TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Sony WF-1000XM4

Sonys beste hittil

Sony har krympet sin toppmodell en hel del. WF-1000XM4 er et par virkelig gode ørepropper. Bare pass på å gjøre dette…

Av / 08.06.21 - 18:00
Sony WF-1000XM4

Lyd & Bilde mener

  • Meget stabil tilkobling, utmerket talelyd og fabelaktig støydemping. Behagelig, fyldig lyd på musikk. Åpner seg i toppen med gode lydkodeker.
  • I overkant dempet i toppregisteret med SBC. Sørg for at du har prioritert lydkvalitet over stabilitet i appen. 5-bånds grafisk EQ i app er litt knapt.

Da Sony lanserte sine beste trådløse ørepropper hittil i 2019, nemlig WF-1000XM3, var vi imponert over hvor seriøst de hadde tatt jobben. Utsøkt støydemping, storslagen bass og en – etter datidens standard – meget stabil tilkobling.

Unboxing: Sony WF-1000XM4

Nå har det gått to år, og en etter en av konkurrentene har tatt igjen Sony-ene. Først og fremst går det på at Sony-ene ikke hadde noen form for vanntett-sertifisering, Bluetooth-tilkoblingen kunne gi noen bittesmå dropouts i form av forsiktige sprakelyder, og de var også temmelig store og klumpete.

Sony WF-1000XM4 box
De nye øreproppene kommer i mer miljøvennlig emballasje enn tidligere. Foto: Sony

Nå er arvtakeren her, med det forutsigbare navnet WF-1000XM4, og Sony har ikke hvilt på laurbærene her. Med forbedret støykansellering og gjennomhøring, og endelig vanntålig med IPX4-sertifisering. Batteritiden er også bedre, 8 timer i selve proppene med støykansellering aktivert, og to ekstra ladinger fra etuiet. Med hurtiglading får du dessuten over en time spilletid etter 10 minutter med lading.

Sony WF-1000XM4 Lifestyle(7)
Sony WF-1000XM4 kan lade trådløst, men Qi-lader må du skaffe deg selv. Foto: Sony
Les også Bedre lyd får du ikke Bowers & Wilkins PI7 feier gulvet med konkurrentene.

Krympet

Øreproppene er krympet siden sist, husene tar 10 prosent mindre plass enn tidligere, samtidig er den sirkulære formen langt mer kompakt enn forgjengernes ovale, så visuelt ser de enda mindre ut. Det følger med puter i minneskum i tre størrelser, mens silikonputene til forgjengeren er droppet.

Annonse

Ladeetuiet er også krympet siden sist, med hele 40 prosent. Det er spesielt høyden som er skåret ned, og etuiet tar nå fint liten plass i lommen. Det støtter nå også trådløs lading. Sony gjør også et poeng ut av at esken produktet er pakket i er både mindre og mer gjenvinnbar enn tidligere.

Sony WF-1000XM4 Lifestyle(3)
Sony WF-1000XM4 tåler endelig vann, med IPX4-sertifisering. Foto: Sony

Bedre tilkobling

Med Bluetooth 5.2 har Sony jobbet med tilkoblingen, og nå skal lyden ikke falle ut selv i områder med spesielt mye trådløs interferens. Venstre og høyre ørepropp er nå tilkoblet helt parallelt, der hvor forgjengeren koblet telefonen til en propp, som sendte forbindelsen videre til den neste. Dette gir også en mer fasekorrekt lydgjengivelse.

WF-1000XM4_Transparent_mics-Mid
Sony WF-1000XM4 bruker både mikrofoner og beinledende transdusere til å gjengi tale. Ill: Sony
Les også Den nye kongen av støydemping Endelig noen som slår Sony på støydempende hodetelefoner. Og det er Sony selv! WH-1000XM4 overtar tronen som markedsleder.

Klare samtaler

Samtalelyden er forbedret siden sist. WF-1000XM4 har både mikrofoner og beinledende teknologi, sistnevnte plukker ikke opp lyder utenfra hodet til brukeren men plukker kun opp lavfrekvente vibrasjoner fra kinnbeinene. Til sammen skal dette sørge for den reneste talen, ifølge Sony, ettersom mikrofonene ikke trenger å plukke opp annet enn konsonantene og dermed slippe å lekke inn lavfrekvent støy fra omgivelsene.

Du kan forresten aktivere Speak-to-Chat i appen, slik at øreproppene pauser musikken når de skjønner du prøver å prate med noen.

Funksjoner i WF-1000XM4: Dette må du huske på!

