Utviklingen innen helt trådløse ørepropper har gått lynraskt, og der hvor du for fem-seks år siden fikk en nokså ustabil tilkobling og bare 2-3 timer avspilling fra selve proppene pluss litt ekstra fra ladeetuiet, er 5 timer fra proppene og tre ekstra ladinger fra etuiet nå gjennomsnittlig. En total spilletid på over 20 timer hever ikke lenger øyenbryn, heller ikke i de rimeligste prisklassene.
Dagens ørepropper lader dessuten mye raskere. Forvent en full lading fra 0 til 100 prosent på 3-4 timer, halvparten av hva slike propper krevde i begynnelsen. Noen støtter også hurtiglading, hvor 10 minutters lading gir deg en time eller to med avspilling.
Dropp støydemping – behold lyden
De beste trådløse øreproppene koster fra 2000 kroner og oppover. Det betyr ikke at du ikke kan gjøre kupp, dersom budsjettet ditt bare er noen hundrelapper. Som er hva vi tester her.
Det første som droppes i det lavere prisfeltet, er aktiv støykansellering. Ingen av øreproppene i denne testen har dette, selv om Jabra Elite 3 har såkalt omgivelseslyd. Som forsterker lyder utenfra, så man kan høre hva som foregår rundt seg.
Kjekt å ha, men ingen vital funksjon, og vi har null problemer med at produsentene dropper disse funksjonene for å få ned prisen. Da går i stedet mesteparten av budsjettet til det viktigste: lydkvaliteten. Forvent likevel ikke å se logoer som aptX eller andre lydforbedrende kodeker, da de koster penger og øker prisen. Her er i stedet utfordringen å få best mulig lyd med standardkodeken SBC, som ligger innbakt i Bluetooth-protokollen. Flere har også AAC, som gir markant bedre lyd. I denne testen er det et par unntak, fra Feel og Jabra, som begge har aptX.
Ørepropper sikret mot vann
Selv om ingen av øreproppene i denne testen er ment for trening, er alle bortsett fra nevnte Feel merket med minimum IPX4. Det gjør dem sikret mot vannsprut, slik at du kan bruke dem i litt regnvær uten å være redd for at de går i stykker. Planlegger du lange svetteøkter, bør du se etter minst IPX5 eller IP55, som tåler vedvarende fuktighet (IP55 tåler også støv, og er bedre egnet mot saltvann og dermed også svette).
Testkriterier
Som alltid teller lydkvaliteten på musikk mest, men vi vil også finne ut hvor godt stemmen bærer gjennom under mobilsamtaler og videokonferanser. Batteritid er viktig, og vi vil selvsagt berømme produsenter som stapper inn ekstrafunksjoner, dersom det ikke går nevneverdig utover lydkvaliteten.
De fleste ørepropper i dag har berøringsfunksjoner som kan styre musikk og samtaler, men disse er ofte knotete og sjeldent brukt, og ikke noe journalisten legger veldig mye vekt på. Stemmestyring kan derimot være kjekt, men forvent i stor grad å ta frem mobilen når du skal gjøre noe.
Hva passform angår, er det viktig, men også veldig individuell. Som alltid en utfordring å vurdere i noen særlig grad.
Belkin SoundForm True Wireless
Trygt kjøp
Belkin SoundForm er gjør det de skal, og balanserer kvalitet mot budsjett med heldig utfall.
Skullcandy Dime
Flott lyd til prisen
Skullcandy Dime er små og snertne ørepropper, med et etui som tar liten plass i lomma. God lyd er det og, men batteriet er en annen historie.
Supra Zero-TX
Mest for pengene
Hvis du kan leve uten støydemping, kan det knapt gjøres bedre til prisen enn Supra Zero-TX.
Feel Nanobuds Air
Premiumfølelsen som skuffet
Det første møtet med Feel Nanobuds Air er det runde, avlange, deilige etuiet. Derfra går det nedover.
Jabra Elite 3
Nesten full pakke
Det er nesten ingenting som mangler hos Jabra Elite 3.
Sony WF-C500
Viser hvordan det skal gjøres
Sony WF-C500 har klasseledende lydkvalitet i sin prisklasse. Hvis du ikke er redd for å stille litt på lyden.