 system fungerer utmerket på variert musikk og til filmer av det rolige slaget, slik som drama, thrillere og komedier. Til mer hardtslående rock så vel som reale actionfilmer derimot, kan disse litt fremadlente høyttalerne likevel bli litt for ivrige.
JBL Studio 5.1
Amerikanske actionelskere
Dersom du foretrekker dialogfilmer og sart visemusikk hvor stemmer spiller en stor rolle, bør du kanskje velge en annen pakke. Dette er et system som passer hardrock og action som hånd i hanske.
Les videre med LB+
Black Week Tilbud
70% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 1665,60,-)
LB+Total måned / 185,-
Tilgang til ALT innhold i 1 måned
LB+ Total 12 mnd / 156,-
Tilgang til ALT innhold i 12 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser