Samsung er markedets største TV-produsent, og når det kommer til flaggskipmodellene deres, liker sørkoreanerne virkelig å ta den helt ut – akkurat slik de gjør på mobil-fronten. Nå kan riktignok flaggskip-TV-en QN900A verken brettes eller bøyes: Til gjengjeld er dette en av de slankeste TV-ene vi har sett, og definitivt en av de skarpeste!
Samsung QN900A er slank på utsiden, men på innsiden er den full av bildemessige godsaker: Kanskje viktigst av alt er det knivskarpe Neo QLED 8K bildepanelet, som tar i bruk den etterlengtede MiniLED-teknologien. Tusenvis av lysdioder skal sørge for vesentlig sterkere kontrast. I tillegg har Samsung utstyrt TV-en med et arsenal av høyttalere, som skal bidra til å heve lydopplevelsen.
Til knappe 70.000 kroner er det ingen billig bildemaskin vi snakker om. Så er spørsmålet om Samsung QN900A kan måle seg med konkurrentene, og har den ”X-faktoren” som gjør at man med glede betaler den stive prisen?
Design
Det har gått akkurat ett år siden vi testet Samsungs forrige toppmodell, Q950TS, som introduserte designkonseptet Infinity. Navnet sikter til en syltynn, nærmest kantløs metallinnramming, som fremhever bildet og får TV-en til å virke langt mindre enn den faktisk er.
Samsung viderefører Infinity-designen på årets toppmodell, men har selvsagt gjort noen små endringer. TV-en står ikke lenger skrått tilbakelent, men rett opp og ned slik den bør. Dermed unngår man utfordringer med lysrefleksjon fra taket, og ikke minst eventuelle geometriske problemer med bildet hvis du sitter lavt i forhold til skjermen. Design er vel og bra, men bildet er tross alt viktigst!
I tillegg til å ha en millimeter-tynn innramming, er skjermen også bare 1,6 centimeter tykk sett fra siden. Det er ganske imponerende, med tanke på at skjermen er tettpakket med LCD-panel, QLED fargefilter og MiniLED-lysdioder, pluss en mengde høyttalere.
Den slanke, rammeløse designen er vakker å se på, men har også en praktisk fordel, ved at selve TV-en tar mindre plass rent fysisk. Samsung har også tatt hensyn til at mange vil plassere TV-en i et hjemmemiljø med mange vinduer og lys. QN900A er utstyrt med et antirefleks-filter som reduserer speiling av omgivelsene.
Ny, slankere koblingsboks
Årsaken til at Samsung QN900A kan gjøres såpass tynn, er at mye av elektronikken og strømforsyningen sitter gjemt i den separate koblingsboksen Slim One Connect Box. Denne inneholder alt du måtte behøve av tilkoblinger, og leder både strøm og signal videre til skjermen via en enkel kabel. Boksen kan gjemmes i en reol, noe som er praktisk dersom TV-en skal henge på vegg. Alternativt, hvis TV-en skal stå på bordet, kan boksen nå også festes til baksiden av sokkelen.
Den nye koblingsboksen gjør også at Samsung QN900A nå kan skilte med full HDMI 2.1 støtte på alle fire inngangene (40 Gbps båndbredde), med mulighet for videooverføring i 8K/60p kvalitet. I tillegg har den støtte for viktige gaming-funksjoner som 4K/120fps, Variable Refresh Rate (VRR) og Auto Low Latency Mode (ALLM).
Brukervennlighet og finesser
Q900A kommer med brukergrensesnittet Tizen, som vi kjenner godt til fra andre Samsung-modeller. Den har en stor og tydelig menylinje som gir rask adgang til de viktigste funksjonene og tjenestene. Her finnes også en innholdsliste der du kan selv skreddersy med dine mest sette kanaler og strømmetjenester.
Samsung utmerker seg også med et bredt utvalg av apper: Foruten Netflix, HBO og Amazon finnes også nyere tjenester som Apple TV+, Disney+ og Paramount+ tilgjengelig med massevis av innhold. Forutsatt at du har abonnement da, selvsagt.
Vi skal heller ikke glemme Samsung TV+, som er deres egen gratis TV-tjeneste. Men her er ikke bildekvaliteten helt verdig en 8K-skjerm.
