JBL-høyttalerne er av typen fireveis. Foruten et dedikert mellomtoneelement i tillegg til to basselementer, deles diskantområdet mellom to elementer. Den ene diskanten tar over der den andre slutter, ved 12 kHz. Dette gjør høyttalerne i stand til å strekke seg lenger opp i overtonene (40 kHz), og gjør dessuten at hvert høyttalerelement blir mindre belastet. Utfordringen er å få alle elementene til å jobbe tidmessig riktig sammen. Gjør de ikke dette, går det på bekostning av både størrelsen og definisjonen i lydbildet og på dynamikken.
Lydkvaliteten
Høyttalerne låter definitivt kult. Storbandjazz får et driv og engasjement utenom det vanlige. Gitaren kommer tydelig og sprudlende ut. Saksofonen til Knut Riisnes står mer ut fra disse høyttalerne enn de fleste andre. Det føles nesten som han kommer ut og blåser oss rett i øret. På godt og vondt.
For det er ikke et helt naturlig lydbilde man får fra JBL. Kontrabassen låter litt monoton og ”plastaktig”. Slett ikke alle klangstrukturene kommer ut, slik at man ikke virkelig føler klangen fra kontrabassens trekabinett. Cymbalene kommer litt brutalt ut og blir litt aggressive. Man hører i så måte at JBL er litt smakstilsatt. Det er ikke like mange detaljer her som hos B&W, Tannoy og Monitor Audio.
Når vi spiller popmusikk, er det klart at høyttalerne har sitt bruksområde. Bassrytmene er kanontøffe til å komme fra en høyttaler med såpass beskjedne mål. Høyttalerne står ikke mye tilbake for de større kassene fra Dali og Patos, og på mange måter låter de enda mer engasjerende, takket være en strammere bassføring og mer utagerende mellomtone. Stemmen til Bertine Zetlitz kommer tettere på lytteren, samtidig som bassrytmene smekker kjappere og gir skikkelig punch. Morsomme høyttalere, altså, som favoriserer populærmusikken. Vi kan også tenke oss at de fungerer ypperlig i et hjemmekinooppsett!
Også i denne testen:
Oppsummering
Her er det en høyttaler for enhver smak. Gledelig nok er det ingen dårlige høyttalere i denne testen, men alle er ikke like gode på alt.
Bowers & Wilkins DM683
Sjefen over alle sjefer
600-serien fra Bowers & Wilkins pleier å være standarden som andre budsjetthøyttalere måles mot. Og hvorfor er ikke vanskelig å skjønne når vi hører på de langstrakte 683-ene.
Canton Chrono 507 DC
Frisk spellemann
Høyttalerparet fra Canton er blant de friskere i testen, først og fremst på grunn av sin dynamiske mellomtone. Her blir det liv – rai, rai!
Energy RC30
Kompakt men energisk
Kanadiske Energy lager høyttalere med krutt i, det er de kortvokste RC30 et bevis på.
Audio Pro Avanti A.90
Flott allrounder
Er det noen som kan det å lage gode høyttalere for en rimelig penge, så er det Audio Pro. Derfor er vi kjempespent på denne ganske så voksne fulltonehøyttaleren.
Monitor audio bronze br6
Et skikkelig knallkjøp
Engelske høyttalere er blant mange kjent for å låte pinlig nøyaktig, men litt kjedelig. Dette paret fra Monitor Audio er definitivt ikke kjedelig!
QLN Artech 12
Hjemmediskotek
Testens største høyttalere får de andre til å se ut som dverger. Med to 12-tommere i hvert kabinett dundrer de løs med slagkraften til Mike Tyson.
Tannoy revolution DC4
Kjære... jeg krympet høyttalerne!
Disse Tannoy-høyttalerne er blant de minste gulvhøyttalerne vi noensinne har sett! Kan det bli god lyd av noe så smått?
Dali Concept 8
Engasjeren concept
Concept 8 er Dalis forsøk på å lage en stor og rimelig høyttaler som låter bra på det meste. Har de klart det?
Patos Basic 510mk2
Lett å like
Patos sin Basic-serie henvender seg til de som vil ha mye lyd for pengene, og er kjent for å gi en varm og fyldig lyd som egner seg bra til alle typer musikk.
Les videre med LB+
Black Week Tilbud
70% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 1665,60,-)
LB+Total måned / 185,-
Tilgang til ALT innhold i 1 måned
LB+ Total 12 mnd / 156,-
Tilgang til ALT innhold i 12 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser