TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Sonos Roam

Sonos-anlegget som ”to-go”

Sonos’ første bærbare høyttaler imponerer på integrasjon og bekvemmelighet.

Av / 06.04.21 - 15:00
Sonos Roam

Lyd & Bilde mener

  • Varm og behagelig lyd med god taleforståelse. Du kan ta alle fordelene og strømmetjenestene fra det stasjonære Sonos-systemet med i lommen.
  • Forholdsvis dyr. Udynamisk lyd. Ingen bassgjengivelse. Lader er ikke med i prisen.

Det var ingen stor overraskelse da Sonos i begynnelsen av mars avslørte sin første lommebærbare høyttaler, Sonos Roam. Før den offisielle lanseringen hadde de fleste detaljene nemlig blitt lekket. Noe som sannsynligvis ga den mer oppmerksomhet enn hvis den ikke var blitt lekket. Små bærbare høyttalere er det mange av – men hemmeligheter er alltid positivt.

Men nå er den her, og vi har fått testeksemplaret i hånden tidsnok til å ta den en tur med ut i vårluften og hjem igjen. Den er nemlig beregnet både til bærbar bruk og som en del av hjemmets Sonos-system.

Roam er den absolutt minste Sonos-høyttaleren til nå. Med 17 cm i høyden og 6 cm i bredden i en håndvennlig, myk trekantet form passer den akkurat til å putte i jakkelommen eller i vesken. Fire touch-knapper på toppen av enheten kan brukes til å styre lydstyrke, starte og stoppe avspillingen og slå på mikrofonen så den kan stemmestyres med Google Assistent. Alexa støttes også, men det er kun interessant i de store språkområdene.

Fronten er dekket av et solid beskyttelsesgitter av metall, og høyttaleren er vann- og støvtett etter IP67. Noe som betyr at den tåler en dukkert på opptil en halv time.

Sonos Roam 1
Fronten er dekket av et solid beskyttelsesgitter av metall, og høyttaleren er vann- og støvtett etter IP67. Noe som betyr at den tåler en dukkert på opptil en halv time. (Foto: Sonos)

Som en uheldig tradisjon blant bærbare høyttalere oppgis kun meget få tekniske data. Vi får vite at det er en oval bass/mellomtoneenhet og en diskantenhet. Og vi får også opplyst at det er 1GB RAM og 4 GB lager. Men ikke noe om enhetenes størrelse eller høyttalerens frekvensområde. Men det sier seg selv at de må være små, og bassgjengivelsen skal man heller ikke regne med i nevneverdig grad.

Annonse

Batteritiden er på 10 timer, noenlunde som andre små bærbare høyttalere. Lading enten via USB-C eller trådløst etter Qi-standarden. Sonos får poeng for å gi mulighet for trådløs lading, men minuspoeng for ikke å levere noen form for lader, trådløs eller ei. Det følger bare med en USB-kabel i esken.

Eksemplarisk lett oppsett

Oppsettet av Sonos-høyttalere har alltid vært eksemplarisk lett, og det er bestemt ikke blitt vanskeligere. Det tar under et minutt å koble Roam til et eksisterende system, og man trenger ikke å taste inn noe som helst underveis. Sikkerhetssjekken tas hånd om av høyttaleren sammen med mobilens mikrofon.

Når Roam er lagt til i multiroms-systemet, dukker den opp i appen på linje med husets øvrige høyttalere. Man har selvfølgelig også adgang til de samme strømmetjenestene som normalt. Sonos støtter et utall av strømmetjenester; over 100 ifølge dem selv. Vi har ikke sjekket, men alle du bare kan tenke deg, er der.

Sonos Roam 2
Sonos Roam kan lades trådløst, men den fikse magnetiske laderen er dessverre ikke med i prisen. (Foto: Sonos)

To-stay eller to-go?

Så langt, så bra. Det virkelig smarte er at du kan ta alt med deg. Alt som virker i Sonos-appen på mobilen, fortsetter å fungere når du går ut av døren. Det skiftes automatisk fra Wifi til Bluetooth, men musikken fortsetter. Integrasjonen er ganske enkelt det sterkeste argumentet for å velge Roam fremfor andre – og billigere – bærbare høyttalere!

Det neste trikset er når man kommer hjem igjen. Et langt trykk på play-knappen på Roam flytter avspillingen til den nærmeste stasjonære Sonos-høyttaleren i hjemmet, hvor man kan lytte videre med større rå styrke og bass, og uten å bruke batteriet. Det gjelder dog bare på musikktjenester som støtter Sonos-systemet. Hvis man har lyttet til andre musikkilder via Bluetooth, blir de ikke transportert til en stasjonær Play:5-høyttaler.

” Integrasjonen er ganske enkelt det sterkeste argumentet for å velge Roam fremfor andre – og billigere – bærbare høyttalere!”

 Lydkvaliteten

Sonos Roam er en liten høyttaler, så de lydmessige evnene er nødvendigvis deretter. Den kan ikke spille spesielt høyt, og bass kan den rett og slett ikke spille. Men den er god til at late som!

Sonos Roam er utstyrt med en automatisk utgave av Trueplay-romkorreksjonen, som stiller inn lyden etter omgivelsene når den står stille på et sted.

Sonos Roam 3
Sonos Roam er liten nok til å kunne ligge i jakkelommen, men har samme bekvemmelighet som de stasjonære høyttalerne hjemme. (Foto: Sonos)

For å være en håndholdt trådløs høyttaler låter Roam veldig godt. Lyden er hverken tynn eller innelukket, men ganske varm og behagelig. Stemmer er klare og lette å forstå. Og det er lett å høre at den klangmessig er i familie med de stasjonære Sonos-ene.

Selv om lyden er varm, gjengir Sonos Roam reelt ikke bass. Dype trommer og synthesizerbasser mangler stort sett i avspillingen, men da resten gjengis forholdsvis jevnt, tenker man ikke over det. Det er i det hele tatt lett å leve med manglene, da det aldri låter dårlig; heller ikke når Roam blir utsatt for noe den ikke kan. Som dynamiske låter som blir flatet ut til lydtapet. Men uten hørbar forvrengning.

Konklusjon

Sonos Roam er dyrere enn de fleste trådløse høyttalere i samme vektklasse, og den spiller ikke så dypt eller for den saks skyld høyt som Beosound A1. Men den gjør det riktig sjarmerende.

Hvis lydkvaliteten teller mest, og du er villig til å betale for det, er KEF Muo det sterkeste alternativet. Sonos’ store forse er integrasjonen med Sonos’ øvrige produkter, og muligheten for å beherske alle strømmetjenester og bekvemmeligheten når du går ut av døren – og når du kommer hjem igjen – er virkelig overbevisende. Så overbevisende at Sonos-eiere sannsynligvis gjerne betaler litt ekstra for det.

Karakter
Sonos Roam
Premium
John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

70%

Black Week Tilbud

70% På LB+ Total i 12 måneder!

LB+Total måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned

LB+ Total 12 mnd

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder (Mest å spare)

55.50,- / mnd
185,- / for 1 mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Sonos Arc Ultra tar lyden til nye høyder

Muskelbunt i skreddersøm

Lyden av dansk storhet

Latterlig bra retrohøyttaler

Lydplanke, høyttaler og møbel: Tre ting på én gang

Technics knock out

Blåser ørene av deg

Årets beste lydplanke fra Samsung?

Dynamitt i bokhylla

6 billige lydplanker

Lyngdorf til lavpris?

Kulerund høyttaler i reiseformat