En liten iPod-høyttaler i hjørnet blir aldri noen fullgod erstatning for oss som er vant med et ekte stereoanlegg og lydopplevelsen man får fra separate høyttalere. Men ikke alle er like begeistret for å skulle ha hyllene fulle av separate hi-fi bokser. Finnes det en mellomting?
En aktiv høyttaler er en høyttaler med innebygd forsterkerdel. Den gjør det mulig å koble lydkildene dine rett i høyttalerne uten behov for noen separat forsterker. Du kan spare både penger og bokser, og i mange tilfeller blir også lyden bedre enn frittstående løsninger. Tidligere kjøpte man gjerne CD-spiller, forsterker og høyttalere av forskjellig merke. Nå som mange bytter ut lydkilden med en laptop, iPod eller lignende finnes det også praktiske grunner til å bygge forsterkerne rett inn i høyttalerne. De aktive høyttalerne egner seg ypperlig som ”høyttaleranlegg” for små trådløse enheter som Sonos, Logitech Squeezebox eller Apple Airport Express. I deler av proffbransjen har man sverget til aktive høyttalere i årevis, men det er først nå de begynner å bli mer vanlig til hjemmebruk.
Direkte innsprøytning
Det er mange fordeler ved å bygge forsterkeren inn i høyttalerne, og den største er at den da kan skreddersys til elementet den skal drive. Man oppnår bedre lyd fordi høyttalerprodusenten har langt større kontroll over sluttresultatet, og fordi det er færre komponenter i veien som kan hemme lydkvaliteten.
En passiv høyttaler drives med en ekstern forsterker hvor effekten fordeles til bass, mellomtone og diskantelementene via et passivt delefilter. Et slik filter bruker spoler og kondensatorer som motstander på det elektriske signalet, og gjør at mye av effekten fra forsterkeren går tapt i form av varme.
En aktiv høyttaler er til sammenligning en langt mer effektiv affære. Her sitter det et elektronisk delefilter som dirigerer høye og lave toner til hver sin dedikerte forsterker, og dermed kan hvert høyttalerelement drives direkte av hver sin kanal. Siden frekvensdelingen gjøres på forhånd, slipper man å bruke passive komponenter i signalveien. Resultatet blir omtrent som en motor med direkte bensininnsprøyting: Høyttalerne utnytter effekten bedre og gir renere, mer dynamisk lydgjengivelse.
Dypere bassgjengivelse
Det elektroniske delefilteret gir også mulighet til å trimme frekvensgangen. Man kan for eksempel øke nivået i dypbassen uten at det får ringvirkninger oppover i mellomtone og diskant. Aktive høyttalere har ofte dypere og kraftigere bass enn tilsvarende store passive høyttalere, i tillegg til at de kan spille høyere og renere.
Testen
Vi har sett nærmere på fem aktive høyttalerløsninger for hjemmebruk. Prisen spenner fra 2-16.000 kroner og deltakerne bruker til dels forskjellige tekniske løsninger. Dynaudio og Elac byr på fullaktive toveis kompakthøyttalere, mens Waterfall og AVI satser på en hybridløsning med aktiv subwoofer. Noen av høyttalerne har innebygde D/A konvertere og volumkontroll, mens andre krever at du kobler til en analog lydkilde med egen volumkontroll.
Ingen av høyttalerne i testen har trådløst nettverk/Wi-Fi, så de trenger både lydsignal og strømtilførsel via hver sin ledning. For å bruke høyttalerne trådløst sammen med Apple Airplay og iTunes trenger du en Airport Express mottaker.
Høyttalerne vi tester denne gangen er hovedsaklig beregnet på hjemmebruk, i motsetning til såkalte studiomonitorer som er designet for nærfeltslytting, og gjerne har en litt annen lydkarakter enn høyttalere beregnet på en stue. Det er likevel ingenting i veien for å prøve med ”proffe” høyttalere i et hi-fi anlegg, og det kan være aktuelt å teste flere av disse i en senere utgave.
Forsterker og høyttalere kan matches bedre lydmessig
Mer effektiv drift gjennom aktivt delefilter
Generelt bedre lydkvalitet enn tilsvarende passive høyttalere
Ulemper med aktive høyttalere
Forsterkerdelen kan ikke oppgraderes
Flere ledninger (signal+strøm)
Høyere varmeutvikling og vekt/plassbehov
Oppsummering
Artig med aktivt!
Erfaringen fra testen er at de aktive høyttalerne låter svært bra i forhold til den kompakte størrelsen, og i mange tilfeller gir mer for pengene enn passive høyttalere.
Dynaudio MC15
Luksus til laptop'en
Dynaudio MC15 er en kompakt minimonitor som er spesielt beregnet til å bruke på skrivebordet. Og det som kanskje virker som overkill kan passe midt i blinken for andre… Det dreier seg nemlig om ekte hi-fi rundt PC-skjermen. Men mangelen på digitalinnganger gjør en separat D/A-konverter nødvendig.
Elac AM 150
Full pakke!
AM 150 fra Elac er en av testens rimeligste, men bak den lave prislappen skjuler det seg en fullaktiv høyttaler av forbausende god kvalitet. Fraværet av dypbass kompenseres med fint engasjement i den øvre delen av bassen. AM 150 passer utmerket til pop og rock. Pluss for digital inngang.
Dynaudio Focus 110A
Proffmonitor i stua!
Dynaudio har levert aktive studiomonitorer til proffbruk i årevis, og derfor er det ingen overraskelse at utgaven til hjemmebruk låter meget bra. Mellomtonen er varm og deilig, og diskanten superfin. En fyldig, kontrollert bass som er noe av det råeste vi har hørt fra høyttalere på denne størrelsen!
AVI Neutron Five 2.1
Alt i ett
AVI-løsningen er en komplett pakke som utnytter mange, om ikke alle fordelene ved aktive høyttalere. Takket være den innebygde D/A konverteren med fjernkontroll kan du koble pakka rett til en lydkilde og oppnå utmerket lyd uten behov for noe ekstra utstyr.
Scansonic s5
Budsjettalternativet
For deg som vil ha aktive stereohøyttalere uten å tømme lommeboka er Scansonic S5 et prisgunstig alternativ. S5 mangler raffinementet til de dyrere høyttalerne, og er ikke noe vi vil anbefale til kritisk musikklytting, men til bakgrunnsmusikk eller anlegg nummer to gjør de en helt grei jobb.
Waterfall Audio Serio/HF1
Lettplassert vellyd
For deg som vil ha et lite og lettplassert system er Waterfall Serio absolutt verdt å sjekke ut. De små høyttalerne egner seg bedre til små rom eller nærfeltslytting fremfor store stuer, men så lenge de er i sitt rette element spiller de utmerket, med flott mellomtone og beintøff bass.