Siden øreproppene ikke var offisielt lansert under testperioden, har jeg fått en betaversjon av appen Sony Headphones Connect. Jeg fikk den til iPhone, som ikke støtter Sonys overlegne LDAC-kodek men som har AAC som beste kodek.

Sony Headphones Connect
Husk at Priority on Sound Quality må aktiveres i appen, for å få den beste og mest luftige lyden.

I appen er det viktig å velge at øreproppene skal prioritere best mulig lyd, og ikke mest stabil tilkobling, som den gjør under oppstart. Bare da får du AAC-lyd, og ved å gjøre dette vil øreproppene også kunne bruke LDAC-kodeken på en Android-telefon – selv om akkurat den telefonen ikke har appen installert. Gjør du ikke dette, får du bare den dårlige SBC-kodeken (standard Bluetooth-lyd) uansett hvilken telefon du har tilkoblet.

Sony WF-1000XM4 & Graabein(3)
WF-1000XM4 sitter bra i ørene på Gråbein. Foto: Sylvia Nordby
Les også Referansen holder mål Sonys propper er vår referanse. Med de fleste av kvalitetene fra de fullvoksne støydempende hodetelefonene, men i et kabelfritt miniformat.

Automatisk støyprosessering

I appen kan du også velge adaptiv støyprosessering. Da vil øreproppene beregne om du står, går, løper eller bruker transportmiddel – og stille støykansellering evt. gjennomhøring ut ifra hvilken situasjon de tror du er i. Jeg må si de treffer langt bedre enn tidligere på dette. Når jeg går, hører den det og aktiverer gjennomhøring så jeg ikke skal gå ut i farlig trafikk. Er jeg stille ved PC-en vil den aktivere støydemping i en viss grad, og selv om jeg ikke har prøvd kollektiv transport ennå, skal den iverksette maksimal støykansellering når den finner ut at man er på tog, trikk, buss eller fly.

Sony Headphones Connect
I appen kan du aktivere adaptiv støyprosessering. Da vet øreproppene selv – i ganske stor grad – i hvilken situasjon du befinner deg i og hva slags støykansellering, eventuelt gjennomhøring, du trenger.

Man kan også stille manuelt, og velge om støydempingen også skal fjerne vindstøy. Gjør du dette, vil den bruke maksimalt med regnekraft og redusere batteritiden noe. Støydempingen er på sin side utmerket, kanskje den beste jeg har hørt fra noen ørepropper. Dette kan Sony, og beviser det til gagns med WF-1000XM4.

Du kan styre musikken ved å tæppe på proppene, noe jeg personlig aldri har blitt veldig godt vant med. Sony er ikke noe bedre eller dårligere enn andre her, det gjelder bare å bli kjent med systemet.

Sony WF-1000XM4
Sony WF-1000XM4 kommer i svart eller lys grå. Foto: Sony

Lydkvalitet

Da jeg først testet, ble jeg ganske skuffet over den mørke og ulne lyden. Joda, det var en fyldig og heftig bass, men det lukket seg helt i toppen. En måling jeg foretok gjennom min rimelige målemikrofon for hodetelefoner, miniDSP EARS, bekreftet da også at WF-1000XM4 dempet kraftig frekvenser over 3 kHz.

Men etter å ha valgt Priority on Sound Quality i appen, og dessuten funksjonen DSEE Extreme (som forsøker å gjenvinne tapt informasjon fra komprimert lyd), åpnet det seg fint i toppen også.

WF-1000XM4_Diaphragm-6mm
Driverne bruker nye 6 mm membraner, som skal ha bedre dynamikk enn tidligere. Foto: Sony

Spesielt med Android-telefon og LDAC-kodeken ble lyden svært god. Da kommer cymbalene på Billie Eilish’ Lost Cause krispt og tydelig frem, samtidig som bassgitaren rasper fint i strengene. I tillegg til at kroppen i bassen er veldig stor og god.

Beethovens Pianokonsert nr 4 avslører at det fortsatt savnes litt detaljer helt i toppen, da pianotangentene ikke oppfører seg like dansende og lekent som med for eksempel Bowers & Wilkins PI7. Som også har en større og mer magisk mellomtone. Og der hvor Sennheiser Momentum True Wireless 2 er litt tilgjort med ekstra energi i toppen, funker de også såpass bra at jeg totalt sett nok vil rangere dem knepent over Sony WF-1000XM4.

Men Sony-ene har bedre støydemping, og talekvaliteten er dessuten steike god på Sony-ene. Her funker teknologien deres tydelig meget godt, de er absolutt i tetsjiktet blant ørepropper på talekvalitet.

