TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Slik lagrer du musikk

Hvordan håndterer du store musikksamlinger når datamaskinen din er en liten laptop? Her er svaret, foreløpig.

Av / 17.08.11 - 12:44
Slik lagrer du musikk

Selv om konseptet med å ha musikken knyttet til den bærbare datamaskinen kanskje virker litt gammeldags i disse strømming-tider, er det likevel mange av oss som benytter laptopen som senter for husets musikkopplevelser. Det medfører en del utfordringer som vi skal se nærmere på.

Før vi går videre skal vi definere hva det egentlig betyr å ha musikken på den bærbare datamaskinen. Her finnes det flere angrepsvinkler og ikke minst løsninger.

Strømming med lokal avspilling
Vi skal ikke gå nærmere inn på strømming her. Det er gjort et annet sted i bladet, vi skal imidlertid se litt på en funksjon du finner både i det norske Wimp og den svenske Spotify, som fungerer som en elektronisk platebutikk på samme måte som for eksempel iTunes.

Med Spotify og Wimp kan du både kjøpe og laste ned musikk som du deretter legger inn i iTunes eller Windows Media Player. Men det er ikke den viktigste funksjonen. En mye mer interessant funksjon er muligheten til å spille de låtene du har tilgjengelig for strømming når du ikke er tilknyttet internett.

Denne funksjonen kalles lokal avspilling og er ekstremt nyttig. Du kan på forhånd ha lastet ned det du vil spille av og deretter spille i vilden sky. Fordelen er at du får spilt nesten alle de samme favorittene som du har når du er tilkoblet – online. Dog ikke alle, det er noen begrensninger på enkelte artister, men ikke mange.

Annonse

Når plass er et problem
Hovedproblemet når vi bruker laptop i stedet for en stasjonær maskin er at plassen er noe begrenset. Der du på en stasjonær PC bare kunne putte inn eller koble til en ekstra harddisk, er du bundet til harddiskens begrensninger på en laptop. Har du ikke mye musikk kan dette være helt problemfritt. Særling hvis du kjøpte en laptop med litt størrelse på lagringskapasiteten, typisk 500 GB. Ulempen er imidlertid at de fleste har såpass mye musikk at det er tungvint å ha alt sammen på selve maskinen. Da blir det gjerne ikke plass til så mye annet. Problemet har i utgangspunktet to løsninger.

En NAS
Dette er den mest profesjonelle løsningen. NAS står enkelt og greit for Network Assisted Storage, eller på norsk nettverksassistert lagring. Dette er kort og greit en boks til å plassere harddisker i. Når harddiskene er på plass i boksen er det stort sett bare å koble den opp på hjemmenettverket sitt. Programvaren i NAS-en hjelper deg elegant gjennom denne prosessen.

Det fine med denne løsningen er at du kan formattere eventuelle gamle harddisker du har liggende for bruk i denne. Nå skal det nevnes at harddisker er blitt så billig etter hvert at det neppe blakker deg å kjøpe noen nye. En standard harddisk på 2 TeraByte koster ikke mer enn rundt 650 kroner.

Av rene sikkerhetshensyn kan det kanskje lønne seg å velge noen litt dyrere harddisker, så varer de litt lenger. Poenget med en NAS er å velge et såkalt RAID når du setter den opp. For å gjøre dette må du ha minst to disker i NAS-en. Da blir disse konfigurert slik at den ene harddisken kan krasje og all musikken din vil være tatt vare på av den andre disken. Et godt sikkerhetstiltak. Har du rippet en hel CD-samling er det utrolig irriterende å måtte gjøre dette om igjen. Har du enormt med musikk kan det være en ide å kjøpe seg en ekstra disk og kopiere alle musikken ned på denne. Deretter kan du legge denne disken i safen eller en bankboks.

Fordelen med en NAS er at den er tilgjengelig hvor som helst i det trådløse nettet hjemme og dermed trenger du ingen musikkfiler på selve PC-en. Enkelte NAS-er er slik konfigurert at du kan nå dem så lenge du er på internett. Dermed kan du også nå musikken din når du er utenfor hjemmet, så lenge du har en nettilgang.

Den enkle løsningen
Hvis du ikke føler at du har behov for en så profesjonell løsning, kan du løse hele problemet med en ekstern disk. Disse koster ikke all verden, og du kan kjøpe en størrelse som passer til ditt behov. De viktigste er imidlertid at du kjøper deg en dedikert disk. Kjøp en disk som du bare bruker til dette formålet. Hvis du kombinerer ting så la dette være kun mediefiler, ikke alt mulig annet skrot.
For iTunes-brukere sin del legger man hele biblioteket på denne. Dette betyr i praksis at all synkronisering fra eventuelt iPad eller iPhone også vil havne på denne harddisken. Det er viktig er at du kjøper deg en ekstra disk i tillegg til den du skal bruke til formålet. Denne bør du benytte til sikkerhetskopier – backup. Husk at disse diskene ikke varer evig, ryker den er en sikkerhetskopi den eneste redningen.

Det er ikke en like elegant løsning som en NAS, men den er billig og vil fungere for de aller fleste. Setter du den opp slik at den deles over hjemmenettverket vil andre i huset også kunne får tilgang til et slikt oppsett. Du vil også kunne nå den fra andre enheter som Apple TV eller en avansert forsterker.

Poenget er at den vil oppfattes som en del av datamaskinen din. Dermed er disken tilgjengelig så lenge du kan se selve maskinen på en nettverkstilkoblet enhet.

Valg av disk er litt avhengig av hvor stor kapasitet du trenger. Bærbare disker er blitt såpass store hva lagringskapasitet gjelder og i tillegg koster de ikke all verden. Da vil du kunne ta med deg hele musikksamlingen i sekken sammen med laptopen. Slik har du hele musikkbiblioteket ditt tilgjengelig hele tiden.

Opp i skyen
Mange dataselskaper arbeider med løsninger som lar deg flytte hele musikksamlingen din opp i skyen. Som Apples iCloud. Det er en glimrende løsning for dem som ikke har alt for mye musikk. For oss som har flere hundre GigaByte er ikke dette en løsning som er særlig praktisk, foreløpig.

For deg med litt mindre musikksamlinger kommer det til å være en glimrende løsning. Vi andre må vente en stund enda før vi kan sende hele samlingen til himmels. Det som er sikkert er at dette er fremtiden. På samme måte som med bilder, kommer vi til å flytte musikken samme vei. I mellomtiden er harddiskløsninger en billig og grei måte å få både fleksibilitet og kapasitet uten å fylle laptopen til det renner over.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

70%

Black Week Tilbud

70% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 1665,60,-)

LB+Total måned / 185,-

Tilgang til ALT innhold i 1 måned

LB+ Total 12 mnd / 156,-

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder

55.50,- / mnd
185,- / for 1 mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Ny spesialmodell fra Rega

Ny produsent med budsjettvennlig hi-fi

Budsjettvennlig forsterker med Bluetooth

Ny integrert med DAC

CD-spiller til Ruarks 100-serie

Fransk superluksus: Devialet lanserer ny toppmodell

Klassisk referansespiller fra Pro-Ject

Spolebåndspilleren gjenoppstår

High-end fra Auralic: G2.2 tar over tronen

Profesjonell vask av vinylplatene dine

Mer high-end fra Marantz

Triangles nye platespiller i flotte farger