Acers Swift-bærbare har vi testet flere ganger. Og de har spesielt imponert ved å være så lette. Som 15 tommersmodellen på 1 kg, hvor vår tester nesten var bekymret for om han hadde fått tilsendt en tom dummy ved en feil.
Med en kampvekt på 1,3 kg setter Acer Swift 3 ikke rekord for letteste 14-tommer. Men den lille maskinen er fortsatt uproblematisk å ha med i vesken overalt. At den er tyngre enn sine større forgjengere, henger nok sammen med ekstra kjøling til den kraftigere grafikkprosessoren.
Acer Swift 3X fås i fargene Steam Blue og Safari Gold. Den første er gråblå, og den siste har jeg vanskelig for å ikke tolke som nikotingul.
Kabinettet er en unibody-konstruksjon i metall som er meget stødig. Skjermen, som kun har en smal kant rundt seg, er naturlig nok litt mer fleksibel. Men alt har en fin luksusfølelse i forhold til den forholdsvis tilgjengelige prisen.
Tastaturet er så stort og behagelig som det er plass til på en 14 tommers bærbar. Det er god plass mellom tastene, selv om de ytterste tastene på begge sider er litt forkortede, og vandringen er bedre enn gjennomsnittet. Det er innebygd fingeravtrykkleser til login, og det fungerte 100 prosent problemfritt i hele testperioden.
God skjerm – men lav oppløsning
Skjermen er ganske fargerik, og med et fargerom på 72 prosent av NTSC (omtrent tilsvarende 99 prosent av Adobe RGB) kan den godt brukes til bilderedigering. Men da må man helst jobbe innendørs, da lysstyrken kun er på 300 nit.
Det ville også ha vært fint med høyere oppløsning. Full HD (1920 x 1080 piksler) kan gå på en 14 tommers skjerm, men på en maskin som ligger over den billigste klassen, kan man tillate seg å be om mer i 2021. Jeg ville også gjerne hatt touch-funksjon, og det har man også sett før til denne prisen. Men pengene har gått til de indre verdiene. De kommer vi tilbake til.
Maskinen har de portene man trenger, men heller ikke flere. Det dreier seg om to gammeldagse USB 3.0-porter, en USB-C og en HDMI 2.0-utgang. Den enslige USB-C-porten inneholder dog både Thunderbolt 4 og DisplayPort.
Benchmark
Acer Swift 3X er utstyrt med en ganske kvikk 11. generasjons Intel Core i7-prosessor på 2,8 GHz med fire kjerner og åtte tråder. Og det merkes. Geekbench 5-testen ender med et resultat på 1583 i single-core og 5847 i multi-core. Det er regnekraft uten kompromisser på grunn av størrelsen. PCMark 10-kontorprogramtesten får tilsvarende et resultat på 5152.
Iris Xe MAX ble introdusert sammen med Intels 11. generasjons prosessorer, og vi har kun hatt en maskin med den nye grafikkprosessoren til test tidligere, nemlig Razer Book 13. Men det ser nå ut til at grafikkytelsen i Iris Xe MAX ligger litt under Nvidia GeForce GTX 1650, som vi for eksempel har sett i MSi Prestige 14.
Selv om spill ikke er det Acer Swift 3X vil bli brukt til (den klarer CS:GO akseptabelt – men regn ikke med å vinne over barna!), har vi prøvd 3D-grafikktestene fra UL på den. En score på 1697 i Time Spy og 5639 i Fire Strike er ikke tilstrekkelig til gaming – men en revolusjon i forhold til gammeldags integrert hovedkortsgrafikk på bærbare.
Acer Swift 3X er en maskin beregnet til å ha med på jobb eller skole en hel lang dag. Og det kan man gjøre uten å bry seg med å legge den forholdsvis store laderen i vesken. Batteritesten fra PCMark 8 sluttet på 5:21 timer. Og det er vel å merke med fullt bluss på skjermen og uavbrutt regnearbeid. Overført til normale arbeidsforhold holder batteriet minst dobbelt så lenge.
Konklusjon
Acer Swift 3X er ikke den billigste måten å få en bærbar på. Hvis prisen er førsteprioritet, kan man få en Acer Aspire 5 til halvparten. Men noe av det man betaler for, er det solide, lette metallkabinettet som vil gjøre maskinen til en ubekymret følgesvenn i vesken i årevis. Man får også grafiske krefter som holder til bilde- og videobehandling. Skjermen er også helt i orden, men den burde hatt høyere oppløsning og gjerne også touch.