TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Nyhet

Ekte 4K projektorer fra Sony

Der hvor andre jukser til et 4K-bilde fra et HD-panel, har Sony-projektorene ekte 4K-paneler. Nå kommer to viktige modeller med den nye X1-prosessoren for bildebehandling i toppklasse.

Av / 15.04.21 - 14:00
Ekte 4K projektorer fra Sony

Sonys rimeligste 4K-projektor heter i dag VPL-VW270ES. Dette er også markedets rimeligste projektor med ekte 4K-panel. Denne erstattes nå av VPL-VW290ES, med Sonys nye X1 bildeprosessor for projektorer. Denne gjør en del kule ting, blant annet med HDR-video. Av samme grunn erstattes deres rimeligste laserprojektor VPL-VW870ES med VPL-VW890ES.

Sony VPL-VW290ES
Sony VPL-VW290ES er den rimeligste projektoren på markedet med ekte 4K bildepanel. Men billig er den likevel ikke. Foto: Sony

Ekte 4K

Veldig mange andre 4K-projektorer på markedet jukser med å optisk linseforskyving for å trylle frem flere piksler fra et HD-panel (1080p). Dette funker greit, men fordi alle pikslene ikke tegnes opp helt samtidig, har det problemer med dårlig skarphet under raske bevegelser, og at kontrasten lider. Det vil ikke Sony være med på, men tegner opp alle de 8,8 megapikslene (4096 x 2160p) på lerretet samtidig.

Les også 130 tommer på 24 centimeter Toppmodellen i Premiere-serien skaper et stort og lyssterkt bilde med spektakulære farger. Dessverre har LSP9T også noen fargeproblemer som gjør at den skyter litt over mål.

Sonys rimeligste 4K-projektor heter nå altså VPL-VW290ES. En LCD-projektor (SXRD) med en lysstyrke på respektable 1500 lumen, og Sonys LCD-teknologi gir en meget godt kontrastforhold. Det er bra, for VW290 har ikke dynamisk iris som kan gi enda svartere svart. Sony har ikke spesifisert kontrastforholdet på verken VW290 eller forgjenger VW270, men vi målte VW260 til over 20.000:1 som er meget bra. Siden panelet er det samme som tidligere, kan vi regne med at kontrasten på VW290 er så å si den samme.

Ekte 4K projektorer fra Sony 1
Sonys X1 prosessor gir blant annet bedre HDR-effekter enn tidligere. Illustrasjon: Sony

Bedre HDR med ny X1 bildeprosessor

Den store nyheten siden forgjengerne er at VPL-VW290ES og VPL-VW890ES har fått den nye bildeprosessoren X1. Sony har tatt utgangspunkt i TV-prosessoren X1 men modifisert den til å bedre passe for projektorer.

Noe som ikke minst gjør en forskjell på HDR-innhold. HDR dreier seg om å gjengi enkelte effekter enda lysere enn det som er definert som hvitt. På en TV kan man kjøre opp lyset ekstra mye på enkelte piksler i kortere perioder om gangen, for å gjenskape disse effektene. Dette er ikke mulig på en projektor, da man i tilfellet måtte dratt opp lyset på hele panelet samtidig. Noe som gjør at også svartnivået blir lysere. Det man i stedet kan gjøre med en projektor er å dra ned lysstyrken på hele bildet, slik at man får overskudd når HDR-effektene kommer. Dette er ikke optimalt, fordi detaljene drukner selv i et mørkt rom.

Annonse
Sony VPL-VW290ES white
Sony VPL-VW290ES er tilgjengelig i hvitt, for den som ønsker det. Foto: Sony

Dynamisk tone-mapping

Løsningen på en projektor er i stedet å bruke tone mapping, som betyr at man reduserer HDR-effekten, og i stedet hever lysstyrken. HDR-effektene blir ikke like spektakulære, men i det minste får man detaljene tilbake – og projektoren kan i tillegg utnytte det store fargerommet (DCI-P3) som kommer med HDR. Som gir en vesentlig større fargedybde enn standard 8-bit Blu-ray.

