Det er ingen hemmelighet at vi anså fjorårets toppmodeller fra Sony for å være blant de beste LCD-baserte 3D-skjermene på markedet. Sony var ikke like plaget med crosstalk og bildestøy som konkurrentene, og var i fjor den eneste som virkelig kunne hevde seg mot Panasonics 3D plasmamodeller. I år har konkurransen tilspisset seg kraftig, og vi er naturligvis nysgjerrige på om Sony har hevet lista enda et hakk eller to, og om det er nok til å bevare forspranget?
HX923
I fjor testet vi design-toppmodellen LX900 med godt resultat, men rakk aldri å teste filmskjermen HX900 før den ble tatt av markedet. Mens LX var en supertynn skjerm med kantmonterte lysdioder (Edge LED) hadde HX-serien fullblods LED-baklys med lokal dimming, i en noe tykkere innpakning. Med den nye 55HX923 får man på mange måter det beste fra begge disse modellene. Den er bare 3,8 centimeter tykk, men har likevel ekte LED-baklys på innsiden. 55HX923 har selvfølgelig også oppgradert bildebehandling med Motionflow XR 800 (400 Hz + såkalt ”sweeping backlight”), forbedret 3D-gjengivelse og ikke minst en rekke smarte internett-funksjoner. USB-opptak er også på plass, og ved å plugge inn en USB-harddisk kan du både pause og ta opp programmer. HX923 er godkjent av både RiksTV og Canal Digital for bruk med deres programkort.
Design og brukervennlighet
Utseendemessig er det ikke store forandringene å spore fra fjorårsmodellene. Sony var tidlig ute med å benytte heldekkende glassfront på sine modeller, en look blant annet Panasonic har adoptert i år. Den glatte overflaten uten ramme som stikker ut gir TV-en veldig rene og behagelige linjer. Sony har også sett sitt snitt til å rydde opp på baksiden av TV-en. Tilkoblingene er nå arrangert med sidevendte og nedovervendte kontakter, slik at det går an å montere skjermen tett mot veggen. Den kommer standard med en vridbar glassfot, men du kan også kjøpe en sølvfarget sokkel som ekstrautstyr. Denne tillater TV-en å vinkles oppover og kan være kjekk om skjermen skal stå på et lavt bord.
Mens tilkoblingene er blitt langt mer praktiske, er monolitt-fjernkontrollen fortsatt litt mursteinsaktig og mangler baklys, noe vi hadde forventet i denne prisklassen. Selv i artikkelforfatterens voksne hender føles den klumpete og lite ergonomisk i utformingen. Kanskje den er designet for Hulken?
Brukervennlighet
Sony har derimot passet på å gi menysystemet sitt en real ansiktsløfting, og for oss som ble godt vant til det Playstation-inspirerte Xrossbar-systemet tar det litt tid å bli vant til den nye menystrukturen. Heldigvis har Sony utstyrt 55HX923 med sin egen brukermanual som kommer rett på skjermen – et klart pluss, for her er det mange funksjoner å sette seg inn i.
55HX923 kommer med en såkalt Intelligent tilstede-sensor. Denne funksjonen bruker et lite kamera til å registrere brukerens bevegelser for redusert strømforbruk og komfortabel TV-titting. Hvis ingen seer er registrert, blir skjermen mørkere eller bildet slås av med lyden på. Den varsler også hvis barn sitter for nær skjermen, justerer volumbalansen mellom venstre og høyre høyttalere og optimerer TV-bildet for lysforholdene i rommet.
Internett
TV-en kan kobles til både trådløst og kablet internett, og gir tilgang til en rekke typer innhold. Foruten internettleser og applikasjoner som YouTube og Facebook kommer den med Skype. Den ekstra kamera- og mikrofonenheten CMU-BR100 følger med i esken når du kjøper 55HX923, og kan kjøpes som tilbehør til flere Sony-modeller. Med denne innkoblet i USB-inngangen åpnes det for videosamtaler via Skype, og du kan betjene skype og motta anrop mens du ser TV bilde-i-bilde.
En annen kul funksjon som Sony har implementert er trackID musikkgjenkjenning. Denne kan brukes til å finne info om musikk du hører i TV-programmene, det være seg kjenningsmelodier, filmmusikk eller musikkvideoer. TrackID kjenner igjen musikken, og kan også brukes til finne informasjon om filmer.
