Bare spør en fotograf, vidvinkel er uunnværlig til landskapsfotografering. Men for de som kanskje har vurdert Fujifilms nye generasjon med mellomformatkameraer, har utvalget av brede bildevinkler vært begrenset.
Det er kanskje ikke så rart, kamerasystemet er bare tre år gammelt, men nå finnes det endelig en skikkelig vidvinkel til Fujis GFX-kameraer, som også kan tilfredsstille kresne landskapsfotografer.
Det nye GF 30mm f3.5 WR legger seg mellom GF 23/4 (tilsv. 18mm) og GF 45/2.8 (tilsv. 36mm), og dekker 24mm brennvidde om man sammenligner med 35-fullformat.
Vidvinkelobjektivet er relativt kompakt, spesielt til mellomformat å være, og veier bare drøyt et halvt kilo. Med 23mm brennvidde og brukbar lysstyrke på blender 3,5, er det like godt egnet som reiseobjektiv, hengende rundt nakken, som det er på et stødig stativ ute i naturen. Objektivet er nemlig værtettet, men mangler bildestabilisator.
Det siste er ikke et problem med GFX100S som jeg brukte, der er stabiliseringen innebygget, og sammen er kameraet og 30mm en ganske hendig kamerapakke, både for en tur i urbane strøk, og ute i naturen.
Fuji-objektivet er solid bygget med fokusring, blenderring i 1/3-trinn som kan låses på blenderautomatikk og C for de gangene man vil velge blender fra en innstillingsring på kameraet.
Marginal fortegning
Det er slett ikke uvanlig at vidvinkelobjektiver sliter både med vignettering og fortegning. Her der begge moderat til marginal. Det er altså fullt mulig å fotografere med full blenderåpning, uten å se mer en moderat med lysstap i hjørnene, og bare marginal fortegning.
Skarpheten er rett og slett superb, spesielt fra blender 5,6 hvor den også holder oppløsningen ut i kantene. På full åpning er skarpheten litt mykere i hjørnene, men det er sjelden sjenerende. Med GFX100S 102 Mp er det ingen sak å få fram mengder med detaljer i landskapene, og den høye oppløsningen gjør det enkelt å beskjære bildene hvis man vi ha et litt tettere utsnitt, uten å miste skarphet eller detaljer.
Skarpheten faller over hele bildeflaten om man leker makrofotograf. Nærgrensen på 30 m frister til det, men bildene får en dusere skarphet når motivet er så nært. Jeg oppdaget ikke overraskende, at det kan være følsomt for strølys hvis man har skarpt lys i relativt rett vinkel til objektivet.
Autofokusen er stillegående, men ikke spesielt rask. Man kan argumentere med at det ikke gjør noe på et mellomformatkamera med moderat skuddtakt, men jeg vil uansett at kameraet aldri nøler eller jager selv om jeg bare skal ta ett bilde om gangen.
Det er ikke mulig å finne noe kromatisk aberrasjon på bildene. Objektivet ødelegger heller ikke bakgrunnen med kantete bokeh-effekt, og selv om det ikke er like smørmykt som på GF 80mm f1.7, er det absolutt godkjent for en vidvinkel.
Konklusjon
For de som har eller vurderer Fujifilms GF-system, har det manglet en 24mm. Den finnes nå i form av GF30/3.5. som tilsvarer en 24/2.8 om man sammenligner med fullformat. Det er ikke noe makroobjektiv, tross god nærgrense, men til alt annet man trenger en vidvinkel til, er den perfekt selv om den mangler både bildestabilisering og den lynraske autofokusen man får på Fujis- X-system. Det er trolig ikke det viktigste for de som ser etter optisk kvalitet i en vidvinkel til Fujis mellomformatkameraer, og akkurat dét får de her i fullt monn.
Les videre med LB+
Black Week Tilbud
70% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 1665,60,-)
LB+Total måned / 185,-
Tilgang til ALT innhold i 1 måned
LB+ Total 12 mnd / 156,-
Tilgang til ALT innhold i 12 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser