Bærbare er praktiske å ha i vesken, men plassen på skjermen er håpløs hvis man skal gjøre annet enn basal tekstbehandling eller besvare mailer. Til kreativt arbeid som bilderedigering eller video har man bruk for plass!
Asus ZenBook Pro Duo UX581 var en fornyelse da vi teste den første utgaven. Dens helt spesielle partytriks var å ha en ekstra skjerm over tastaturet, som supplement til den normale fullstørrelses OLED-skjermen.
Den nye ZenBook Pro Duo, som har modellnummeret UX582, beholder dobbeltskjermen, men er naturligvis oppgradert med en kraftigere prosessor og et grafikkort av nyeste generasjon. Ekstraskjermen har også helt bokstavelig fått et løft. Skjermen vippes nå opp når lokket åpnes, noe som gir bedre arbeidsvinkel – og litt bedre kjøling. Det siste er noe man har god bruk for, da prosessor og grafikkort varmer betraktelig når PC-en jobber. Selv om viftene kjører for fullt, blir kabinettet veldig varmt – og det samme gjør ting som står nærme PC-en.
132 prosent skjerm
Den såkalte screen-to-body-ratio, altså forholdet mellom skjerm og kabinettstørrelse, er noe som PC-produsenter liker å skryte av. 85 prosent er normalt et flott tall. Men dobbeltskjermen gjør ZenBook Pro Duo til en absolutt vinner i disiplinen, med en screen-to-body-ratio på 132 prosent!
Hovedskjermen er en OLED-skjerm i 4K-oppløsning (3840 x 2160 piksler). Den er nesten, men også bare nesten, like fargerik og strålende som skjermen på Asus Pro Art StudioBook 16, som vi nettopp har testet. Men den har til gjengjeld touch.
Det samme har ekstraskjermen, kalt ScreenPad Plus. Den har også 4K-oppløsning i det vannrette planet, men kun 1100 piksler i høyden, da skjermen er i 3:1-format. Ekstraskjermen er av IPS-typen.
Dobbeltskjermen fungerer på samme måte som når man jobber med to separate skjermer på en stasjonær PC eller en ekstra skjerm på en bærbar. Windows-skrivebordet kan utvides til å omfatte begge skjermene, og ikoner og vinduer kan dras mellom de to skjermene.
Verktøykasse
Ekstraskjermen kommer imidlertid virkelig til sin rett med programmer som Photoshop, Premiere Pro og Audition, hvor verktøyspaletter og tidslinjer kan være tilgjengelige hele tiden, uten å ta opp plass på hovedskjermen.
Som vi har sett på andre luksusmaskiner i ZenBook-serien, er kabinettet i børstet marineblå aluminium. Det er ikke snakk om en superslank eller superlett PC, men den er barbert et par millimeter og et par hundre gram i forhold til forrige modell.
Tastaturet er utmerket (det bør det også være til den prisen!), og det er smart at touchpad-en kan fungere som numerisk tastatur. Dessverre er både tastatur og touchpad plassert litt bakvendt. For å få plass til den ekstra skjermen er tastene trukket helt frem til bunnen av kabinettet, og touchpad-en sitter til høyre for tastaturet. Det er temmelig uergonomisk, men når det skal jobbes seriøst, vil de fleste nok likevel koble til en mus, og kanskje også et eksternt tastatur.
Flere porter, takk!
Dette blir imidlertid litt vanskelig, da utvalget av porter er skåret inn til benet. Det er riktignok tre USB-C-porter, men kun en enkelt i gammeldags USB-A-format. Den størrelsen, som fortsatt er normen på mus, tastaturer og eksterne harddisker.
Seriøst kreativt arbeid krever seriøs maskinvare, og testutgaven av ZenBook Pro Duo UX582 var rikelig utstyrt med en åttekjerners Intel Core i9 og et Nvidia GeForce RTX 2070-grafikkort, samt 32 GB RAM og 1 TB SSD.
Benchmark
Intel Core i9-10980HK er en tiende generasjons prosessor med åtte kjerner og 16 tråder og 2,4 GHz arbeidsfrekvens. Det er ikke nyeste generasjon, men fortsatt en toppmodell. I det lyset er en Geekbench-score på 6709 i multi-core, henholdsvis 1234 i single-core, pent, men ikke overveldende. PC Mark 10 kontortesten slutter på 5770, stort sett det samme som vi målte på forgjengeren, selv om den hadde en billigere i7-prosessor med seks kjerner.
Grafikk burde være en kreativ maskins livrett, og en 3DMark TimeSpy-score på 8910 er flott. Men det er litt langsommere enn for eksempel Asus Zephyrus M16, som har lignende maskinvare, bortsett fra skjermen, men som koster en tredjedel mindre. Samme resultat gjelder i 3DMark Fire Strike (18 003).
Asus har fått god kontroll på batteritiden i ZenBook Pro Duo UX582. PCMark-batteritesten kjørte knappe to og en halv time før batteriet var tomt. Det er ikke veldig lenge, men det er nesten dobbelt så lang tid som forgjengeren.
Asus ZenBook Pro Duo er en maskin det ikke finnes maken til. Ingen annen bærbar har så stort skjermareal. Og slett ikke i et 15-tommers chassis! Flere beiler imidlertid om det profesjonelle segmentet – ikke minst Apple, som har sittet tungt på dette området. Apple har imidlertid ingen modeller med OLED-skjerm. Og naturligvis heller ikke med dobbel skjerm.
Konklusjon
Asus ZenBook Pro Duo UX582 er, som sin forgjenger, en unik maskin for kreative profesjonelle. Den ekstra skjermen er perfekt til verktøyspaletter, samt til de småprogrammene som tar plass på skjermen mens man jobber med sine normale oppgaver.
Den store OLED-touchskjermen er superlekker, og det er nok av regnekraft og grafiske muskler. Men prisen er dessverre tilsvarende høy. Har du ikke bruk for det ekstreme skjermarealet, er Asus egen ProArt StudioBook 16 et interessant og mindre kostbart alternativ.