De aller billigste kameraene er vanskelig å finne, simpelthen fordi kameramarkedet har vært i markant endring.
Mobilene har tatt over for billigkameraene, men entusiastene er ikke mindre entusiastiske, og bruker mer penger på kamerautstyr enn før.
Dermed er også utvalget mer spisset, snittprisen er høyere, og kvaliteten er bedre.
De fleste velger nemlig et systemkamera når de skal ha et kamera i tillegg til mobilen.
Da stiller man også høyere krav til ytelse. Som fokushastighet, følgefokus, skuddtakt, videomuligheter, og ikke minst bildekvalitet. Akkurat det siste er man garantert å få blant de kameraene vi har tatt med som årets beste kameraer.Men de har ulike egenskaper, og der det ene kameraet er perfekt for noen typer fotografering, trenger man et helt annet kamera til mange andre motiver.
Hvilket kamera som passer for deg? Det skal vi fortelle her, hvor vi viser hvilke av de nye kameramodellene vi anbefaler til hva slags type motiver. For som nevnt, fotografer har ulike krav til kamerautstyret, og mens noen trenger et kamera som er lite og smidig, vektlegger andre skuddhastighet og fokushastighet foran størrelse og vekt.
Som vi pleier å si, sportfotografer og portrettfotografer har ikke det samme utstyret i kameravesken.
Her finner du de beste kameraene vi har testet det siste året, og her skal du få noen enkle råd om hvilke av kameraene vi anbefaler til hva – og hva man bør tenke på når man skal velge den beste kombinasjonen av kamera og brennvidde på objektivet.
Portretter
Man kan ta fine portretter med de fleste brennvidder. For eksempel er bilder i helfigur med miljøet til vedkommende som fotograferes, også et portrett. Det samme er et tettere utsnitt hvor hodet dekker mesteparten av bildeflaten. Da velger man et objektiv med lengre brennvidde. For eksempel objektiver med 80 til 135mm – sågar 200mm brennvidde. Portretter i helfigur kan godt tas med en 28, 35 eller 50mm. En såkalt normalzoom kan fint brukes, siden de ofte dekker et område fra 28-90mm. Men en 85mm med lysstyrke f2 eller bedre, er å foretrekke hvis man skal isolere motivet fra bakgrunnen.
Vårt tips:
Nikon Z6 II, Fujifilm X-S10 eller Panasonic Lumix S5.
Alt mulig
De aller fleste bilder kan fint tas med et systemkamera med den medfølgende normalzoomen. Allround-kameraene dekker et bredt bruksområde, og er et ypperlig supplement til mobilen, siden de har overlegen ergonomi og langt flere muligheter for fine bilder av forskjellige motiver under ulike lysforhold. De har også den fordelen at man enkelt kan utvide bruksområdet med en kraftig vidvinkel, makroobjektiv eller en kraftig telezoom, og en skikkelig blits når man trenger det.
Vårt tips:
Nikon Z fc, Fujifilm X-S10 eller Panasonic Lumix S5.
Landskap og natur
Bilder fra naturen er populært blant mange, og landskapsbildet har eksistert siden penselen ble oppfunnet. Med godt kamera trenger man ikke å bruke like lang tid for å forevige landskapet, og som alltid er det noen kameraer som egner seg bedre. Kameraer med værtetting er en fordel. Høy oppløsning gir bedre detaljskarphet og tilfører bildene mer dybde. Med det rette objektivet, som en vidvinkel eller vidvinkelzoom, kan man få et bredere perspektiv. Vidvinkel med god lysstyrke, typisk bedre enn f2.8, er også egnet til astrofotografering. Men en tele eller telezoom kan trekke motivet nærmere, og et smalere perspektiv kan være veldig effektfullt. Blant nyttig tilbehør til landskapsfoto, hører selvsagt et stødig stativ, ND-filtre, graderte filtre og polarisasjonsfiltre.
Vårt tips:
Nikon Z7 II, Sony a1, Fujifilm GFX 100S.
Reisekamera
Enten reisen er kort eller lang, er det én ting som gjelder for et godt reisekamera: Størrelse og vekt. At det er enkelt å bruke og kjapt på avtrekkeren er ingen ulempe. Ta med ekstra batterier og gjerne et nøytralt filter foran objektivet, så er man klar til å oppdage nye steder å fotografere. En normalzoom er finfint å ha med, men en vidvinkel mellom 24 og 35mm med bra lysstyrke, kan være et hendig alternativ til en zoom. Hvis kameraet ikke er for stort og tungt, er det lettere å ha de hengende klart til bruk når anledningen byr seg.
Vårt tips:
Olympus PEN E-P7, Fujifilm X-E4, Nikon Z fc.
Sport, action og dyreliv
De store kameraene man ser på sportsarenaer prioriterer fokushastighet og høy skuddtakt foran oppløsning. Men det går an å finne gode kompromisser, som egner seg til sport og dyreliv. Her handler det like mye om valg av objektiv, som kamera. For de som skal ha sylskarpe bilder fra motorsykkelløpet, eller fange ørn på avstand, trenger et raskt kamera og et raskt objektiv. Slike kameraer bør ha god batteritid, værtetting og et vertikalgrep med ekstra strøm. Paret med en zoom rundt 70-200, 100-400mm, eller en lyssterk 300mm, eller mer, er man nærmere skarpe bilder av motiver som beveger seg fort.
Vårt tips:
Nikon Z6 II, Fujifilm X-S10, Sony a1.
Video
Hvis man er veldig opptatt av video, kanskje mer enn stillbilder, finnes det super systemkameraer med avanserte funksjoner, som gir videofotografen vide muligheter. Her får man 4K-video (eller 8K) i svært høy kvalitet, 10-bits video med Log-innstillinger, tilkoblinger til mikrofoner og hodetelefoner, og mye bedre videokvalitet med flere muligheter for gradering i etterbehandlingen. Kameraene kan selvsagt levere utmerket stillbildekvalitet også, men det er på videoopptak de virkelig skiller seg ut fra andre kameraer. Her kan de fleste objektiver brukes, men helst et med god lysstyrke og lite fokuspusting.
Prøv gjerne dronevideo også, i 4K kan det gi spektakulære videoer som det ikke er så lett å få til med et systemkamera.
Vårt tips:
Panasonic Lumix GH5 II, Sony a7s III, Nikon Z6 II og DJI Air 2S.