Etter en treg start og et år med modning begynner 3D-tilbudet endelig å løsne. 3D-versjonen av Avatar er endelig fritt tilgjengelig på markedet, det samme er titler som Clash of the Titans, Resident Evil og Alice in Wonderland. På spillsiden har Gran Turismo 5 for alvor sparket liv i 3D-interessen hos spillentusiastene. 3D har kommet for å bli en stund, og alle som vurderer en ny TV i dag må ta stilling til om de trenger 3D eller ikke. 3D-finessene er ikke bare forbeholdt produsentenes toppmodeller lengre, og begynner å krype ned i mer tilgjengelige prisklasser.
Passive briller
3D-feberen rådde på CES-messen i år som i fjor, og i Las Vegas introduserte blant annet LG nye 3DTV-er med passive briller – altså uten aktivt lukkersystem.Teknikken kalles lineær polarisering, og går ut på at det ene bildet (for eksempel det bildet som venstre øye skal se) vises forvridd på skjermen i forhold til det høyre, og vris tilbake på plass igjen gjennom brilleglasset. Selskapet bak teknikken heter RealD og leverer lignende løsninger til de fleste av landets 3D-kinoer.
Fordelen med de passive brillene er først og fremst prisen, som blir en brøkdel av de aktive variantene. Alle som har handlet 3D-briller til hele familien vet at dette koster. Passive briller bruker heller ikke strøm, og du trenger derfor ikke lade dem opp eller bytte batterier. Ulempen er at brilleglassene er veldig mørke, og stjeler mye lysstyrke fra 3D-skjermen.
Det siste påstås å være grunnen til at de fleste leverandørene så langt har holdt seg til de aktive variantene. Lyd & Bilde har ikke testet de to teknikkene opp mot hverandre enda, men vi har sett at Sony benytter den passive teknikken i proffsammenheng. Kvaliteten er attpåtil meget bra, men så bruker de også spesialskjermer for 3D, og av et litt annet kaliber enn det som selges i butikkene.
2D like viktig
Inntil videre må en 3D-skjerm også tjenestegjøre som 2D-skjerm mye av tiden. Kontrast, svartnivå og farger har ikke blitt mindre viktig med inntoget av 3D, de har tvert imot blitt mye viktigere. 3D-brillene stjeler mye lys, og det er nødvendig med en lyssterk og kontrastrik skjerm for å oppnå gode bilder. Skjermstørrelsen spiller også en større rolle når du ser 3D. I denne testen har vi tatt for oss tre skjermer på mellom 50 og 55 tommer, og vi ville ikke satset på noe mindre enn dette om du er seriøst interessert i 3D.
Apparatene fra Toshiba og LG er omtalt tidligere, men denne gangen har vi konsentrert oss om 3D-ytelsen og alt som er relatert til dette. Vi har også tatt med oss KDL-55NX810 som er en relativ nykommer fra Sony. Dessverre lyktes vi ikke å skaffe noe nytt apparat fra Panasonic eller Samsung til denne testen, men vi forventer å teste både VT30 og 8-serien i de nærmeste månedene etter hvert som de blir tilgjengelig. Inntil videre fungerer fjorårsmodellen Panasonic TX-P50VT20 fortsatt som vår 3D-referanse.
Sony KDL55NX810
Blant de beste!
Sonys KDL-55NX810 kombinerer flott design med utsøkt bildekvalitet. Eneste problem er prisen…
LG 50PX950N
Prisgunstig 3D
50-tommeren fra LG er en av de rimeligere 3D-skjermene der ute. For deg som er glad i film er dette mye TV for pengene!
Toshiba 55WL768N
Ikke helt i mål
Toppmodellen fra Toshiba byr på skikkelig størrelse og flott design, men bildekvaliteten mangler litt i forhold til de beste.
Les videre med LB+
Black Week Tilbud
70% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 1665,60,-)
LB+Total måned / 185,-
Tilgang til ALT innhold i 1 måned
LB+ Total 12 mnd / 156,-
Tilgang til ALT innhold i 12 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser