TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: Samsung UE55D8005

Smart designikon

Med årets nye 8-serie befester Samsung nok en gang sin posisjon som ledende innen TV-design. 55D8005 er rett og slett den lekreste TV-en vi har sett.

Av / 06.06.11 - 14:25
Samsung UE55D8005

Lyd & Bilde mener

  • Banebrytende design Enorm lysstyrke og kontrast Glatt og sylskarpt 3D-bilde
  • Begrenset svartnivå i noen tilfeller

Samsung trekker stadig fordeler av å ha vært tidlig ute med de syltynne LED-skjermene, som fikk vanlige LCD-skjermer til å virke klumpete og gammeldags nærmest over natten. I år har designteamet gått løs på selve rammen rundt skjermen, og resultatet er en TV hvor det nesten bare er bildet som står igjen. Uten en tykk ramme som distraherer får man nesten følelsen av at bildet svever i løse lufta. Og nok en gang ser andre TV-er litt gammeldags ut.

Smart TV
Etter suksessen med LED er det nå uttrykket Smart TV Samsung vil vi skal ta innover oss. En Smart TV kjennetegnes av internettilkobling og økt prosessorkraft i forhold en vanlig TV, som gjør det mulig å få opp nye typer innhold på skjermen. I Samsungs Smart-portefølje finner vi blant annet videoleie, Facebook, Youtube og andre nettbaserte applikasjoner. Du kan laste ned små både nyttige og unyttige programmer og spill i Samsungs egen ”app store”. Internettleseren er blitt mer brukervennlig og har endelig fått støtte for Java og Flash. Den som er hekta på sosiale medier kan også ha Facebook-vinduet oppe samtidig som de ser TV. Alt i alt er vi ganske imponert over Samsungs nye smart-portal, men vi merker at TV-en må jobbe tungt på enkelte nettsider: Det er fortsatt et stykke igjen til regnekraften i en vanlig laptop.

Bildekvalitet
Smarte funksjoner og lekkert utseende er likevel ikke nok, til syvende og sist er det jo bildekvaliteten som teller på en TV i denne prisklassen. Men her er det heldigvis ingenting å frykte. I lyse rom er Samsung-skjermen helt sjef. Det kraftige LED lyset sørger for mer enn nok lysstyrke i alle situasjoner, og i tillegg man kan man fint se TV i dagslys uten plagsomme refleksjoner. I stedet for det blanke glasset som bl.a LG og Toshiba bruker på sine LED-skjermer, har Samsung en blank svart film over skjermen. Det er kun når bildet er veldig mørkt at vi kan skimte speilbildet av oss selv.
Bildepanelet i 8000-serien bruker LED-belysning med såkalt Micro Dimming. De kantmonterte lysdiodene er inndelt i ulike soner som gjør det mulig å justere lysstyrken  på individuelle deler av skjermen. Dette er ikke det samme som ekte, fullt LED-baklys slik LG, Philips og Toshiba leverer, men gir noe av den samme effekten, samtidig som skjermtykkelsen holdes til et minimum. Et av ankepunktene vi hadde mot forrige generasjonen Samsung-paneler var at de over- og undermonterte lysdiodene hadde en litt uheldig virkning på spillefilm med svarte striper. Stripene ble ofte helt grå når videoinnholdet krevde mer lysstyrke, og reduserte det opplevde svartnivået en hel del. Heldigvis jobber det dynamiske lysstyringen nå så raskt at det oppleves mindre problematisk, selv om det fortsatt mangler litt i forhold til de beste bak-LED skjermene.

Skarpheten fra HD-kilder er svært imponerende, og den formidable kontrasten evner å få frem detaljer som lett går tapt på de litt mindre lyssterke plasmaskjermene fra LG og Panasonic. Når det er sagt, er ikke Samsung-panelet like nøyaktig og sømløs i fargegjengivelsen som Panasonic VT30. Heller ikke graderingene i gråtoneskalaen er like nøyaktig som plasmakonkurrenten. Selv om svartnivået er svært bra, har bildet en tendens til å gro igjen i de mørkeste partiene, og de mørkeste gråtonene vises i stedet som helt svarte.

