TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Roborock S7 robotstøvsuger

Smartere rengjøring

Den mopper og vasker for deg, og gjør at du trygt kan utsette husarbeidet enda litt til.

Av / 24.09.21 - 10:00
Roborock S7 robotstøvsuger

Home mener

  • Super brukervennlighet med oversiktlig app, støvsuger og rengjør bedre enn fryktet, og kan brukes på tynne tepper.
  • Spiser tynne ledninger, kommer seg ikke over alle dørterskelene i huset, og ville vært enda smartere med et kamera.

Jeg har hørt at det finnes de som liker å støvsuge, vaske og tørke støv. Noen av oss kan ikke utstå det, og da er det lett å la se friste av en robot som gjør det for en.

Men hvilken skal man velge? De fleste ser helt like ut, og det er ikke umiddelbart opplagt hva de kan, bortsett fra at du kan pensjonere støvsugeren – sies det, hvis du kjøper deg en robotstøvsuger.

Mon det.

Etter litt research og tråling av tilbakemeldinger fra brukere, fant jeg raskt ut at alle robotstøvsugere slett ikke er bygget likt. Noen av dem suger i negativ forstand, andre forbannes opp og ned fordi de spiser ledninger og faller ned trapper, men andre bråker fælt, men rengjør dårlig.

Det er med andre ord litt av et minefelt man tråkker inn i, hvis man ikke har lest seg opp og skaffet seg kunnskaper som gjør det enklere å finne den rette robotstøvsugeren.

Annonse
Roborock S7 robotstøvsuger 1
2,5 cm er for høyt for S7, som ikke klarer mer enn 2 cm høye terskler.
oto: Lasse Svendsen

Det er definitivt annerledes å forholde seg til en robotstøvsuger, enn en konvensjonell støvsuger. Mens den gammeldagse støvsugeren aldri blir smartere enn brukeren som styrer den, ser robotene ut til å erverve seg kunnskap om boligen din, som du ikke selv har.

Første gang man starter én, snuser den rundt i huset og lærer seg hvor vegger, døråpninger, møbler og ikke minst trapper er. Spesielt sånne trapper som går nedover. Det tar ikke lang tid heller. Når den er ferdig med å kartlegge rommene i huset, suser den – muligens tilfreds over ny kunnskap – tilbake til der den kom fra – normalt ladestasjonen – og venter på at husets hersker skal kommandere den ut på jobb.

Det høres fantastisk enkelt og befriende ut, men det er en sannhet med modifikasjoner.

Erstatter (nesten) støvsugeren din

For en robotstøvsuger som Roborock S7, minner mer om en liten hund, enn en lynsmart robot. Den må kjæles og dulles med, og ber om ny fastvareoppdatering rett som det er, gjerne akkurat da du hadde tenkt å få vasket kjøkkengulvet. Den spiser ladekabelen til Mac-en din hvis du ikke har ryddet den vekk fra gulvet, og den kjører seg fast i langhårete tepper med en innbitthet en pitbull ville misunnet den.

Roborock S7 robotstøvsuger 1
2,5 cm er for høyt for S7, som ikke klarer mer enn 2 cm høye terskler.
oto: Lasse Svendsen

Den kommer seg heller ikke over dørterskler som er høyere enn 20 mm(!), ikke uten en hjelpelist, og den støvsuger og vasker ikke like godt som de som elsker å vaske og tørke støv.

Men, den gjør en mye bedre jobb, så ofte du vil og hvor du vil i huset, enn en som kommer hjem fra jobb eller hjemmekontoret på en fredag ettermiddag, og heller vil slappe av i sofaen enn å støvsuge.

Og det er poenget med å kjøpe seg en robotstøvsuger. Den holder huset for det meste rent, men av og til må man trå til med støvsugeren og vaskebøtten selv. Bare ikke så ofte som før.

Laser-mapping

Den nye robotstøvsugeren fra Robrock, vasker også gulvet, og man trenger ikke å gjøre stort annet enn å pakke den opp, fylle vanntanken og koble den til for at den skal virke. Men for at den skal være skikkelig smart, må man laste ned Roborock-appen, og sette opp S7 sånn at den jobber på sitt mest effektive i ulike rom.

Roborock S7 robotstøvsuger 3
De blå feltene viser kartleggingen av etasjen, mens strekene viser hvor Roborock-maskinen har vært og jobbet.

Som alle robotstøvsugere, har den et roterende skovlhjul som suger opp støv, som samles opp av en roterende gummirotor på undersiden. Men S7 har i tillegg en moppefunksjon, derav behovet for vanntank, som fukter en moppeklut på undersiden. Den flate moppen oscillerer med opptil 3000 vibrasjoner i minuttet, når roboten beveger seg over parketten.

Roboten kan vaske opptil 250 kvm med en full vannbeholder på 300 ml. Hvis husets kvadratmetere er fordelt på flere etasjer, kan man bare ta den med og sette den i gang med å kartlegge, støvsuge og vaske der også.

Moppefunksjonen kan slå av og på etter behov, og man kan fortelle roboten via appen, hvilke områder man ikke ønsker at den skal vaske. Den vasker heller ikke tepper. Da løftes moppen fire millimeter, og lar støvsugeren gjøre jobben alene.

