TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV
BLACK WEEK - 70% RABATT PÅ LB+

TEST: Philips TAT8505

De beste fra Philips så langt

Philips TAT8505 har god lyd, god talekvalitet, og vellykket støydemping. Hva kan bli bedre?

Av / 27.04.21 - 12:00
Philips TAT8505

Lyd & Bilde mener

  • Flott lyd, aktiv støykansellering og god app med 6-bånds grafisk equaliser.
  • Ikke blant de minste øreproppene. Maksimalt lydnivå kunne godt vært litt høyere. Lyd trenger ørlite justering.

Philips er kanskje ikke det første navnet som popper opp når man tenker premium ørepropper, men de har laget noen virkelig gode produkter. De passive øreproppene Fidelio S2 kåret vi til Årets budsjettpropper i 2013, og de nyeste premium hodetelefonene Fidelio X3 er også meget gode, med varm og innbydende lyd.

Derfor skal man ta Philips seriøst, når de kommer med et par helt trådløse ørepropper i premiumklassen. De vil aldri vinne noen navnekonkurranse med TAT8505, og det vil av samme grunn være vanskelig å forestille seg at dette blir proppene på alles lepper: «Har du hørt de nye proppene fra Philips, eller= TA-ett-eller-annet? Tror det var noe med 8 og 5 i navnet. De er dødsbra!» Det er synd, for dette er et seriøst produkt hele veien.

Philips TAT8505
Husene på Philips TAT8505 har rund og elegant form, men kanskje litt store. Foto: Philips
Les også Disse øreproppene låter magisk - hvis du gjør dette JBL Live Pro+ er komplett med aktiv støydemping, og selv om de låter middelmådig ut av boksen, redder de seg med en fabelaktig EQ i appen. Dermed kan de likevel få klasseledende lyd.

Brukervennlighet og utstyr

TAT8505 har AAC og SBC lydkodeker, men mange Android-brukere som søker enda bedre lyd vil savne aptX.  På plass er aktiv støykansellering og ambiensfunksjon (Awareness, som Philips kaller den), som gjør det motsatte og slipper støy igjennom. Du kan også velge at øreproppene kun skal slippe inn det typiske frekvensområdet for stemmer, og kansellere annet ut.

Øreproppene er vannavstøtende med IPX4-sertifisering, og de har en rund og tiltalende design. De stikker litt ut og kan oppleves litt store, men de er ikke tunge og sitter godt i ørene. Det følger med puter i tre størrelser, som kan være litt knapt om du har øreganger av spesiell form, men de bør passe de fleste.

Eetuiet er litt stort og klumpete for bukselummen, men det kan komme av at det støtter trådløs lading. Her får du også tre ekstra ladinger til øreproppene, som kan spille musikk i 5 timer om gangen med støykansellering aktivert, og 6 timer ellers. Altså skal man kunne vente seg et sted mellom 20 og 36 timers aktiv bruk, før du trenger å lade etuiet.

Annonse

Øreproppene er berøringsfølsomme, med nøkkelfunksjoner som å starte og stoppe musikk, besvare samtaler og påkalle stemmeassistenten (Siri / Google Assistant), for den som liker sånt. Philips har dessuten akkurat oppdatert programvaren, slik at pause og start av musikk ikke skjer før du har holdt nede øreproppene i 0,8 sekunder. Dette etter kritikk for at de var for følsomme og kunne styre musikken om man bare ville rette litt på dem i øret. Men nå funker den biten også utmerket. Så sørg for å oppdatere dem straks etter kjøp.

Philips TAT8505
Reiseetuiet er kanskje litt stort og kantete til å ha i lommene. Men det gir i hvert fall tre ekstra ladinger. Foto: Philips

Lyden av musikk

Rett ut av esken låter Philips TAT8505 veldig bra. Musikken har mye energi i bassen, uten å bli overdrevet. Taylor Swifts Mr. Perfectly Fine låter fint, instrumenter kommer bra fram uten å komme i veien for hverandre. Det er litt mye energi rundt 2,5 kHz, som jeg demper litt i EQ-en. Som har seks bånd, nok til å kunne stille lyden ganske bra. Jeg drar også litt opp ved 16 kHz for å få litt mer luft. Men ikke mye, da kan det bli spisst. Til slutt velger jeg faktisk å ta ned bassen litt ved 100 Hz, for å få renere basstoner.

