I går var det premiere på HBO Nordic sin andre norskproduserte serie, Velkommen til Utmark – men det norske kritikerkorpset kunne ikke vært mer uenige om vi står ansikt til ansikt med en briljant klassiker eller en dvassen kalkun av en russerevy!
At filmkritikk ikke er en eksakt vitenskap, med to streker under svaret, er viden kjent, men så sprikende anmeldelser som Velkommen til Utmark opplever hører virkelig med til sjeldenhetene.
Her der det åpenbart noen som ikke opplever/oppfatter det samme når de ser serien. Inspirasjonen fra, og referansene til, både Twin Peaks og Fargo er kritikerkorpset dog relativt enige om, hvor godt det fungerer derimot…
Hva syns du om Velkommen til Utmark? Gi din stemme her!
https://youtu.be/fN_lNf_Mrlg
Dette mener et utvalgt knippe norske filmkritikere om sesong 1 av Velkommen til Utmark:
NRK
Marte Hedenstad hos NRKs «Filmpolitiet», skriver:
Underholdende, men seig krimkomedie.
Har du sansen for sære einstøinger i snåle utkantstrøk, er du anlagt for å kose deg med «Velkommen til Utmark», men dette er likevel en godbit som kan bli i det seigeste laget for mange. Åtte episoder er litt mye å bite over her.
Med pussige og karikerte portretter av typete typer, og kriminelle beskjeftiger i grisgrendte strøk, er «Fargo»-referansene åpenbare. Og overnaturlige hendelser i sær, avsidesliggende småby skriker David Lynch. Dessverre er ikke «Velkommen til Utmark» hverken like smart som førstnevnte, eller like urovekkende som sistnevnte, og serien når aldri opp på samme kvalitetsnivå som titlene den hyller.
Serien veksler mellom bekmørk humor som fleiper med alt fra mislykka selvmord og partnervold, og et mer realistisk alvor om ensomhet og identitet.
Karakter: 4 (av 6)
Aftenposten
Aftenpostens anmelder trekker frem slaktekniven, og Asbjørn Slettemark skriver:
Sauebransjens Don Draper skuffer stort. Ny norsk HBO-serie med Tobias Santelmann er en stor skuffelse.
Morsomt? Nei. Gjespefremkallende? Veldig.
Det burde blitt en solid nordisk synergi av samarbeidet. I stedet har det blitt en lunken, smakløs arktisk gryte man neppe bestiller neste gang man besøker HBO-kantinen.
Karakter: 2 (av 6)
Dagbladet
Dagbladets Marie Kleve er langt mer positivt innstilt:
Ny norsk serie imponerer.
Advarsel: Denne tv-serien kan få deg til å le høyt av de mest hårreisende ting.
Med den norske dramaserien «Velkommen til Utmark» beviser HBO Nordic nok en gang at de er i en klasse for seg blant strømmetjenestene. Dette er en serie som er usedvanlig vanskelig å lage en kjapp «heis-pitsj» av, og slik sett ville den nok falt utenom alle de algoritmestyrte båsene til Netflix, for eksempel. Men takk og lov for at «Velkommen til Utmark» ble laget, for jeg har sjelden kost meg så mye med å se på så hårreisende ting.
Det er mye å la seg provosere over her, om du vil. Er det greit å le av konebanking og omsorgssvikt? Av kroniske sykdommer og andre lidelser, og av seksuelle minoriteter? Å framstille samer som primitive gangstere med forhistorisk og ikke så rent lite rasistisk menneskesyn? Er det bare sære tullinger som bor på bygda?
Den overraskende patosfylte sluttscenen legger ballen klar for en oppfølger. Gi oss den, vær så snill!
Karakter: 5 (av 6)
VG
VGs Morten Ståle Nilsen er ikke videre imponert:
Folk er rare. Men ikke så rare som innbyggerne i Utmark.
Men du skjønner tegninga. Ikke siden «Twin Peaks» har så mange «freaks» stimlet seg sammen i et så lite samfunn.
Den dufter av Jim Jarmusch, Aki Kaurismäki og en tid da det at menneskene vi så på skjermen var rare, vindskeive og sære, ble sett på som en kvalitet mer eller mindre i seg selv. Problemet med «Velkommen til Utmark» er at fint lite av den kan kalles «realistisk». Den er bare skitten.
Det er, for å være ærlig, kje-de-lig. Serien snegler seg av gårde; seig, trist og trettende. Det er et åpent spørsmål om denne historien kunne forsvart 90 minutter. Den kan virkelig ikke rettferdiggjøre 270.
Én ting er sikkert: Denne anmelders smilebånd ble hverken nappet, strukket eller dratt.
Karakter: 2 (av 6)
Dagsavisen
Dagsavisens Reidar Spigseth rister på hodet:
«Velkommen til Utmark»: Helt ute på viddene.
Velkommen til Utmark, det tammeste bygdemarerittet i manns minne.
Karakter: ? (bak betalingsmur)
DN
DNs Øyvor Dalan Vik sammenligner serien med amatørrevy:
Det er ganske moro å gjenfortelle handlingen i HBO-serien «Velkommen til Utmark». Utfordringen er at man må orke å se den først.
Og hvor gøy er det egentlig at Bilzi slår? Man kunne fristes til å si at Siri får som fortjent, for hun er definitivt ikke noe godt menneske, men blir det morsomt av den grunn?
«Velkommen til Utmark» fremstår mer som langsom amatørrevy, der poengene gjentas og gjentas i fall de bakerst i salen ikke har fått dem med seg.
Regien er skuffende venstrehåndsarbeid fra den talentfulle islendingen Dagur Káris side […]. Mangler de kanskje rett og slett en følelse for hva som skiller grisgrendte strøk i Utkant-Norge fra resten av verden? Norden er ikke alltid så lik seg som vi gjerne vil tro.
Maria Bock får Helene til å ligne et menneske, en av svært få i Utmark som ikke er en omvandrende skisse av en klisjé.
Karakter: DN gir ikke karakter
Finansavisen
Nicolai Gill hos Finansavisen er mektig imponert:
Nord-Norge – nå med Hollywood-gefühl. Denne serien kan være neste Lilyhammer.
Velkommen til Utmark tar oss til et eller annet gudsforlatt lokalsamfunn i Nord-Norge. Med funky karakterer, kul cinematografi og et nokså engasjerende plot. For ikke å nevne et godt utvalg kjente norske skuespillere, og et par jokere.
Utmark er defintivt et drama, med et klinkende klart satirisk blikk. Dandert av en del gode comedic reliefs, som sikrer at seeren får kjenne på store deler av følelsesspekteret.
Det er mye som klaffer i Velkommen til Utmark. Skuespillet er gøyalt (om ikke litt typisk norsk og flatt) og estetikken strøken. Serien bærer preg av det som nok er et gledelig produksjonsbudsjett. En rekke bi-roller gir ekstra dimensjoner til serien.
Noen typisk norske stereotypifisering vil man kanskje derfor himle litt med øynene av. Mens utenlandsk publikum sikkert finner det svært underholdende. Utmark kan isåfall slenge seg på listen over norske eksportsuksesser.
Verdt å se.
Karakter: Finansavisen gir ikke karakter
TV2
Camilla Laache, hos TV2s «God Norgen Norge» triller 4 på terningen:
«Velkommen til Utmark» har de drøyeste karakterene.
Den norske HBO-serien får terningkast 4 av anmelder Camilla Laache, som mener den begynner litt seigt, men som etter hvert sitter bedre med humoren og miljøet.
Karakter: 4 (av 6)
Nettavisen
Pål Nisja Wilhelmsen, Nettavisen, oppsummerer godt splittelsen blant kritikerkorpset:
Denne serien kommer til å dele folk på midten. De som vil forstå og la seg underholde, og alle de andre.
En ny, norsk serie på HBO. En serie regissert av en genial islandsk regissør (Dagur Kári), skrevet av en minst like genial dansk manusforfatter (Kim F. Aakeson). Det må jo bli bra? Det korte, enkle og direkte svaret er «ja».
«Utmark» er det norske «Twin Peaks».
Mange vil kanskje gi opp etter første episode, eller klistre seg til en oppfattelse og tviholde på den. Fordi det gjør litt vondt å la «Utmark» komme inn under huden på deg.
Hele tiden på en knivsegg på en serie du ikke kan definere sjanger på. Er det svart humor? Er det drama? Er det thriller?
Det skjer mye, og den ekstremt sterke rollelisten underbygger et samfunn hvor vi, med en gang rulleteksten for siste episode kommer, vil tilbake til. Selv om vi vet det gjør vondt. Det er mye, og det er mangt og vil absolutt ikke passe for alle. Hvis du derimot ser etter en serie som har mer menneske i seg enn du er vant til og som alltid overrasker så bør du se på denne.
Karakter: 9 (av 10)
Aftenbladet
Kine Hult, hos Stavanger Aftenblad, er ikke videre imponert:
Treigt og plumpt drama fra vidda. «Velkommen til Utmark» framstår som en tam etterligning av bedre serier.
Å finne den rette balansen mellom humor og alvor er ikke alltid så lett. Den nye, norske HBO-serien «Velkommen til Utmark» er et godt eksempel i så måte. Den behandler tunge temaer som menneskehandel og konemishandling med en underlig letthet, mens de mer tradisjonelt komiske elementene tynges ned av en overforklarende treighet.
Om man orker å komme seg gjennom de 4–5 første episodene, tar det seg litt opp i slutten, men det er tvilsomt om det egentlig er verd tiden man har investert.