Siden QN900A jo er en TV med 8K-oppløsning, skulle det jo bare mangle at den også har mulighet til å VISE ekte 8K-innhold. Samsung-skjermen støtter heldigvis den viktige AV1 kodeken, som gjør den i stand til å vise tilgjengelige YouTube videoer med 8K-oppløsning.
Bildekvalitet
Selv om QN900A har en lekker og smekker fasade, er det naturligvis ytelsen i praksis – bildegjengivelsen – vi bryr oss aller mest om. Her kommer Samsung-skjermen bevæpnet med et topp moderne bildepanel, også kjent som Neo QLED. Dette er i praksis en LCD-skjerm med quantum dot fargefilter , som nå også har fått MiniLED-baklys på innsiden.
MiniLED, sa du? Ja, disse nye lysdiodene er faktisk bare 1/40 av størrelsen til tradisjonelle lysdioder, og gir plass til langt flere lyskilder for et gitt skjermareal. De kan deles inn og styres i langt flere, mer finmaskede soner. I Samsung QN900A snakker vi om hele 1920 soner. Fjorårsmodellen Q950TS med vanlig LED, hadde til sammenligning ”bare” rundt 400 soner.
Vi har allerede god erfaring med MiniLED-baklyset fra 2021-modellen QN95A, og det er ingen tvil om at teknikken har sine fordeler, spesielt når det kommer til krevende og kontrastrike HDR-scener.
Ta for eksempel action-favoritten Extraction. Når elitesoldaten Tyler Rake (Chris Hemsworth) havner i et basketak med noen skumle kidnappere, er det i et mørklagt rom med flakkende solllys inn fra vinduene. Små, men intense solstråler kan av og til fylle deler av skjermen, mens Chris gjør kort prosess med motstanderne. Denne kaotiske scenen kan lett virke litt blass og grovkornet på enkelte LCD TV-er, men her viser Samsung stram kontroll. Bevegelsene er sømløse, skarpheten meget god, og det blaffende sollyset ser blendende sterkt ut. Og viktigst av alt, det skjer uten at lyset ”blør over” og påvirker de mørke partiene i sjenerende grad. Dette kan vi helt klart takke MiniLED for.
Når det er sagt, er det fortsatt et stykke igjen før MiniLED kan måle seg med OLED på akkurat det med lyspresisjon. Vi kan fortsatt skimte noen små lysglorier rundt lyse objekter, som tyder på at den lokale dimmingen kunne vært ENDA mer finmasket.
Samsung-skjermen viser seg for øvrig å ha en glimrende oppskalering og støyreduksjon. QN900A kan få selv gamle videoopptak til å se riktig så flotte ut. En gammel HD-film som Beverly Hills Cop ser både skarp og detaljert ut på den store 75-tommeren, med glimrende effektiv støyreduksjon. Og så lenge vi holder oss i den nøytrale Film-modusen, er fargegjengivelsen veldig tro mot originalen.
Gaming-modus
Samsung-skjermen har også en egen bildemodus for spill, som kutter ned på bildebehandlingen til fordel for lavere forsinkelse (input lag). Den er også utstyrt med en egen ”Game bar” spillmeny som gir oss full oversikt over de spillrelaterte innstillingene.
Vi målte forsinkelsen helt ned mot 5 millisekunder på det beste, hvilket er lynraskt. Samtidig noterte vi oss da at den lokale dimmingen på MiniLED-baklyset ble mindre presis. Du ”ofrer” med andre ord litt kontrast og lyskontroll til fordel for den laveste forsinkelsen. Så til eventyrspill der bildeopplevelsen betyr mer enn hvor rask du er på avtrekkeren, er det nok bedre å velge en alternativ setting.
Suveren skarphet
Det er imidlertid med ekte 8K-innhold at Samsung-skjermen setter inn det sjette (åttende?) giret. Via YouTube-kanalene til filmskapere som Eugene Belsky og Phil Holland får vi se opptak av natur og landskap, ekstreme nærbilder av dyr og andre objekter. Disse videoklippene har en ting til felles: De ser skremmende livaktige og virkelighetstro ut!
Samsung QN900A serverer videoene med en suveren bildeskarphet, som selv andre 8K-skjermer kan ha vanskelig for å kopiere. En ellers sterk konkurrent som Sony XR-75Z9J når ikke helt opp til bildeopplevelsen Samsung gir i dette tilfellet– nettopp fordi den ikke støtter YouTube i 8K-versjon. Det er synd for Sony, men definitivt et ess i ermet for Samsung.
