Hjemmeunderholdningen har forandret seg kraftig med årene: I stedet for å ha en masse svarte bokser i stua, trenger du i utgangspunktet bare en TV med internettilkobling for å strømme de seneste filmtitlene i stua. Men da går du glipp av halve opplevelsen: Fet lyd! Det lar seg heldigvis løse veldig enkelt. Alt du trenger er en HDMI-kabel – og en lydplanke.
Også til musikk holder det egentlig også med en lydplanke som kan strømme musikk trådløst fra mobilen. Men med et økende tilbud av musikk i høyere oppløsning, og Dolby Atmos på film og TV-serier fra for eksempel Netflix og Disney+ , er det smart å velge en lydplanke som støtter bedre lyd, og låter bedre samtidig. Bruker du en musikktjeneste med høy oppløsning, gjør du derfor lurt i å bruke smart-TV-appen i stedet for mobilen, slik at du får bedre lyd gjennom HDMI-kabelen til lydplanken.
En god lydplanke kan fint gi en troverdig følelse av surroundlyd. Det må bare gjøres noen triks for å simulere lyd rundt deg når all lyden egentlig kommer forfra, men mange lydplanker gjør en imponerende jobb. Men det er noen forutsetninger.
Flere høyttalere er ofte bedre
Lydplanker med en dedikert senterhøyttaler har en klar fordel over de med bare to høyttalerkanaler. Da får du tydeligere dialoger, med mer dynamikk og liv.
Hvis lydplanken skal gjenskape surroundlyd, er det en fordel om den i tillegg har egne høyttalere til bakkanalene. Ved å skille ut disse, og bruke digital signalprosessering (DSP) til å manipulere lyden med forsinkelse og avansert tonekontroll, får du illusjon av surroundlyd, uten at det ødelegger de andre høyttalerelementene som skal gjengi lyden forfra. Når det er sagt, er det gjerne her man sparer penger i de lavere prisklassene. Da utstyres lydplankene med færre høyttalerelementer, slik at man ikke må gå for mye ned i kvalitet på selve komponentene.
Atmos eller ikke Atmos?
Det med pris og antall høyttalere burde også være gjeldende når lydplanken skal gjengi 3D-lydspor som Dolby Atmos. Men her er vår erfaring at for at en lydplanke skal klare å gi skikkelig inntrykk av høyde i lydbildet, så må den ha separate høyttalere til dette. Disse er montert på toppen og peker opp i taket, som igjen reflekterer lyden ned igjen på lytterne i sofaen. Dermed er det faktisk ikke en illusjon at lyden kommer ovenfra. Den kommer faktisk fra oven.
Lydplanker som forsøker å skape effekten kun ved hjelp av DSP, uten dedikerte Atmos-høyttalere, faller igjennom. Og reduserer ofte lydkvaliteten i forsøket.
Vi vil derfor gjerne se at en lydplanke har Atmos, men da med faktiske høyttalerelementer på toppen. I denne testen er det bare to av lydplankene som støtter Dolby Atmos, men til gjengjeld har de fysiske høyttalere på toppen til formålet.
Lydplanke og musikk
Det er veldig mange som nyter både sitt TV-innhold og musikk fra samme lydanlegg. Det betyr at en lydplanke bør være i stand til å spille musikk med tålelig godt resultat. Her skiller det mye mellom de dårligste og de beste, men du kan fint finne en lydplanke til under 7.000 kroner som gjør en formidabel jobb med musikken.
Nå har det også kommet musikk med Dolby Atmos, og tjenester som Apple Music og Tidal har nå et økende utvalg av musikk i formatet. Men også musikk med vanlig stereolyd kan låte bra fra en lydplanke. Du må riktignok jekke ned forventningene et hakk i forhold til tradisjonelle stereoanlegg med store høyttalere, men visst kan det låte fint!
Subwoofer
For å få den beste kino- og musikkopplevelsen for pengene, har vi i denne testen bare tatt med lydplanker som har en separat subwoofer med i esken. Bass er viktig, og skal man kjøpe en slik ved siden av blir den totale prislappen straks over 10.000 kroner.
3.500 til 7.000 kroner
I denne testen tar vi for oss et utvalg nye lydplanker, som for mangfoldets skyld varierer noe i pris. Fra den billige Panasonic SC-HTB490 til 3.500 kroner, via den bare litt dyrere TCL TS8132, som likevel har budsjettert med et par Atmos-høyttalere på toppen. Yamaha ATS-2090 har ikke Atmos, men vil derimot overbevise oss med 3D Surround-effekt og bra med kraft.
Atmos har derimot Samsung HW-Q610A, som også har mulighet for et par tråløse bakhøyttalere, om du ønsker full surroundlyd. Det samme kan den dyreste Klipsch Cinema 600, som har en av de største subwooferne(!) vi har sett for en lydplanke. Den har derimot ikke Atmos.
Panasonic SC-HTB490
Helt grei til prisen
Testens rimeligste lydplanke gir en tydelig lydforbedring, men viser også at det kan lønne seg å legge litt ekstra penger på bordet.
TCL TS8132
Atmos-surround på budsjett
TCL stiller med en av de rimeligste lydplankene som kan tilby ”ekte” Atmos-lyd med innebygde høydekanaler. Og til prisen låter den riktig fint!
Yamaha ATS-2090
Heftig nok
Yamahas lydplanke underholder på film, med klare dialoger og ganske kraftig lyd. Men er den like god på musikk?
Samsung HW-Q610A
Imponerende lydbilde
Samsung HW-Q610A er en glimrende lydplanke med stor, tredimensjonal lyd. Atmos-effektene er til å ta og føle på!
Klipsch Cinema 600
Beintøff bass
Med Klipsch bak roret blir det liv i heimen, når geværkulene flyr som prosjektiler og eksplosjoner dundrer løs. Dette må da være det heftigste vi har hørt til denne prisen!