3D
Fjorårets C8705-modell var den første 3DTVen på det skandinaviske markedet, men vi var ikke videre imponert over Samsung-skjermen da den kom. 3D-gjengivelsen hadde tydelig innslag av crosstalk, et fenomen som ikke bare gir dårligere dybdeeffekt, men også kan være slitsomt for øynene.

Annonse

Derfor er det gledelig å konstatere er årets modell er blitt langt bedre enn modellen den erstatter. Crosstalk er kraftig redusert, og 3D-bildene er blitt langt mer behagelige å se på. Dybdeeffekten er også svært imponerende, og her drar 55D8005 fordel av å kunne levere masse lys. Selv med de mørke 3D-brillene på ser vi alle detaljer klart og tydelig.
Samsung satser fortsatt utelukkende på aktive lukkerbriller til sine 3DTV-er, og vi vil sannsynligvis ikke få se passive 3D-briller fra den kanten før til neste år. Samsung utvikler for tiden en ny, passiv 3D-teknikk i samarbeid med RealD, hvor lukkerprinsippet er flyttet til skjermen. Teknikken har den fordelen at den åpner for Full HD oppløsning i motsetning til dagens polariserende teknikk som effektivt halverer den vertikale oppløsningen fra 1080 til 540 linjer.

Konklusjon
Samsung har laget en fenomenalt flott og brukervennlig TV med alle de rette finessene, og en bildekvalitet som egner seg svært bra til vanlig TV-bruk. Så får det bare være at 55D8005 mangler litt av detaljene i svart, og at de beste plasmaene fortsatt ligger hakket foran på 3D-ytelse. Samsung er en meget god allround-TV som har utseendet med seg!

Også i denne testen:

LG 47LW650

3D til hele familien

Med langt billigere og seervennlige 3D-briller er LG 47LW65O den hittil enkleste veien til 3D-moro hjemme i stua.

Velutstyrt budsjett-TV Kontrastrikt og behagelig 3D-bilde
Litt redusert bildeskarphet i 3D
Les hele testen

Oppsummering

Klart bedre 3D

Den som valgte å sitte på gjerdet i fjor kan glede seg over at årets TV-er har fått bedre og mer sømløse 3D-bilder.

Les hele testen

Panasonic TX-P50GT30

3D-arvtager

Panasonic sto for den soleklart beste 3D-skjermen i fjor. Kan TX-P50GT30 beholde Panasonics posisjon som sjefen innen 3D-underholdning?

Knallsterk kontrast og fargegjengivelse Sylskarpt 3D-bilde
Lukkerbriller krever dempet belysning
Les hele testen

LG 60PZ750

Bamsestor budsjettplasma

LG fortsetter å presse prisene på store plasmaskjermer, og 60PZ750 gir et flott og kjempestort bilde til en svært hyggelig pris.

God kontrast og skarphet 3D-bilde med lite crosstalk
Mye lysinnslipp gir grå skjerm
Les hele testen

Panasonic TX-P55VT30

Plasma evolusjon

Som vanlig er det knyttet stor forventning til Panasonics nye toppmodell, og i år har japanerne tatt et løft som merkes både på bildet og utseendet.

Knallsterk kontrast og fargegjengivelse Sylskarpt 3D-bilde
Noe summing fra plasmapanelet
Les hele testen
Audun Hage
(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

70%

Black Week Tilbud

70% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 1665,60,-)

LB+Total måned / 185,-

Tilgang til ALT innhold i 1 måned

LB+ Total 12 mnd / 156,-

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder

55.50,- / mnd
185,- / for 1 mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Storeslem fra Sony

Hvilken Frame-TV er den beste?

Prisgunstig TV-underholdning

Philips’ råeste TV hittil?

Now That’s Entertainment!

Gjør den gamle TV-en smartere

Gigantisk Samsung-TV

Fortsatt blant de aller beste TV-ene

OLED-trekantdrama i premium-klassen

Sonys beste TV hittil?

Farge-tastisk!

Paris 2024 – De beste TV-ene til sommer-OL