Sony WF-1000XM4 Lifestyle(6)
Foto: Sony

Konklusjon

Med WF-1000XM4 har Sony forbedret alt forgjengeren var dårlig eller middelmådig på. De tåler nå hardt vær og vind med IPX4 vanntetthet, og Bluetooth-tilkoblingen er imponerende stabil. Proppene og etuiet er mindre enn før, og alt er bare velstand.

Sony er glad i lyd på den fyldige siden, og det samme gjelder her. Husk at du må aktivere Priority on Sound Quality i appen, ellers får du ganske blodfattig og tam lyd med SBC-kodek. Aktiver også DSEE Extreme, så får du mest mulig luft i toppen. Da blir lyden fint balansert, med god dynamikk og gir flotte musikkopplevelser.

Totalt sett er lyden tett opp mot, men ikke like god som, de beste konkurrentene. Men ta med talekvaliteten, så blir Sony-proppene ganske livsfarlige likevel.

Karakter
Sony WF-1000XM4
Premium
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

10 hendelser på “Sony WF-1000XM4”

  1. Eirik Nesdal-Norbakken

    Hmm. Jeg var helt klar nå for å kjøpe Sennheiser mom.twII etter prisen falt men nå blir jeg usikker. (Iphone bruker). Kan Sennheiser eller noen andre for den saks skyld forsvare sine priser opp mot disse? Er neste generasjon på vei ut på markedet nå i sommer så man heller bør kjøpe sony eller vente og se?

    1. Geir Gråbein Nordby

      Hei! I tilfelle jeg ikke var helt tydelig i testen: Sennheiser Momentum True Wireless 2 (og 1) låter bedre enn Sony WF-1000XM4, som var en av grunnene til at Sonyene ikke fikk 6 stjerner. Mvh Gråbein

    2. Eirik Nesdal-Norbakken

      Men hva tenker du om senere i sommer? Ser jo at 25.6 i fjor dukket det opp 5-6 nye tester av propper. Ligger det ann til noe slikt iår eller kjører de fleste annen hvert år?

  2. Egentlig tragisk at dere har klart å teste disse med en iPhone ?!? Med Android og da aller helst en Sony Xperia 1 eller 5 II ville alt dere trekker for her, vært et ‘’ikke-problem’’ (har aldri sett at noen av Sonys andre hodetelefoner/øreplugger kobler ned i SBC selv om ikke sound priority er valgt). De siste Sony-telefonene er også laget spesielt med hensyn til å kjøre aggressivt på Hi-Res lyd (24-bit), alltid, der det går an. Bøyletelefonene WH-1000XM4 går f.eks ned i AAC (ikke SBC), hvis støtte for dual tilkobling aktiveres (da kan ikke LDAC benyttes)

    1. Geir Gråbein Nordby

      Hei! Nei, det er ikke tragisk.

      Les litt nøyere, så ser du at vi har testet dem med både iPhone og Android. Men appen vi fikk betaversjon av var til iPhone. I testperioden støttet ikke den offentlige appen XM4-proppene (fordi de ikke ble lansert før i dag), så vi måtte bruke betaversjonen. Som vi hadde til iOS.

      Derfor: iOS-appen måtte først settes over til «Prioriter lydkvalitet». Deretter kunne vi logge på en Android og få proppene til å funke med LDAC.

      Dette er ikke en big deal, og ikke noe vi har trukket for. Det var bare en «heads up» på at proppene ikke låter optimalt før du har huket av dette i appen. Som vel også gjelder for Android-appen. Hvis ikke er det ikke noe problem.

    2. @Geir Gråbein Nordby – Vel, har forsøkt å lese hva du skriver, men vanskelig å tyde hva du har slitt med egentlig… Du har altså fått en ‘beta-versjon’ av ‘Headphones Connect’ appen til iOS, noe som i seg selv er merkelig, siden den har eksistert i årevis. Mulig dette du kaller beta er noe spesielt for disse nye pluggene, men jeg har brukt samme app (på iPad) til WH1000XM4 og aldri sett at den hopper ned til SBC avhengig av prioritetsvalg – dette er isåfall trolig noe som går spesielt på den førsteutgaven (alpha ?) av firmware på disse proppene. Og så kan det se ut som du ikke (?) har brukt Headphones Connect-appen på den Androiden du har testet med – det er jo i såfall ganske snodig, siden man absolutt bør bruke den appen uansett OS, for å få fullt utbytte av Sonys hodetelefoner/plugger… Vil uansett råde deg til å bruke Sonys egne telefoner til å teste Sonys produkter – de har noen triks opp i ermet, som de har tatt med seg fra Walkman-avdelingen – som har kjørt Hi-Res LDAC over BT i årevis (har selv oppdaget at andre Android-telefoner, (spesielt koreanerne), ikke har samme tilnærming til lydkvalitet på sine produkter…

