Hvis du spør oss hva som er den beste hodetelefonen rundt 15.000 kroner, så ville vi kanskje bedt deg gå opp til 16.500 og kjøpt Focal Clear. Det vil si, frem til nå. For nå blir den nemlig erstattet av den – forhåpentligvis – enda bedre Clear MG. Hvor MG står for magnesium.
Focal har gått Clear grundig etter i sømmene og lett etter måter å forbedre den. For å få det til, har de gått høyttalerelementene – eller driverne – etter i sømmene, og landet på at de med fordel kunne byttes ut til noe enda bedre. De siste fire årene har franskmennene nemlig forsket på nye membranlegeringer, hvor målet har vært å få til en membran med forsvinnende lite masse, samtidig som den holder seg stiv nok til å håndtere de raskeste svingningene uten å bryte opp i forvrengning. Og det på en rimeligere måte enn man har løst det på de kjempedyre Utopia med membraner av beryllium.
Focal Clear MG – med elementer i magnesium
Med Clear løste Focal utfordringen med en legering av magnesium og aluminium. Men med Clear MG har man droppet aluminiumet, og gått for rent magnesium. Dette for å gjengi hele toneområdet med ekstrem presisjon, og med superraske transienter – også i diskantområdet.
Ser man høyttalerelementet i profil, har det en M-form, som er formen Focal har landet på for å oppnå jevnest mulig frekvensrespons i en hodetelefons begrensede volum. Som hos forgjengeren er spolen ikke lagt utenpå et formrør, men i stedet viklet med et meget sterkt lim. Alt for lavest mulig masse.
Pressemeldingen lover at Clear MG «låter rytmisk, naturlig åpen og balansert, med et dypt og tøft fundament. Slående dynamikk og mikrodetaljer, tar lytteren med på eskapader i platesamlingen straks man tar dem på.» Luftig og samtidig dyp og råtøff lyd, nevnes også.
Motstanden er på hyggelige 55 ohm, som gjør at bærbare spillere fint bør takle hodetelefonene. Det gjør dem langt mer omgjengelige i mange situasjoner, enn for eksempel Sennheiser HD 800S, for ikke å snakke om de ekstremt tungdrevne HEDDphone.
Asymmetrisk design – inspirert av naturens geometri
Bikubedesignet utenpå klokkene i metall er ikke bare vakkert; det skal også gi lavere akustisk motstand. «Med sitt asymmetriske mønster gir det fritt spillerom for den lynkjappe magnesiumdriveren. Dette bidrar til den åpne lyden disse klokkene har,» kan vi lese. Lignende «fibonacci-mønster», hvor en større figurs areal tilsvarer summen av to mindre figurer, går igjen i naturen; både i plante- og dyreriket finner vi mønster som følger denne sekvensen. Den generelle tanken med å overføre det til akustikk, er at det gjør resonanser mer harmoniske med hverandre, med bedre lyd som resultat.
Fabriqué en France
Som andre påkostede produkter fra Focal produseres Clear MG i sin helhet på Focals fabrikkområde i St. Etienne.
Hodetelefonene kommer med lekre skinndetaljer på hodebøylen og innvendig grill i rustfritt stål for å beskytte det dyrebare elementet. Sistnevnte har fått det samme bikubemønsteret, som gir en fin helhet samtidig som det skal bidra til bedre lyd. Utstrakt bruk av aluminium både i bøylegaffelen og klokkene skal gi et ekslusivt preg.
Som i forrige generasjon kommer Clear med perforert mikrofiber både i putene og i bøylen. Dette for å gi maksimal luftighet ved langvarig bruk. En bæreveske med matchende farge i hasselnøtt, er inkludert for trygg oppbevaring. En lang 4pins XLR kabel for balanserte hodetelefonforsterkere og en kortere 3,5mm med adapter til 6,3mm kabel følger også med.
Pris og tilgjengelighet
Focal Clear MG koster 17.490 kroner og kan kjøpes i dag, 16. mars. Hodetelefonene er allerede på vei inn på testbenken, og vi gleder oss til å dele opplevelsen med deg!