TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: TCL 65X10

Råsterk kontrast!

MiniLED er årets store nyhet på TV-fronten: Med tusenvis av lysdioder håper produsentene å blåse nytt liv i LCD-teknologien. Kinesiske TCL er blant de første til å ta den i bruk!

Av / 31.01.21 - 09:00
TCL 65X10

Lyd & Bilde mener

  • Med blendende lysstyrke og kruttsterk kontrast gir TCL X10 en forsmak på hva den nye MiniLED-teknologien har å by på.
  • TCL X10 er en eldre modell som må klare seg uten de nyeste HDMI 2.1 finessene.

Tiden går, og LCD-TV består: Den populære panelteknologien begynner å dra på årene, og møter stadig tøffere konkurranse fra OLED. Likevel greier TV-produsentene stadig å finne nye måter å ”tweake”, forbedre og gi den nytt liv: Først med fargeforbedrende filtre (QLED) og skarpere oppløsning (4K/8K), men nå får også lyset bak LCD-matrisen en real oppgradering, i form av MiniLED!

MiniLED-teknologien er en av de mest spennende nyhetene på TV-fronten i år. Den nye baklysteknologien bruker tusenvis av bittesmå LED-lys – et dramatisk større antall enn tidligere – for å oppnå mer nøyaktig lysfordeling, og vesentlig forbedret kontrast. Tanken er at dette – nok en gang – skal gi LCD nytt liv.

Les også TV-nytt fra TCL TCL satser tungt på den nye MiniLED-teknologien, med flere modeller i planene for 2021.

Både LG og Samsung har annonsert at de kommer med MiniLED-modeller i år. Kinesiske TCL kom dem imidlertid i forspranget, og introduserte sin første TV med MiniLED allerede i fjor: Toppmodellen X10.

Dette er formelt sett en eldre 2020-modell som kun kommer i 65” utgave, men vil snart fases ut til fordel for splitter nye 2021-modeller i flere skjermstørrelser. Vi har likevel valgt å teste den – av ren kuriositet, da dette er en av de aller første TV-ene i sitt slag!

Obs! MiniLED må ikke forveksles med MicroLED, som er en annen ny og banebrytende panelteknologi der man sløyfer LCD-panelet helt og holdent, og lar lysdiodene stå for både lys og farger (litt som OLED). Dette er imidlertid en langt dyrere og mer komplisert teknologi, som foreløpig er vanskelig å realisere i ”normale” prisklasser.

Annonse
TCL 65X10 1
TCL 65X10. (Foto: TCL)

TCL 65X10: Første TV med MiniLED

TCL 65X10 er altså en av de første MiniLED TV-ene på markedet. Teknisk sett dreier det seg fortsatt om en LCD-skjerm med 4K-oppløsning: Forskjellen ligger i LED-belysningen bak LCD-panelet, som er kraftig modernisert – eller rettere sagt miniatyrisert. Lysdiodene har krympet så mye at det er plass til vesentlig flere av dem for et gitt skjermareal: En gjennomsnittlig premium eller high-end LCD-TV har normalt plass til 50 og 500 dimbare LED-soner. Med MiniLED snakker vi langt flere – fra 7-800 til flere tusen (!) soner avhengig av skjermstørrelsen. Det er ikke like mye som en OLED-skjerm, som i praksis har et lyspunkt per piksel – men likevel en dramatisk økning i LCD-målestokk. Så er spørsmålet om det er gjør noen merkbar forskjell? Det er nettopp derfor vi har TCL X10 på testbenken!

TCL 65X10 2
Toppmodellen fra TCL bruker toppmoderne MiniLED-teknologi for å skape et særdeles lyssterkt og kontrastrikt bilde. Et blikk inn i TV-ens fremtid? (Foto: TCL)

Design

TCL-skjermen har en elegant design som er lett å like: den fremstår langt mer påkostet enn andre TCL-modeller vi har testet. Et slankt og rettlinjet innpakning som gir et stramt og rent inntrykk. Her er det bare en tynn ramme som omgir bildepanelet, pluss en børstet metallstripe på undersiden. Selve høyttalerdelen er flyttet ned til en separat lydplanke: den utgjør en integrert del av sokkelen, og er kledd i mørkt stoff. Dersom du i stedet skulle ønske å henge TV-en på veggen, følger det også med med egne fester for å montere lydplanken direkte på vegg.

TCL 65X10 front TC 65X10 rear
<
>
Med slank ramme i børstet metall og en stoffkledd lydplanke med Onkyo-logo, gir TCL 65X10 gir et stilig og eksklusivt inntrykk. (Foto: TCL)

Brukervennlighet og finesser

65X10 bruker det velkjente Android-systemet, her i versjon 9.0. Det følger med to fjernkontroller: Begge er slanke og gode å holde i, men de kunne gjerne reagert enda raskere på kommandoer, synes vi. Heldigvis er den nye Android-plattformen rask og enkel å navigere i, og TCL har lagt godt til rette for innstillinger og valg av inngang/innhold.