Les også De ”alle” vil ha Folk lar seg ikke avskrekke av en merkelig design, når de flokker rundt Apples AirPods. Og Pro-utgaven er bedre enn noensinne, på alle måter.

Med de små justeringene er lyden meget god. Akustisk musikk låter rent og fint, samtidig er det bra energi og trøkk i elektroniske låter. Den nye sangen Matters av Ina Wroldsen, har en tøff bass, samtidig som stemmen kommer klart frem. Viktig på denne låta. Stemmen til Tim Scott McConnel på The Man I Am er raspende røff, og pianoet klinger fint.

Philips TAT8505
Ladeetuiet til Philips TAT8505 kan lades trådløst. Her med laderen som er beregnet til Sonos Roam. Foto: Geir Gråbein Nordby

Lyden er av Philips TAT8505 er absolutt god. Den er ikke fullt så finmasket og nyansert som Sennheiser Momentum True Wireless 2, ei heller like energisk og tøff som Powerbeats Pro. Sammenlignet med JBL Live Pro+ har Philips litt bedre lyd rett ut av esken. Men JBL har en parametrisk EQ som er enda bedre, og som gir bedre lyd om du bruker den riktig.

Lydmessig er det likevel bare én ting jeg savner med Philips, og det er evnen til å spille enda høyere. Jeg spiller veldig mye med maksimalt lydtrykk, og kunne ønske meg et ekstra gir.

Philips TAT8505
Philips TA8505 sitter godt i ørene, tross litt store hus. Foto: Geir Gråbein Nordby

Talekvalitet og støydemping

Philips TAT8505 har god samtalelyd, motparten i andre enden har ingen problemer med å forstå meg. Heller ikke når jeg sitter ute med litt vind mot ørene.

Støydempingen fjerner basslyd utenfra, mens ørepluggene fjerner de øverste frekvensene. Det fungerer meget godt, like godt som noen andre ørepropper jeg har hørt.

Les også Vår nye favoritt Sennheiser når helt til topps med sin nyeste utgave av Momentum True Wireless.

Jeg liker godt ambientlydmodusen, og med Enhance Voice aktivert kanselleres de laveste frekvensene mens de høyere slippes gjennom. Det funker bra, og jeg kan høre når noen vil meg noe og trenger ikke ta ut proppene for å snakke med folk.

Aktiv støyreduksjon er god. Det samme med «Awareness», som Philips kaller ambientmodus (at lyder utenfra slippes inn i stedet for å holdes ute). Sistnevnte kommer godt med om man for eksempel legger turen innom en butikk og vil kommunisere med de som jobber der, uten å ta proppene ut av øret. Eller om du sitter på togstasjonen og ikke vil gå glipp av viktig info over PA-anlegget.

Philips TAT8505BK EQ Philips TAT8505BK app
<
>
I appen kan du stille aktiv støydemping og ambientmodus, som Philips kaller "Awareness". Så finnes en adaptiv modus, som gjetter seg til hva du driver med og setter modus etter det.
Les også Fortsatt blant våre favoritter Trådløs rekkevidde i toppklasse, helstøpt passform – og meget engasjerende lyd.

Philips TAT8505: Konklusjon

Philips TAT8505 er et par vellykkede, trådløse ørepropper som fortjener å bli hørt. De låter meget godt, enda bedre etter litt tonejustering i appen. De har velfungerende støydemping og ambientlyd, og talekvaliteten er god. Ladeetuiet kan dessuten lades trådløst. Philips krysser de fleste bokser med denne, som er god over hele fjøla.

Karakter
Philips TAT8505
Premium
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

AirPods har aldri vært bedre

Google kan fint lage hi-fi

De smarteste øreproppene fra JBL

Vi har testet de mest spinnville hodetelefonene fra B&O

Her får du mye for pengene

Åpent er enda bedre – men også dyrere

Lukket design møter åpen lyd

Hermetikkåpneren

Skarpe skyts i premiumklassen

Seks premium hodetelefoner: Hvem tar tronen?

ANC-hodetelefoner med et ekstra triks

Ungdommelige hodetelefoner gjør rent bord