TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: Musical Fidelity M1 HPA

Boksåpneren

Hvis man lytter mye med hodetelefoner, kan man ha mye igjen for å anskaffe en bedre hodetelefonforsterker. Bruker man dyre hodetelefoner, er det et must.

Av / 04.11.11 - 05:52
Musical Fidelity M1 HPA

Lyd & Bilde mener

  • Silkemykt lydbilde To utganger USB-inngang
  • Null og niks

Få av de mange forsterkerne vi har testet, er utstyrt med en god hodetelefonforsterker. Den er som regel begrenset til å levere moderat effekt til lavimpedante (lav ohm motstand) hodetelefoner. Når man plugger inn påkostede hodetelefoner, som attpåtil er så avslørende at de lett kler av en for dårlig hodetelefonforsterker, blir meningen med dyre high-end hodetelefoner borte.

Så man leter etter bedre hodetelefonforsterkere. De starter på noen hundrelapper, for eksempel en B-Tech forsterker, til en tusenlapp eller to for en Argon eller Rega hodetelefonforsterker, og som ofte er å foretrekke sammenlignet med receiveren eller forsterkerens innebyggede. Men de beste hodetelefonene kan være krevende å drive, og da er en seriøs hodetelefonforsterker ofte eneste utvei.

Fleksibel
Musical Fidelity er først og fremst kjent for glimrende forsterkere. De driver hverken med høyttalere eller Blu-ray-spillere, og denne spesialiseringen har gitt dem mye velfortjent ros gjennom årene. Derfor er det ikke det minste rart at deres mest påkostede hodetelefonforsterker, langt fra er en billig snarvei til å tjene noen ekstra slanter, men en gjennomført forsterker. Som langt på vei kan erstatte en vanlig forforsterker.

M1 HPA har nemlig den vanlige linjeinngangen for analog lyd som må til,  men også en USB-inngang slik at man kan koble PC-en rett i forsterkeren, og en variabel utgang som styres av volumkontrollen. Dermed kan den kobles rett i en effektforsterker eller et par aktive høyttalere. På fronten sitter to 6,3 mm hodetelefonutganger, som kan levere opp til 1,1 W effekt, med komfortabelt lav utgangsimpedans på mindre enn én ohm. Det gjør den meget godt egnet til et bredt utvalg hodetelefoner, selv de mest tungdrevne.

Silkelyd
Utgangstrinnet i M1 HPA er bygget rundt en klasse A forsterkerkrets, hvor forvrengningen er svært lav, selvsagt for at lydkvaliteten skal være så høy som mulig. Glem ikke at hodetelefoner i toppklassen lett avslører manglende kvalitet i forsterkerleddet, så det er derfor lett å sjekke påstanden til Musical Fidelity, om forvrengningsfrie lytteopplevelser.  HPA-forsterkeren drev, ikke uventet, alle hodetelefonene vi koblet til med letthet. Den har nok effekt til å sparke liv i meget tungdrevne hodetelefoner, og virket ikke å ha problemer med høy (ohm) motstand og lav driftseffekt. Sammenlignet med en vanlig hodetelefonutgang på en forsterker, får man ikke bare mye mer kraft til å drive hodetelefonene, man får mer av alt.

Annonse

Som de finere nyansene i innspillingene, kanskje spesielt på klassisk musikk og liveinnspillinger av akustisk jazz, men også på annen musikk. Lydbildet vokser på hodet, stereoperspektivet er ikke lengre så slitsomt med pingpongeffekten betydelig redusert, og bassen løftes bedre frem i lydbildet. Samtidig er klangkarakteren varm, uten at detaljer pakkes inn i klanger, men snarere fremstår med større kontrast i lydbildet. Gjennom hele frekvensområdet, kanskje særlig mellomtone og diskant, opplever jeg silkemyk klangtekstur – nesten legato – hele veien til øverste diskant. Denne forsterkeren kan virkelig åpne opp et par hodetelefoner.

Konklusjon
Med Musical Fidelity M1 HPA får man endelig utnyttet potensialet i high-end hodetelefoner. Den spiller klokkerent og er så nøytral og ufarget i klang som man kan forlange. Effekten er høy nok til at den driver det meste, og med variabel lydutgang kan man bruke den som forforsterker også. USB-inngangen er en hyggelig bonus, som løfter lydkvaliteten fra PC-en mange hakk, men aller best er den når den er koblet til linjeinngangene. Da er den definitivt i toppklasse på alle måter.

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Populært!

Årets beste tilbud

Tilgang til ALT innhold i 4 uker for 4 kr

LB+Total måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned

LB+ Total 12 mnd

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder (Mest å spare)

4,- / for 4 uker
185,- / for 1 mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

AirPods har aldri vært bedre

Google kan fint lage hi-fi

De smarteste øreproppene fra JBL

Vi har testet de mest spinnville hodetelefonene fra B&O

Her får du mye for pengene

Åpent er enda bedre – men også dyrere

Lukket design møter åpen lyd

Hermetikkåpneren

Skarpe skyts i premiumklassen

Seks premium hodetelefoner: Hvem tar tronen?

ANC-hodetelefoner med et ekstra triks

Ungdommelige hodetelefoner gjør rent bord