HX923 har fått økt prosessorkraft mot forgjengerne, og det merkes at betjeningen av internettfunksjonene går merkbart kjappere enn før. Nettsidene laster raskere og videokvaliteten er klart godkjent. YouTube-funksjonen fungerer også bra, med skarpe og glatte videoer.
Når man blir litt ivrig med søkefunksjonen melder behovet seg for å kunne taste inn bokstavene raskere enn det går med fjernkontrollen. Til dette formålet har Sony laget en egen fjernkontroll-app til Android og iOS. Da kan du navigere og taste inn søkeordene via mobilen.
Bildekvalitet 2D
LED-baklyset til Sony-skjermen viser seg å fungere svært effektivt: 55HX923 har et formidabelt svartnivå! Dunkle filmscener serveres alt fra mørke som svarteste natta til blendende hvite når det kreves, og gir Sony-skjermen en fenomenal kontrast og dybde selv ved vanlig 2D-titting. Svartnivået er råere enn selv Pioneer Kuro kunne vise til i sine glansdager, og selv ikke nåtidens konkurrenter fra Panasonic er helt på nivå med Sony-skjermen.
Det er ikke bare kontrasten som er i plasma-klassen – betraktningsvinkelen er også svært god til LCD å være. Sonys baklysteknikk må også sies å fungere adskillig bedre på mørke scener enn Samsungs Precision Dimming teknikk, som bruker kantbelyste lysdioder (Edge LED). 55HX923 er langt mer nøyaktig til å styre lyset dit det trengs, uten å etterlate gråskjær der bildet skal være mørkt. Sony-skjermen har også et frontglass som er merkbart mindre plaget av refleksjoner og speilbilder enn Toshiba 55WL68.
Et hakk oppover i gråtoneskalaen har Sony-skjermen derimot ikke like nøyaktige graderinger som Panasonics toppmodell 55VT30. Det er derfor ikke like mange detaljer i det mørke, og alt under et visst nivå blir helt svart. Slik sett kan svartnivået bli litt overdrevet i noen tilfeller. Sony-skjermen har heldigvis gode kalibreringsmuligheter for den som vil inn og justere bildet.
Det kanskje mest imponerende ved Sony-skjermen er den store roen i bildet. Bevegelser gjengis sømløst og det er ikke antydning til flimmer eller støy. Den klarer også å bevare skarpheten overraskende bra under bevegelser, og er faktisk fullt på høyde med vår favoritt Panasonic 55VT30 på dette området.
3D
Alt det ovennevnte kommer godt med når vi tar på oss 3D-brillene og putter Tron Legacy inn i Blu-ray skuffen. 3D-bildene er godt fokusert og gir en veldig nøyaktig dybdeeffekt, samtidig som bildene er behagelige å se på. 3D-bildet er sylskarpt, og den potente lysstyrken fra panelet bidrar til et bilde med skikkelig punsj i fargene. Her har Sony en klar fordel mot Panasonics 3D-plasma som tross de siste nyvinningene ikke er i nærheten av den samme lysstyrken, og som kjent favoriserer de mørke 3D-brillene lyssterke skjermer. Når det er sagt, har HX923 fortsatt ikke helt den samme rå skarpheten og mengden av detaljer som Panasonic, og preges litt mer av doble bilder (crosstalk) enn plasmakonkurrenten, selv om den kommer nærmere enn fjorårets modeller. Vi skal heller ikke glemme LGs 3D-skjerm LW650 med passive 3D-briller, som er langt mindre følsom for lys fra omgivelsene. 55HX923 er likevel med en viss margin den beste LED-baserte 3D-skjermen med aktive briller vi har sett hittil i år.
Konklusjon
Sonys 55HX923 har alt man kan forvente fra en vaskeekte toppmodell. Med flott design, fullt av finesser og med fet bildekvalitet er dette en TV for de kresne. Det er slett ikke alle som kan levere en TV i denne kvalitetsklassen akkurat nå, og Samsung D8005 er tross sitt syltynne design ikke helt på høyde med Sony bildemessig. 2D-bildene er i klar referanseklasse, og HX923 puster til og med vår plasmareferanse Panasonic 55VT30 i nakken på en rekke områder. Med unntak av litt crosstalk i 3D-bildene finner vi fint lite å trekke for denne gangen.
Tre alternative 3D-TV-er
Panasonic TX-P55VT30
LG 47LW650
Samsung UE55D8005