    3. Geir Gråbein Nordby

      Den offentlige Headphones-appen støttet ikke WF-1000XM4, fordi proppene ikke var lansert før i går kl 18. Derfor har jeg måttet få en betaversjon av oppdatert app, som faktisk støttet proppene. Inntil kl 18 i går kveld ville den appen som lå i App Store og Google Play Store ikke finne de nye proppene. Oppdaterer du appen i dag, finner den selvsagt proppene nå.

      Problemet ellers var nøyaktig som beskrevet. Uten appen, med proppene tilkoblet Bluetooth, koblet de kun til med SBC på Android. Selv om jeg gikk inn i Utvikler-innstillinger og forsøkte å manuelt velge LDAC (eller AAC) ville den ikke over på denne kodeken. Den forble på SBC. Som ikke låt spesielt bra.

      Etter jeg koblet til den nye betaversjonen av iOS-appen med støtte for WF-1000XM4, som jeg mottok av Sony, og valgte å prioritere lydkvalitet, så skiftet DSP-en i proppene over til å godta de bedre kodekene. Også da jeg koblet til Android-telefonen etterpå.

      Noe klarere enn dette vet jeg ikke hvordan jeg skal forklare det.

    4. Ok, da er alt dette om nedhopp til SBC kun relatert til den iOS beta-utgaven av appen da. Ser nå at den er oppgradert til ver 8.0 i løpet av natta med støtter for WF…XM4 så da er dette trolig ikke et eksisterende problem lengre (tror kanskje det bør henge igjen som ting dere trekker for). Som sagt er det uansett nærmest påkrevd med Headphones Connect-appen på Android også – den styrer all oppførsel og innstillinger til disse enhetene, som valg av miljø, speak to chat, innstillinger for touch, EQ og alt annet.

    5. Geir Gråbein Nordby

      Min testprosedyre for å bruke iPhone-appen til å gjøre WF-1000XM4 klar for LDAC med Android er ikke relevant for andre. Og ikke lenger for meg selv, nå som den offisielle appen er oppdatert til å inkludere proppene. Mitt poeng var at det er relevant å faktisk bruke appen første gang man bruker demn, og velge «Priority on sound quality». Ut av esken er øreproppene nemlig default låst til SBC. Så hvis du kobler til Bluetooth uten å bruke appen første gang, får du ikke full lydkvalitet.

      Jeg er helt enig med deg, appen er en nødvendighet for å få fullt utbytte av funksjonaliteten i disse øreproppene. Heldigvis har iPhone-appen nøyaktig samme funksjonalitet som Android-appen, og gir også god lyd om man aktiverer nevnte funksjon (iPhone går da til AAC i stedet for SBC). Men Android med LDAC låter enda litt bedre. Jeg brukte altså iPhone-appen til å teste ut funksjonaliteten i øreproppene, så brukte jeg både iPhone og Android (en litt eldre Motorola G6 Plus) til å sjekke lydkvaliteten. Det var slik jeg måtte løse det, før den offisielle appen var oppdatert.

    6. Ok, skjønner at det er vanskelig å teste ulanserte ting, dagen før de i det hele tatt støttes av produsentens egen app. Forøvrig smart at de er låst til SBC for bakoverkompabilitet – for eldre enheter som nettopp har SBC som beste BT-codec. Uten å ha tenkt over det, så har det nok alltid vært slik at man må ha appen for å styre Sony-enhetene til høyeste kvalitet (fordi jeg alltid har brukt appen for å sette de opp). Flott test forøvrig – blir vanskelig å holde seg unna disse 😉

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

AirPods har aldri vært bedre

Google kan fint lage hi-fi

De smarteste øreproppene fra JBL

Vi har testet de mest spinnville hodetelefonene fra B&O

Her får du mye for pengene

Åpent er enda bedre – men også dyrere

Lukket design møter åpen lyd

Hermetikkåpneren

Skarpe skyts i premiumklassen

Seks premium hodetelefoner: Hvem tar tronen?

ANC-hodetelefoner med et ekstra triks

Ungdommelige hodetelefoner gjør rent bord