Det er noe påtatt over at absolutt alle de voksne rollefigurene er såpass outrerte på hvert sitt vis, og det kunne kanskje fungert om handlingen ble dradd lenger ut i det absurde, men dit havner den aldri. I stedet får vi et ganske middelmådig bygdedrama uten troverdige karakterer, men heller ikke med tilstrekkelig mye humor til at det kan funke som en satire.
Karakter: 3 (av 6)
Vårt Land
Einar Aarvig hos kristenavisen Vårt Land:
Ny, norsk HBO-serie: Så handlingsfattig at man fint kan hoppe over to episoder uten å miste noe vesentlig.
Bygde-freakshowet Velkommen til Utmark blander humor og tragedie på en lite kledelig måte.
Karakter: ? (bak betalingsmur)
Bergens Tidende
Anmelderen i Bergens Tidende er så visst ikke imponert:
Velkommen til klisjebonanza.
Denne HBO-serien kan ikke reddes, selv om en haug av Norges beste skuespillere er med.
«Velkommen til Utmark» er ikke gøy. Den er sirupskjedelig, fullstendig uinteressant, og innimellom bare dum.
Karakter: ? (bak betalingsmur)
Filmfront
Stian hos Filmfront klasker til med full pott på terningen:
HBO Nordic slår på den norske stortromma igjen med sin neste norskproduserte produksjon. Velkommen til Utmark er noe av det særeste, sprøeste, og beste som norsk TV-underholdning kan by på.
Serieskaper Kim Fupz har virkelig skapt en spennende historie som får frem det verste og beste i de ulike rollefigurene. Serien er god på å formidle et uttrykk, der spesielt det undertrykte, får komme frem. Episodene er godt skrevet og det er bra oppbygning opp til en troverdig slutt.
Serien er full av sjarm, imens skuespill og historie er veldig godt satt sammen. Manuset er også svært stødig skrevet. Undertegnede koste seg med serien, som jeg håper og tror vil bli tatt godt imot av TV-seerne. Godt jobbet, HBO!
Karakter: 6 (av 6)
Lyd & Bilde
Undertegnede, hos L&B, har latt seg rive med:
Satans briljante Utmark! En av de særeste nordiske seriene noensinne – men også en av de beste, mest absurd morsomme og rørende.
Halvveis ut i første episode av den nye HBO-serien sitter vi med en litt usikker følelse, er dette en fullstendig overdrevet, karikert parodi av norske bygdetullinger, eller noe genuint og ekte? Etter episode 2 er vi frelst!
Danske Kim F. Aakeson har skrevet et fortreffelig manus, som hårfint balanserer mellom saftig ironi, harselas og ekte, mellommenneskelige relasjoner og personlig tragedie.
Deres skavanker og «imponerende» evne til å gjøre en allerede vanskelig situasjon enda vanskeligere bringer frem minnene fra brødrenes Coens beste verker, ikke minst Fargo (1996).
Stig Henrik Hoff er som skapt for rollen, der han med stolthet og stoisk ro spytter ut banneord og hevder sin rett. Gi mannen en Emmy-pris.
Velkommen til Utmark blir nok markedsført som en humorserie, men det er feil, serien er i langt større grad et reinspikket drama. Du vil garantert bli glad i alle de eksentriske karakterene, den herlige dialogen, og den befriende originale, ofte absurde, humoren.
Vi kan allerede i april fastslå at HBO har gitt oss et solid bidrag til en av årets beste serier.
Karakter: 6 (av 6)
Hva mener så DU?
Alle de åtte episodene fra sesong 1 er nå tilgjengelig hos HBO Nordic; L&B oppfordrer deg til å gi din egen, høyst personlige, karakter på Velkommen til Utmark. Stem her:
[stellar]
Mørkt og genialt. Digger det
Veldig bra karakterer. Godt skrevet script. Alle personages bærer med noe tragisk og det gjør dem menneskelig og til å like. Alt er med; liv, død, ensomhet og kjærleik. Og en knallbra cliffhanger. Gleder meg til neste sesong!
Kanonbra ! Håper på flere sesonger !
Serien tar seg opp etter et par episoder og skildrer mange sider av dysfunksjonelle samfunn, noe jeg setter pris på.
Noe mindre troverdig skuespill til tider, men Santelmann slår aldri feil.
Sesong 1 ble sett ferdig på 2 kvelder. Endelig noe utenom det vanlige, og ikke typisk likt andre serier. For min del ble jeg imponert både av skuespillere og handling. Til tider morsomt, spennende og uforutsigbar og veldig «Norsk» handling der jeg fikk lyst se neste episode med en gang= bar saker 🙂
Stilig, og det hjelper å ha tråkka litt vidde!!
Fantastisk underholdning! Vanvittige skuespillere.. Morsomme figurer. Slapstick comedy samt blodige alvor👍Elsket det og ber om sesong 2 på samme gode nivå😍