TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Razer Kiyo Pro

Se bra ut på hjemmekontoret

Razers webkamera er ikke bare til Twitch-streamere og gamere. Det er minst like bra til å sikre skarpe, velbelyste bilder fra det improviserte hjemmekontoret.

Av / 18.03.21 - 10:22
Razer Kiyo Pro

Home mener

  • Tre bildevinkler. Naturlig bilde under vanskelige lysforhold. Velfungerende autofokus.
  • Høy pris. Ingen 4K-oppløsning, men det er likevel overkill i de fleste tilfeller.

Enten du er streamer med egen kanal eller bare skal delta på arbeidsmøter fra hjemmekontoret, trenger du et webkamera. Og det eneste bra man kan si om det innebygde kameraet i den bærbare, er at det fulgte med gratis.

Razer Kiyo Pro er et kamera som ikke utelukkende henvender seg til Razers stamkunder, altså gamere, men som også lover god bildekvalitet i dagslys ved møter.

Ligner kameraoptikk

Razer Kiyo Pro ligner ikke på de fleste andre webkameraer. Det ligner nemlig mer på fotoutstyr. Det syv centimeter brede sylindriske kameraet ligner til forveksling linsen på et systemkamera. Det er litt nerdete – og som gammel amatørfotograf må jeg innrømme at jeg liker det veldig godt!

Billedsensoren er en Sony IMX327. Den brukes fortrinnsvis i overvåkningskameraer – som den på sitt vis også gjør her. Den utmerker seg ved å være svært lysfølsom. Et blendetall på f/2.0 er bra. Det er svært viktig, da et webkamera til gaming kan risikere å måtte klare seg uten annet lys i rommet enn det som kommer fra skjermen.

Razer Kiyo Pro 1
Det syv centimeter brede sylindriske kameraet ligner til forveksling en linse til et systemkamera. (Foto: Razer)

Beauty ring

Forgjengeren Razer Kiyo hadde en innebygget lyskilde i form av en krans av lysdioder – en såkalt beauty ring. Det har ikke Kiyo Pro. Razer har laget en ringformet lyskilde som tilbehør, men rakk dessverre ikke å levere den under testen.

Annonse

Oppløsningen på Kiyo Pro er Full HD (1920 x 1080 punkter), og kameraet kan levere video med 60 bilder i sekundet. Eller 30 bilder i sekundet med HDR.

Som andre webkameraer kan Kiyo Pro monteres på toppen av skjermen med en bøyle eller på et fotostativ ved hjelp av en standardgjenge i bunnen. Tilkobling skjer med standard USB-kabel. Kameraet er plug-and-play, men har man lyst til å leke med innstillingene, skjer det via Razers Synapse-kontrollprogramvare som brukes til alle deres enheter.

Tre bildevinkler

Her kan man justere fargemetning, hvitbalanse og en lang rekke andre egenskaper som ikke vil fortelle andre enn kameranerder noe. Men man kan heldigvis også velge mellom noen få forhåndsinnstillinger.

Kameraet kan vise tre bildevinkler på henholdsvis 103 grader, 90 grader og 80 grader. 80 grader er i seg selv en vidvinkel (tilsvarende en 28 mm-optikk i de gamle analogdagene), og de to enda videre innstillingene gir en synlig forvrengning av perspektivet, men er gode å ha til gruppemøter. De stiller også krav til opprydning, da de får en svært stor del av rommet med på bildet!

Når innstillingene er gjort, husker kameraet dem, så man trenger ikke ha Synapse-programmet kjørende konstant. Og det er praktisk hvis kameraet skal brukes på ulike datamaskiner. Men bruk Synapse minst én gang, siden kameraets firmware også oppdateres her. Mitt testeksemplar av Kiyo Pro hadde et temmelig mørkt bilde da jeg brukte det direkte fra esken, men etter en automatisk oppdatering i Synapse var bildekvaliteten på plass.

Ingen 4K-video

Razer Kiyo Pro støtter ikke 4K-oppløsning, som for eksempel Logitech Brio, men når har man i praksis bruk for å transmittere sitt eget åsyn i UHD-kvalitet? Det koster seriøst mye internetthastighet å overføre 4K-video. Både på avsender- og mottakersiden.

Razer Kiyo Pro 2
Bildesensoren brukes fortrinnsvis i overvåkningskameraer – som den på sitt vis også gjør her. (Foto: Razer)

Avslørende skarpt

Kiyo Pro har ikke verdens hurtigste autofokus. Når bildet kommer på skjermen, går det et par sekunder før ansiktet står skarpt. Det har jeg ikke opplevd med andre webkameraer. Til gjengjeld viser det hver skjeggstubb og hudpore så knivskarpt at man raskt skynder seg å slå på rynkeutglatteren i Zoom!

Razer fremhever at kameraet ikke bare kan fungere ved sparsomt lys, men også kompensere for den uheldige belysningen på hjemmekontoret, hvor sterkt lys fra siden eller direkte bakfra er hverdagskost. Adaptive Lighting kaller de det. Og det virker overbevisende bra.

Når alt kommer til alt, ser du fortsatt best ut med en diffus belysning mot ansiktet. Men det er ikke lenger en visuell katastrofe å delta i et møte fra dagligstuen eller kjøkkenet på en solskinnsdag. Kveldsopptak i halvmørke gir fortsatt noe bildestøy, men bildet mister ikke fargemetningen.

Konklusjon

Razer Kiyo Pro er et flott, men også forholdsvis dyrt webkamera som kan akkurat det samme som de mange billigere Full HD-webkameraene. Men det gjør bare alt litt bedre.

Den grunnleggende bildekvaliteten er den beste jeg har sett på et webkamera i denne prisklassen, noe som er avgjørende hvis du har en videoproducer i magen. Og kameraets store toleranse overfor skiftende lysforhold vil få deg til å se bra ut på Zoom- og Teams-møter.

Karakter
Razer Kiyo Pro
Premium
John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Populært!

Årets beste tilbud

Tilgang til ALT innhold i 4 uker for 4 kr

LB+Total måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned

LB+ Total 12 mnd

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder (Mest å spare)

4,- / for 4 uker
185,- / for 1 mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Vi har testet Netgears nye folkelige WiFi 7-mesh

Alle gode ting er tre

Mesh med Wi-Fi 7 gir bred og lynrask dekning

Samsung Galaxy Book 4 Edge er fin til studenter og folk på farten

Yoga på den kloke måten

Moderne CPU – gammeldags skjerm

Tett på perfekt begynner-PC

Er PC-en blitt klokere?

Fin datamaskin – sløv skjerm

Fire hodesett til din nye kontorhverdag

Personlig assistent med ChatGPT

Rekordslank dobbeltskjerms-PC