Dersom du vil ha full glede av 8K-kapasiteten, bør du imidlertid også ha en saftig, men stabil internettlinje: Vi erfarte iblant at Samsung-skjermen måtte stoppe opp og laste under de heftigste klippene.
Fortsatt ingen Dolby Vision…
Det viktige HDR-formatet Dolby Vision glimrer fortsatt med sitt fravær på Samsungs TV-skjermer, inkludert flaggskipet QN900A. Netflix tilbyr som kjent mange av sine filmer og serier i Dolby-formatet ved siden av vanlig statisk HDR10 format. Men også andre strømmetjenester som Apple TV+ og Disney+ sverger nå til Dolby på noen av sine mest populære produksjoner.
Det at Samsung unngår Dolby skyldes nok ikke bare lisenskostnader (de støtter tross alt Dolby Atmos-lyd), men også at det legger visse bånd på hva bildeprosessoren kan gjøre: Bildebehandlingen er i praksis ”låst” når Dolby Vision er aktivert, og produsenten får ikke gjort alt slik de ønsker.
Uansett: Den manglende formatstøtten medfører at en del produksjoner må ses i ”vanlig” HDR10-format, uten den ekstra bildeinformasjonen Dolby gir i form av dynamiske metadata. QN900A er imidlertid utstyrt med en kraftig videoprosessor som forsøker å kompensere for dette etter beste evne, med såkalt tone mapping og andre kontrastforbedrende bildebehandling.
Lydkvalitet
Samsung QN900A er utstyrt med et såkalt OTS Pro (Object Tracking Sound) lydsystem som består av hele 10 høyttalerelementer plassert på baksiden og ute i kantene. Hensikten er å gi et lydbilde som er like stort som skjermen!
Lydgjengivelsen er slett ikke verst: Her er det god klarhet i dialogene med distinkt diskant og en tydelig mellomtone. TV-en har også ekstra basshøyttalere som bidrar med ekstra fylde til musikk og lydeffekter.
Det sagt, så kan ikke lydgjengivelsen måle seg med lyden du får fra en skikkelig lydplanke. De små høyttalerne låter litt anstrengt på høyt volum, og spesielt basshøyttalerne gir fra seg noen uhyggelige signaler om at de ikke trives så godt på full guffe.
Vi mener helt klart at Q900A fortjener å matches med en god lydplanke med subwoofer. Her er det fristende å anbefale Samsungs egen toppmodell Q960A (alternativt Q910A uten bakhøyttalere) som vi allerede har god erfaring med. Da kan du også dra nytte av funksjonen Q Symphony, som kombinerer lydplanken med TV-ens egne høyttalere for å skape et enda større lydbilde.
Konklusjon
Samsungs flaggskip-TV QN900A ser svært imponerende ut i sitt tynne kabinett og knapt synlige innramming. Årets modell har dessuten fått en oppgradering på bildefronten, ved hjelp av det presise og kontrastrike MiniLED-baklyset. Legg til muligheten for å se innhold med sylskarp 8K-oppløsning fra bl.a YouTube, samt et bredt spekter av apper og tjenester, og du har en TV som ser imponerende ut enten den er på- eller avslått.
Nok en gang er det først og fremst på ekte 8K-innhold at Samsungs-toppmodell virkelig briljerer. Og selv om Samsung har senket prisen på årets toppmodell med noen tusenlapper, er QN900A fortsatt blant de mer kostbare TV-modellene på markedet. Derfor blir dette helt klart en TV for de spesielt interesserte.
Dersom du er mindre opptatt av design, og mer opptatt av ytelse per krone. finnes det helt klart bedre kjøp der ute – deriblant Samsungs glimrende 4K-toppmodell QN95A eller Sonys glimrende A90J OLED for å nevne noen. Når det er sagt, dersom du vil du ha en forsmak på fremtidens 8K-bildeformat, og er villig til å betale for det, kan vi klart anbefale Samsung QN900A.
Kalibrering av Samsung QN900A
Samsung QN900A støtter kalibreringsprogrammet CalMan AutoCal. Ved å koble TV-en til en PC/Mac og nødvendig måleutstyr, kan man både måle og eventuelt korrigere for avvik i fargebalanse og gråskala.
Under måling av gråskala i bildemodus Film (SDR), fikk vi et gjennomsnittlig delta-avvik på 4,3. Det er et nokså høyt avvik, godt over toleransen på 3. Etter å ha kjørt en runde med AutoCal fikk vi derimot presset avviket ned i 0,3, som er svært bra. Gråskalaen lar seg altså auto-kalibrere veldig presist.
Vi klarte derimot ikke å oppnå likt jevnt resultat under kalibrering av farger. Samsung-skjermen er typisk litt ulineær i fargegjengivelsen, der spesielt blåfargene blir oversaturerte. Her fungerte heller ikke autokalibreringen, og vi måtte i stedet ty til manuell kalibrering. Fargegjengivelsen ble da målt til et gjennomsnittlig delta-avvik på 4,2 før kalibrering, og høyst akseptable 1,3 etter kalibrering.
Med fare for å gjenta oss selv: Samsung kunne med fordel hatt en mer lineær fargedekoding, og vi savner muligheten til å finjustere fargetone, metning og lysstyrke manuelt for både primær og sekundærfargene, slik mange av konkurrentene nå tilbyr.
Bra lysstyrke, men også noen halo-effekter
Samsung QN900A er utstyrt med et LCD-panel med MiniLED-baklys, som utmerker seg med god lysstyrke. Vi målte lysstyrken til ca 1300 nits ved 10% vindu i filmmodus. Merk at dette er noe lavere enn 4K-modellen QN95A, som klokket inn med hele 1700 nits på 10% skjermareal.
En annen ting vi legger merke til, er at testbildene våre fremkaller en tydelig ”halo” effekt rundt hvite felt på svart bakgrunn. Vi registrerte også en pussig tendens til midlertidig innbrenning, som er uvanlig å se på en LCD-skjerm.
For å oppsummere, er Samsung-skjermen er ganske avvikende i gråskala og farger slik den kommer med fabrikkinnstillinger ”opp av esken”. Derfor lønner det seg helt klart å kjøre en kalibrering på den. Gråskalaen lot seg enkelt kalibrere via AutoCal i SDR-modus, mens fargegjengivelsen krever mer manuell finjustering.
All kalibrering er utført av Gorm Sørensen fra ProCal. Gorm Sørensen er en ISF- og THX-sertifisert kalibreringsekspert med årelang erfaring innen TV/AV, kino og kringkasting.
3 hendelser på “Samsung QN900A (QE75QN900A)”
Legg igjen en kommentar
Les videre med LB+
Black Week Tilbud
70% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 1665,60,-)
LB+Total måned / 185,-
Tilgang til ALT innhold i 1 måned
LB+ Total 12 mnd / 156,-
Tilgang til ALT innhold i 12 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser
Spørs om Samsung tar i mot slik info rundt lokal dimming og faktisk gjør noe med det via en oppdatering? High-end utgaven burde jo ikke ha dette problemet :(.
«En annen ting vi legger merke til, er at testbildene våre fremkaller en tydelig ”halo” effekt rundt hvite felt på svart bakgrunn. Vi registrerte også en pussig tendens til midlertidig innbrenning, som er uvanlig å se på en LCD-skjerm».. Var dette før, eller etter proff kalibrering?
Hei Jon!
Når vi kalibrerer og måler maks lysstyrke, fylles 10% av skjermarealet med et statisk felt mens resten forblir svart. Baklyset på Samsung QN900A tenner da et større felt enn dette, derav det tydelige omrisset du kan se på bildet over.
Dette virker til å ha noe med den lokale dimmingen å gjøre, og er ikke noe man kan kalibrere seg vekk fra uten videre (vi sjekket med lokal dimming satt til Standard, Høy osv). Det krever nok heller en software-oppdatering av lysstyringen fra Samsungs side. Kan legge til at vi har bedre erfaring med 4K-modellen QN95A på dette området.
For øvrig, det vi referer til som midlertidig innbrenning er kun et svakt etterheng og ikke noe alvorlig, permanent innbrenning slik man kan oppleve med noen skjermtyper. Antar det kan være varmerelatert, da skjermen ble relativt varm i senter der vi plasserer lysmåleren.
—
mvh Audun Hage