TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV
L&B Julekalender 2024 Delta her!

: 5 rimelige blu-ray anlegg

Komplett hjemmekino - nesten gratis

I et prisorientert marked ville vi finne ut om det er mulig å få gode filmopplevelser fra et komplett surroundanlegg med Blu-ray til 4.000 kroner. Overraskende nok var svaret ja.

Av / 13.10.11 - 20:39
5 rimelige blu-ray anlegg

Testing av billige plastikkprodukter er noe jeg pleier å utsette til siste liten. Når oppdraget denne gang ble å teste komplette hjemmekinoanlegg til 4.000 kroner, som skulle inkludere Blu-ray-spiller med 3D, fem høyttalere, en subwoofer og alt av nødvendig forsterkning og prosessering, må jeg unnskylde at jeg ikke akkurat hoppet av begeistring. Hvordan i all verden kan det være mulig å lage noe som nærmer seg kvalitet med dette budsjettet? Greit at utviklingen stadig går fremover, og at kvaliteten pr. krone stadig blir bedre. Men dette? For å orke å komme i gang med utpakkingen og oppkoblingen, tok jeg en tur innom videoforhandleren og kjøpte boksen med den forlengete versjonen av ”Ringenes Herre” på Blu-ray. Så hadde jeg i hvert fall noe å glede meg til.

Men god lyd er mulig
Da jeg imidlertid kom i gang med testingen, ble det klart at det faktisk ER mulig å få gode filmopplevelser, og faktisk ganske ok musikkopplevelser, av et slikt anlegg. Hemmeligheten ligger i å skjule svakhetene ved å balansere lyden akkurat riktig, ut ifra kvalitetsnivået man ligger på.

For eksempel, hvis diskantgjengivelsen i utgangspunktet er grovkornet, demper man denne slik at mellomtonegjengivelsen kommer mest i fokus. På samme måte, hvis basshøyttaleren egentlig er en buldrende og forvrengt stakkar, så demper man de verste frekvensene, slik at den blander seg bedre inn i lydbildet. Derfor låter slike rimelige anlegg som her best i én lydmodus, gjerne den som heter ”neutral”, ”bypass” eller liknende. Med én gang man tuller for mye med lyden, blir svakhetene irriterende åpenbare.

Av samme grunn som at disse anleggene maskerer sine mangler, vil de heller ikke i særlig grad skille mellom HD-lyd på Blu-ray kontra det mer komprimerte lydsporet på DVD. Det er ikke nok oppløsning i anleggene til å virkelig få frem forskjellene. Hva bildekvaliteten angår, er saken en ganske annen. Blu-ray leverer nemlig mye bedre bilder enn DVD. Alle anleggene i testen har superbe bilder fra Blu-ray. At de i tillegg gjengir 3D-bilder fra aktuelle utgivelser, gjør at de beste av disse anleggene virkelig gir høy valuta for pengene.

Annonse

Fem ”like” anlegg
Alle anleggene i testen bruker fem kompakte satellitthøyttalere pluss en basshøyttaler (subwoofer). All forsterkning og prosessering ligger i hovedenheten, hvor også Blu-ray-mekanikken sitter. Funksjonaliteten er ganske lik på alle. Alle har nettverksstøtte (men ikke alle har nettverksstrømming) og BD Live, de har iPod-tilkobling og de har skjermmeny hvor alle innstillinger gjøres. Anlegget fra LG og Pioneer har helt lik elektronikk bortsett fra frontpanelet. Samme oppsettmeny og bakside med identisk layout. Noen anlegg kan gjøre litt grundigere innstillinger enn andre, som tidsforsinkelse til hver kanal individuelt, og Sony-anlegget er eneste med automatisk høyttalerkalibrering. Ellers er brukeropplevelsen av anleggene såpass lik at lydkvaliteten er det som til syvende og sist skiller vinneren fra de andre.

LG HX906SB

Glimrende kompromiss

LG står for anlegget med testens beste lyd. At anlegget i tillegg er godt utstyrt gir det kvalitetsstempelet ”Best i test”.

God og fyldig lyd To HDMI-innganger Wi-Fi
Mangler litt oppløsning
Les hele testen

Pioneer BCS-313

Varmere klang

Pioneer-anlegget byr på en varmere og fyldigere klang enn de fleste andre. Trådløs nettverkstilkobling er heller ingen uting.

Fyldig klang To HDMI-innganger Gode innstillingsmuligheter
Litt lite kraft
Les hele testen

Sony BDV-E380

Middelmådig

Anlegget fra Sony har nettverksstrømming og er det eneste med autooppsett. Dessverre er lydkvaliteten under par.

Autooppsett Nettverksstrømming To HDMI-innganger
Lydkvaliteten
Les hele testen

Philips HTS5561

Stort og luftig

Anlegget fra Philips har gode innstillingsmuligheter og låter fint. Det mangler bare litt basskontroll.

Nettverksstrømming Stort og fint lydbilde Avstandsjustering til alle kanaler
Subwooferen kan blafre Ingen HDMI-innganger
Les hele testen

Panasonic SC-BTT370

Lyd i balanse

Dette anlegget testet vi forrige måned, mot PC-høyttalere og dyrere anlegg. Det klarte seg såpass at vi lurte på hvordan det er i forhold til sine likestilte konkurrenter.

Nettverksstrømming (DLNA) Åpent og godt balansert To HDMI-innganger
Kan låte litt hardt Mangelfull avstands-justering
Les hele testen
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Ytterst vellydende

Weiss DAC501: Ingeniørkunst og musikkglede

Her får du mye for pengene

Bluesound tar opp kampen med WiiM

Technics frir til audiofile

Ligner et laboratorieapparat

Rett og slett et knallkjøp

En ganske uvanlig platespiller

Gløder av spilleglede

Stylet minimalisme

Hi-Fi-strømming på budsjett

High-end i tungvektsklassen

Lyd & Bilde