Roborock S7 robotstøvsuger 4
Etter noen gangers bruk, bør man ta av moppen og vaske den.
Foto: Lasse Svendsen

Såpass smart er den faktisk, at den skjønner forskjell på et teppe og parkettgulv. Den klatrer også over – lave – dørterskler, og en Lidar-laser skanner og mapper rommet, døråpninger og trappenedganger, sånn at roboten vet hvor den er og hvor den skal etterpå.
Den unngår å velte stålamper eller høyttalere, og har ikke noe problem med stolben, bordben eller andre ting som befinner seg på gulvet.

Ledninger som ligger på gulvet, småleker, lange gardiner og andre ting som lett kjører seg fast i rotoren, bør fjernes før man starter den.

Roborock S7 robotstøvsuger 5
Støvbeholderen er under lokket, og vannbeholderen sitter bak.
Foto: Lasse Svendsen

Appstyring

Støvsugeren kan startes rett fra det lille panelet på toppen av den. Man må ikke, men det hjelper veldig å laste ned og styre den fra appen. Det er bare der du kan endre innstillinger, som hvor intens moppingen skal være, programmere soner og vaskerutiner, og fortelle den at den ikke skal kjøre tilbake til dokkingen når den er ferdig, men til den nyinnkjøpte tømmedokkingen.

Forvirret?

Roborock S7setting Roborock S7zone
<
>
Man markerer området eller rommet man vil ha rengjort i appen, og det kan være et avgrenset område, eller som her, en del av stuen.

Auto-Empty Dock

Roborock tilbyr en alternativ dokkingstasjon, Empty Dock, hvor man tømmer støvbeholderen (som må byttes til en som er tilpasset Empty Dock), og fyller vanntanken på støvsugeren. Da kan Roborock-maskinene gå i ukesvis før støvbeholderen i tømmedokken må tømmes, og vann refylles på tanken.

Ulempen er at en Empty Dock koster en del, og den tar mye plass på gulvet. Helt stillegående er den heller ikke. Jeg plasserte Roborocken og laderen under sofaen, det er ikke mulig med tømmedokken, som er for høy til å plasseres under møblene.

Men man må altså ikke kjøpe en tømmedock for å ha nytte av maskinen, den kan brukes mange ganger i løpet av en måned, før man man må tømme og skylle støvbeholderen, fylle på mer vann, eller vaske moppen under.

Roborock S7 robotstøvsuger 6
Auto-Empty Dock er et tilbehør som tømmer støvbeholderen, fyller på vann, og lader robotstøvsugeren. Som Roborock S7, finnes også denne i sort eller hvitt.
Foto: Produsenten

Resultat

Det hjelper naturligvis ikke det døyt at den er enkel å bruke, hvis de ikke støvsuger og vasker godt nok. Men det gjør den faktisk. Kan du gjøre det bedre selv? Helt klart ja, en moderne støvsuger er kraftigere, og med tilbehør kan man komme til der roboten aldri kommer til. Mellom sofaputene for eksempel. En vaskebøtte med klut, mopp og vaskemiddel er bedre egnet til å fjerne vanskelige flekker, men man kan utsette vaskingen og støvsugingen ganske lenge, hvis man lar roboten gjøre jobben med en viss regelmessighet.

Den roterende gummibørsten kommer godt til, men får ikke med seg alt i de trangeste hjørnene i huset. Hvis det står et møbel i veien, svinger den utenom og kan etterlate hybelkaninene på steder hvor bare et støvsugermunnstykke kommer til.

Roborock S7 robotstøvsuger 7
Vannbeholderen knipses enkelt av for påfyll.
Foto: Lasse Svendsen

Brusflekkene fra i går blir ikke helt borte, selv med skrubbingen stilt inn på sitt mest intense, men flekker og skitt som ikke sitter klistret fast, forsvinner som dugg for solen under Roborockens vei.

Små flekker eller søl kan enkelt moppes vekk uten at man må sette i gang full støv- og vaskerunde i hele etasjen, eller rommet. Man kan bare markere området man vil ha moppet eller støvsuget, så forlater roboten laderen, svinger ut på gulvet og utfører ordre, og dokker igjen etter at jobben er gjort.

Konklusjon

Roborock S7 mangler ‘øynene’ til S6 Max som gjør at den kan være litt bedre på å unngå hindringer. Men bortsett fra en umettelig appetitt på ledninger, har Roborock S7 vært et velkomment innslag i husets maskinpark. Den holder huset rent og pent, støyer lite og er heller ikke særlig kravstor. Man styrer alt fra appen på mobilen, og der kan man følge med på hvor den er til en hver tid, selv når man ikke er hjemme. For de av oss som ikke har støvsuging og vasking som en favorittsyssel, er en robot som Roborock S7 et velkomment innkjøp. Som gir langt mer glede for hele familien, enn en runde med støvsugeren, vannbøtte og en mopp.

Karakter
Roborock S7 robotstøvsuger
Premium
Lasse Svendsen
(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

50%

Juletilbud - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 1 år! (Spar 925,-)

Prøv LB+Total i 1 måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-

LB+ Total 12 mnd / 156,-

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder

925,-
79,- / for 1 mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Smart overvåkning i 4K og farger

Et effektivt farvel til smuss og dyrehår

Ny toppmodell fra Sage imponerer

Lettinstallert og drives av sollys

Prisvennlig pizzaovn til både inne og ute

Du kan ikke ha det travelt

Høyere oppløsning og bildehastighet er en hit

Ding-dong – du er på skjermen

Delt glede er dobbel glede

Dobbelt så smart er ikke dobbelt så bra

Dette kan ingen andre nattbordlamper

4 espressomaskiner: Henger pris og kvalitet sammen?

Lyd & Bilde