Men Sonys X1-prosessor tar det hele et steg lenger. Denne har studert en bildebank på mange, mange tusen ulike scenarioer, og bruker maskinlæring for å skjønne hvordan den skal prosessere HDR-informasjonen til enhver tid. En slags dynamisk tone-mapping, som skal sørge for heftigere HDR-effekter, uten at det går på bekostning av opplevd svartnivå.

Reality Creation

En annen nyhet som følger med X1-prosessoren er det Sony kaller Reality Creation. Igjen kommer den gigantiske bildebanken til sin rett, når Sony tar et HD-bilde og oppskalerer det til 4K. Sony bruker maskinlæring for å gjenkjenne mønster i objekter fra bildebanken, og overfører disse til bildet som skal oppskaleres. Resultatet er høyere oppløsning enn med vanlig oppskalering, og samtidig med få artefakter.

Sony VPL-VW890ES
Hvis du er i markedet for en 4K laserprojektor, er Sony VPL-VW890ES noe for deg. Hvis du da har over 250.000 kroner å svi av… Foto: Sony

VW890 – den billigste laserprojektoren

Hvis du har lyst på en projektor som starter umiddelbart når du slår den på – akkurat som en TV, og også vil ha en lampe du aldri trenger å skifte ut, så er VPL-VW890 projektoren for deg. Vel, hvis du har råd. For der hvor VW290 koster 5.500 euro, må du ut med det femdobbelte for VW890. Altså 25.000 euro, som vel kan forventes å oversettes til et sted mellom 250.000 og 280.000 norske kroner, når forhandlerne får svingt kalkulatoren sin. Ouch!

Men det koster å være kar, og i tillegg til nevnte laserlampe kan VW890 skilte med Sonys beste optikk. Sonys ARC-F objektiv har 18 glasselementer i 15 grupperinger, for å gi en superskarp opptegning på lerretet av hver eneste 4 mikrometers piksel.

VPL-VW890ES har en lysstyrke på 2200 lumen, og med dynamisk iris hevder Sony nærmest uendelig kontrast. Med andre ord er det rommet som bestemmer det reelle kontrastnivået. Der hvor VPL-VW290ES har manuell linsejustering er VW890ES automatisk, og den har også linseminne, slik at du kan lagre ulike justeringer for 16:9 og 2,35:1 bildeformater. Et must hvis du har et bredt lerret.

Hvis ikke laser er viktig for deg, tilbyr VPL-VW590ES det samme som VW290, men har dynamisk iris, samt automatisk linsejustering med linseminne i tillegg. VW590 koster da 7000 euro, eller ca 70.000 kroner.

Sony VPL-VW890ES & Sony  VPL-VW290ES
Fra venstre: VPL-VW890ES, VPL-VW290ES i svart, VPL-VW290ES i hvitt. Foto: Sony

Pris og tilgjengelighet

VPL-VW290ES og VPL-VW890ES er tilgjengelig for bestilling nå, og priser i euro er 5.499 EUR for VW290 og 24.999 EUR for VW890.

Mer info: pro.sony

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

70%

Black Week Tilbud

70% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 1665,60,-)

LB+Total måned / 185,-

Tilgang til ALT innhold i 1 måned

LB+ Total 12 mnd / 156,-

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder

55.50,- / mnd
185,- / for 1 mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

XGIMI projektorer lyser opp hjemmekinoen

Sonys nye projektorer ser fantastisk ut

Ny lydplanke-versting fra Klipsch

Hva er pikselskifting i en projektor?

Ny hjemmekino-tungvekter fra Denon

Samsungs nye laserprojektorer slippes 5. september

Epson frister med gigantbilde

Spinnvill lydplanke fra Nakamichi

Budsjettvennlige høyttalere

Alt du trenger til hjemmekinoen

Google-streamer med kunstig intelligens

Dolby Vision kommer til en kinosal nær deg