TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV
L&B Julekalender 2024 Delta her!

: 8 utehøyttalere

Søt musikk

Hvorfor skal man nøye seg med dårlige lydressurser fra bærbare musikkapparater når man befinner seg utendørs? Med høyttalere som tåler litt vær og vind, kan man få lyden fra stereoen på verandaen.

Av / 16.06.08 - 12:33
8 utehøyttalere

Vi har nok alle vært borti følgende situasjon i forskjellige varianter. Naboen ber inn til grillfest i bakgården. Man står der med en papptallerken i den ene hånden og en kopp med dårlig vin i den andre. Likevel har man det ganske trivelig, og småprater med folk. Utover kvelden etter hvert som gjestene begynner å bli litt runde under føttene, skjer det – uten unntak. Noen får lyst til å danse, sleper ut en liten, bærbar musikkmaskin og skrur volumet opp til maks. Forvrengningen skjærer i ørene, og de som fremdeles er relativt edru, skygger kjapt banen.

Men det behøver ikke være slik. Også de som liker musikk og gjerne legger litt penger i god lydkvalitet, kan få anledning til å sette pris på musikken utendørs. Det dreier seg helt enkelt om å skaffe høyttalere som tåler å befinne seg nettopp utendørs. Og da snakker vi ikke om å trekke en plastpose over fatterens gamle bokhyllehøyttalere. Dette dreier seg om høyttalere som er konstruert i spesielle materialer, ofte mer eller mindre det motsatte av det man pleier å ville ha innendørs. Det er plast, kobber og aluminium i stedet for tre og sprø materialer.

Fuktig lyd innendørs
Utendørshøyttalerne er faktisk ikke begrenset til kun å fungere utendørs. Deres spesielle egenskaper passer flere steder, av hvilke majoriteten faktisk er innendørs. Det mest åpenbare stedet hvor man kan sette pris på beskyttelse mot fuktighet, er selvsagt på badet. Å ligge i badekaret og lytte til klassisk musikk er faktisk ikke så verst. Er man bortskjemt med å være i besittelse av et svømme-

bassengrom, bør man selvsagt montere høyttalere der for litt underholdning ved bassengkanten. Enkelte av høyttalerne skryter til og med av å tåle montering i en badstu.

Om man så likevel bestemmer seg for å sette dem opp utendørs, er monteringen i seg selv noe man kan være nødt til å skjenke en tanke. Det enkleste er nok å sette dem på veggen, men det er ikke alltid så tiltalende, rent estetisk. Dessuten skal man faktisk ikke utsette dem for værgudenes vrede mer enn nødvendig. Dersom man har tak over uteplassen, er det bedre å skru dem opp under taket, slik at de får litt beskyttelse.

Annonse

Til slutt bør man tenke litt over muligheten for tyveri. Legger man noen tusenlapper i høyttalere, er det ikke så moro å møtes av to avklipte ledningsstumper og et gapende tomrom. Sett dem utenfor normal rekkevidde. Bruk bolter med uvanlige hoder, slip ned sporene i skruene eller finn på noe annet som gjør det så besværlig som mulig å ta dem med seg. En av produsentene foreslo for moro skyld å gjøre dem strømførende, men det er ikke noe vi kan anbefale, hvor skadefro man enn ville føle seg.

Speakercraft OE8 three

Kongen ved bassenget

Gir man blanke i prislappen og bare vil ha best mulig lyd i hagen, er valget lett. Kjøp Speakercrafts høyttalere nå.

Best lyd Velbygde Finnes i mange varianter
Saftig prislapp Begrensede monteringsmuligheter
Les hele testen

Veres 55BIT

Utendørslyd til spottpris

Plastbokser for en tusenlapp kan vel ikke være noe særlig? Jo da – de duger utmerket for sommerens popmusikk, og de er uslåelig prisgunstige.

Svært billige Bra på enkel musikk
Ingen finesser Klarer ikke press
Les hele testen

Soundterrain RS-69G

Gjem lyden i en stein...

Diskré høyttalere som ikke skjemmer uteplassen er et stort pluss. Men når det går utover lydkvaliteten i den grad det gjør her, er det neppe verdt det.

Smelter inn i omgivelsene God idé Ingen montering
Lyden holder ikke mål Lette å stjele
Les hele testen

Canton Plus XL Outdoor

Uinspirert uteløsning

Hvor fint merket på utsiden enn er, så blir resultatet av å bygge en lavprishøyttaler at det låter nettopp lavpris. En skuffelse fra Canton.

Lav prislapp Små og lettplasserte
Forbausende dårlig lyd Kjedelig formgivning
Les hele testen

Preference IO-605

Prisgunstige med bluferdig ytre

Med en uanselig utside og en beskjeden prislapp, er dette en virkelig underdog som sjarmerte oss i senk umiddelbart.

Prisgunstig lyd Få svakheter Fleksibelt kabinett
Kjedelig design Justering i høyderetningen er tilleggsutstyr
Les hele testen

Mirage Oasis Omni 5

Spre musikken i hagen

Sitter gjestene spredt utover, kan Mirages rundstrålende lyd være en løsning. For mer konsentrert lytting finnes det imidlertid bedre valg.

Uovertruffen lydspredning Spennende form Lettplasserte
Vanskelige å venne seg til Skingrende diskant
Les hele testen

Sonance Mariner 61

Fleksible med finesse

Utmerket feste for alle tenkelige underlag, er en bra begynnelse. Når de i tillegg har en såpass kontrollert lyd, er det bare å gi tommelen opp.

Fleksibel montering Bra fuktighetsbe­skyttelse Kontrollert lyd
Diskanten når ikke hele veien Savner trykk i bassen
Les hele testen

Bowers & Wilkins WM6

Blytunge partyhøyttalere

Utmerket konstruksjonskvalitet og fin gjengivelse av mange musikkstiler gir høye poengsummer, men det er med tyngre musikk at de virkelig imponerer.

Imponerende lyd­ressurser Vannavstøtende Utmerket konstruksjonskvalitet
Veier bly Ingen tyverisikring
Les hele testen
Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist og nyhetsredaktør. Jonas har jobbet for Lyd & Bilde siden 2007 med det meste som kan kalles bærbart. Det vill si mobiler, trådløse høyttalere og hodetelefoner. Iblant kommer testingen inn på kollegaenes områder innenfor multiromslyd, hjemmekino og foto. Han startet sin bane som teknikkjournalist på IDG og skrev blant annet for PC för Alla, Internetworld og det som senere ble M3.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Ytterst vellydende

Weiss DAC501: Ingeniørkunst og musikkglede

Her får du mye for pengene

Bluesound tar opp kampen med WiiM

Technics frir til audiofile

Ligner et laboratorieapparat

Rett og slett et knallkjøp

En ganske uvanlig platespiller

Gløder av spilleglede

Stylet minimalisme

Hi-Fi-strømming på budsjett

High-end i tungvektsklassen

Lyd & Bilde