Lys er helt nødvendig når man tar bilder. Men det kan bli for mye av det gode. I noen situasjoner kan bildene bli lite vellykkede. Harde skygger, fargestikk og motlys, er de vanligste problemene.
Her skal du få fem tips til hvordan du kan unngå at påskebildene blir dårlige.
1. Pass på motlys
Hvis man tar bilder med mobilen, bruker den avansert bildebehandling med kunstig intelligens for å finne ut hvordan bildet skal eksponeres. Det er slett ikke alltid det fungerer like bra, og i likhet med et kamera, kan mobilen slite med å lyse opp motivet der du helst vi at det skal være lyst.
Motlys kan altså gi deg mørke, undereksponerte bilder, men det kan du unngå ved å gjøre sånn:
På mobilen velger du fokus og lysmåling ved føre å fingeren på skjermen dit du vil ha bildet korrekt eksponert. Hvis du har en mobil med mer avanserte bildeinnstillinger, se etter symbolet som viser punktmåling, og velg det før du tar bildet.
Stort sett alle kameraer har punktmåling, så her er enklere å kompensere for motlys. En ekstra tips kan være å programmere en av knappene på kameraet til valg av lysmåling. På den måten er man bedre forberedt på vanskelige lysforhold.
2. Bruk blits
Blits i solen? Javisst. Det er den enkleste måten å lyse opp skygger på, og bruk den gjerne på bilder av mennesker. I sollys vil hverken mobilen eller kameraet slå på blitsen automatisk, så man må aktivere blitsen selv. Hvis kameraet har såkalt innfyllingsblits – fill in – kan man velge den for å lyse opp skygger uten at blitslyset blir for sterkt.
3. Lur hvitbalansen med dette trikset
Alle har sett hvordan snøen skifter farge på bildet. Det snødekte landskapet med uendelige skispor, skjemmes av en skarp blåtone som ikke var der da bildet ble tatt, og det som verre er, ansikter på bildene får det samme sykehusblå skinnet som ingen kler.
Hvis mobilen gir deg muligheten til å velge hvitbalanse selv, slik man kan på alle kameraer, velger du en varmere fargetemperatur ved å se på skjermen hvordan snøen går fra blått til hvitt når du endrer fargebalansen. På et kamera kan du måle hvitt selv ved å peke kameraet mot den hvite snøen, og ta et bilde som lagrer hvitbalansen, alternativt trykke inn WB-knappen og vri hvitbalansen i riktig retning.
4. Gå nærmere
Hvis man skal forevige en lykkelig gjeng foran solveggen på hytta, bør man gå så nært at menneskene dominerer bildeflaten. Hytteveggen er ikke interessant, med mindre hytta er designet av Frank Lloyd Wright, men det er menneskene på bildet. Det samme gjelder dersom man skal ta bilder av vårens første blåveis, påskeliljer eller små ting som lett forsvinner i bildet hvis man ikke går nært nok.
5. Gå lengre unna
Regelen om å gå nærmere er til for å brytes. For eksempel når man skal forevige den unge håpefulles første skitur. Da ser det bare rart ut om man går så nært at man hverken får med skiene eller landskapet på bildene. I etterkant blir det ikke lett å se hvor bildet ble tatt, hvis utsnittet er for tett. Gå derfor lengre unna for å få med landskapet, landemerker, og miljøet rundt motivet. Da blir bildet straks mer interessant.
Les videre med LB+
Nyttårstilbud - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)
Prøv LB+Total i 1 måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-
Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd
Tilgang til ALT innhold i 6 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser