Det kan virke som om man har tatt utgangspunkt i HPs WebOS når Playbook ble utviklet. Det er såpass mange likhetstrekk at det neppe er tilfeldig. Bortsett fra det er det liten tvil om at operativsystemet er spesielt utviklet for denne enheten med de fordeler og for ikke å snakke om de ulemper dette medfører.
Design
Det første du reagerer på at den av en eller annen grunn har en 2 cm tykke ramme rundt det hele. Det er knyttet til fingerbevegelsene som benyttes på Playbook. Der Apples iOS benytter flere fingre i såkalte «gestures» for å aktivere en del funksjoner, benytter Playbook rammen til å sette i gang en del funksjoner. Hvis du sveiper med utgangspunkt i rammen og følger på over skjermen får du tilgang til applikasjoner. Et liknende sveip fra toppen og nedover gir deg tilgang til innstillinger. Et motsatt sveip gir deg oppgavebehandling. Alt tatt i betraktning et meget brukervennlig system.
Playbook benytter en microUSB pport til både lading og dataoverføring, noe som er ganske effektivt. Det er imidlertid ingen kortplasser noe den har til felles med iPad. Du har imidlertid en microHDMI port for video.
I bruk
Det er selvfølgelig en del negative ting også. I dette tilfellet er det ganske mange. Dette er nemlig et nettbrett som er laget for å fungere sammen med en Blackberry telefon. Den har ingen 3G-støtte alene men er avhengig av telefonen for å få dette.
Så til dagens store nedtur. Av sikkerhetsgrunner er dette systemet lagt opp slik at du ikke har en dedikert e-post-leser. Dette er helt sentralt i et nettbrett, men her er du avhengig av samarbeidet med en Blackberry-telefon. Dette gjør at systemet er unødvendig tungvindt men dette er i følge Blackberry selv et sikkerhetsspørsmål. I praksis gjør Playbook helt uegnet for en bruker som ikke allerede har «giftet» seg med Blackberry fra før og har tenkt å fortsette med det. Du kan imidlertid hente slike ting som Gmail via nettleseren.
Når vi sa at brukervennligheten var svært høy er det en sannhet med modifikasjoner. Selve bruken er svært enkel. Prøv imidlertid å koble den opp mot noe som helst. Da starter en sesjon jeg ikke misunner noen. Den kobles til ved hjelp av microUSB, men av en eller annen grunn bruker man en nettsentrisk tilkoblingsmetode. Dette første til et hav av elendighet. Det første til så mange konflikter, reinnstalleringer at vi flere ganger var i ferd med å gi opp. Hvis man slipper en nybegynner løs på dette systemet er jeg alvorlig redd for konsekvensene. Noe av problemet er at Blackberry er så sikkerhetsorientert at Playbook til tider blir helt ubrukelig.
På den positive siden spiller den video helt greit og den har rimelig god lyd. Kameraet er 5 megapiksler og gir ganske gode bilder, men det er litt tregt til tider.
Konklusjon
Er du allerede i systemet med en Blackberry-telefon er dette et ganske attraktivt alternativ forutsett at du har en egen IT-avdeling eller produktstøtte på «speeddial». For en vanlig forbruker er det et kjøp vi på det sterkeste fraråder. Dette er en enhet laget med tanke på bedriftsbruk og en infrastruktur basert på Blackberry.
Også i denne testen:
Samsung Galaxy Tab 10.1
Et reelt alternativ
Vi fikk med det nyeste nettbrettet fra Samsung med et nødskrik. Dette er den store konkurrenten til Apples iPad, og Samsung har gjort en god jobb.
Motorola Xoom
Et stort alternativ
Motorola er et ikke ukjent merke som har vært noe fraværende på mobiltelefonsiden de siste årene (her i Norge). De er etter hvert i ferd med å komme tilbake.
HTC Flyer
Liten og litt utdatert
HTC Flyer er som den første Samsung Galaxy Tab, en 7-tommers modell. Personlig synes jeg dette er litt i minste laget og den faller på en måte mellom to stoler.
HP Touchpad
Et ensomt alternativ
HP Touchpad er ikke kommet til Norge i skrivende stund. Vi fikk imidlertid tilgang på en amerikansk enhet, og siden det er en gigant som HP som står bak, synes vi det var verdt å ta den med.
Asus Eee Pad Transformer
Kameleonen
Her er en ny utvikling innen nettbrett. Ikke før er de løsrevet og fjernet fra tastaturet så finner en eller annen på en metode for å få dem tilbake igjen.
Les videre med LB+
Årets beste tilbud
Tilgang til ALT innhold i 4 uker for 4 kr
LB+Total måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned
LB+ Total 12 mnd
Tilgang til ALT innhold i 12 måneder (Mest å spare)
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser