Waze er mer et prosjekt og et sosialt eksperiment enn en ferdig navigeringsapp. Ikke nok med at det er åpen kildekode slik at hobbyprogrammerere kan bidra med rettelser og nye funksjoner, mens selve kartene tas frem av brukerne. Dette innebærer at når man kjører på en gate som ikke finnes med på kartet, er tanken at man skal bidra gjennom å sette inn gatenavnet og dele med alle andre. Man kan også gjøre nøyaktige rettelser på nettsiden.
Via en såkalt crowdsourcing har man også en elementær trafikkinformasjon. Programmet rapporterer inn din hastighet og posisjon, som gjør det mulig å forutse trafikkansamlinger. Brukerne kan også rapportere inn trafikkulykker, køer og politikontroller eller sende meldinger til hverandre. Alt positivt man bidrar med gir poeng, noe som oppmuntrer til å anstrenge seg litt ekstra for gruppens beste.
Der er eksemplarisk lett å søke på adresser, om de finnes, og navigeringsbildet er relativt tydelig. Grensesnitt og guidestemmen finnes faktisk på lokale språk. Men ærlig talt, man kan ikke erstatte riktige navigeringsapper med Waze, ihvertfall ikke ennå. Det er altfor mange gater som savnes, noe som igjen fører til at den iblant tar merkelige veivalg. Brukervennligheten er ikke den beste, og det hele føles litt variabelt og rotete.
Konklusjon
Til å være et gratis navigasjonsprogram som alle er med på å forbedre, er Waze ikke så dumt. Men skal man reise til et sted man ikke finner eller er avhengig av å komme frem i tide, er det så langt ikke tilstrekkelig bra i Skandinavia. Som et sosialt eksperiment og et kult prosjekt er det derimot lysende. Skal man ut å kjøre på kjente veier kan man like gjerne ha Waze i gang og delta med trafikkinformasjon og samle poeng for at man hjelper til.
Også i denne testen:
TomTom 1.6
Finn den raskeste vei
Med helt fersk trafikkinformasjon på skjermen har man alltid kontroll og sparer tid.
Navv 10.2
Basis til budsjettpris
Vil man komme billig unna får man mer enn man har kunnet håpe på med Navv.
Navmii GPS Live 1.6
Navigator på god vei
Navmii er på gang til å lykkes med å levere en billig og grei navigator, men de er ikke riktig i mål ennå.
Navigon Mobile Navigator 1.7
Beste iPad-valget
Tydelige kart og luksusfunksjoner gjør Navigon til et forlokkende valg.
Nav4D 2.0.1
Lavbudsjett på alle måter
Programvare som selges med store røde salgslapper skal man med rette være mistenksom overfor.
iGo 1.3.2
Standard til luksuspris
Skal kundene betale en premiumpris gjelder det å levere valuta for pengene.
Falk Navigator 2.0
Utenlandsk reiseguide
En tvilling til Copilot med en noe lavere pris og turistguide til storbyer.
Copilot Live 8.2
Tapte muligheter
Når toppfunksjonene mangler blir det bare en standard navigator igjen.
Stengt for kommentarer.