TCL 65X10 3

I likhet med andre TCL-skjermer har X10 bred formatstøtte. Her er det full støtte for HDR-formatet Dolby Vision og HDR10+, både via HDMI-inngangene og innebygde apper. Siden dette er en Android-TV er det også et bredt utvalg av aktuelle streamingtjenester: Netflix, Amazon Prime og Rakuten er selvfølgelig på plass, og ikke minst Disney+. Sistnevnte byr på mye innhold i 4K Dolby Vision HDR-format, som dermed kan nytes i beste kvalitet på TCL-skjermen.

TCL 65X10 har dessverre ingen HDMI 2.1 kompatible innganger, kun 2.0b. Den må således klare seg uten de nyeste gaming-vennlige finessene slik som ALLM og VRR, så vel som 4K med 120 bilder i sekundet. Dette kan være verdt å merke seg dersom du søker en ny TV til spillkonsoller som PS5 eller Xbox Series X/S.

Obs! 65X10 er som nevnt en 2019/2020-årgang, og vi forventer at tilkoblingsmulighetene forbedrer seg på 2021-modellene fra TCL.

Bildekvalitet

TCL 65X10 bruker et 4K LCD-panel av typen VA (Vertically Aligned) som er kjent for gode kontrast-egenskaper. På innsiden har den et MiniLED-baklys som er delt inn i  768 individuelle soner med 20 lysdioder i hver, tilsvarende hele 15360 lysdioder! Som alltid med ny teknikk er vi fulle av forventninger – vil disse hårete spesifikasjonene gi noen merkbare forbedringer? Vel, førsteinntrykket er i alle fall at TCL 65X10 skiller seg positivt ut fra mange andre LCD-skjermer vi har testet.

Det første som slår oss er at lysstyrken er usedvanlig sterk: Allerede ved startmenyen til Android-systemet merker vi at skjermen skinner klarere og mer uanstrengt enn vi er vant til å se. Målingene av lysstyrke ligger opp mot 1500 nits! Her vil det definitivt ikke være noe problem å se TV på høylys dag.

Lyssterke LCD-skjermer har ofte en bakside, ved at alt lyset har lett for å ”lekke igjennom” i de mørke partiene, og således ødelegge kontrasten. Men ikke her: Testbildene våre viser at TCL 65X10 har meget presis lysfordeling, uten plagsomme glorieeffekter, ”skitten skjerm” eller andre ujevnheter. Her overgår den faktisk selv ganske dyre LED LCD-skjermer, som ofte har problemer med at at lyse bildeeffekter på mørk bakgrunn (f.eks enden av en tunnel, lommelykter, flammer etc) kan få et synlig omriss rundt seg.

TCL 65X10 4 TCL 65X10 5 TCL 65X10 6 TCL 65X10 7 TCL 65X10 8
<
>
God og presis kontrast: TCL 65X10 har jevnt og tydelig skille mellom de mørke og de lyse partiene, uten plagsom blødning – noe som helt sikkert kan tilskrives den finmaskede soneinndelingen til MiniLED-baklyset. (Foto: Audun Hage)

 

Treffsikker lyskanon

TCL-skjermen har en skikkelig saftig kontrast, som kommer godt med når vi ser film og serier og HDR-format. I actionfilmen Extraction avlegger vi et besøk hos den lokale gangsteren i byen, og hans luksuriøse residens fremstår om mulig enda mer ”glossy” enn vi kan huske. TCL-skjermen får det virkelig til å glitre og sprake i de gullforgylte stolene hans, og tilfører en ekstra realisme som er til å ta og føle på!

TCL 65X10 greier også å få frem dybdeinformasjonen når vi følger rollefiguren Tyler gjennom den mørke undergrunnen. Tunnelen er bekmørk, mens flakkingen fra lommelykten hans er blendende sterk! Inntrykkene levner ingen tvil om at dette er en LCD-skjerm av det kruttsterke slaget.

Vi merket oss imidlertid at TCL-skjermen kan være FOR svart til tider. Flere av de mørkeste gråtonene blir i stedet helt svarte – såkalt black crush. Heldigvis finnes det innstillinger i bildemenyen som kan hjelpe på dette, og vi fikk bra resultat ved å heve lysstyrke-kontrollen et par hakk. Da oppnådde vi både god kontrast og utmerket svartnivå, uten å drukne noen detaljer.

Den saftige lysstyrken kan også bli for mye av det gode: Under filmtitting i mørkt rom opplevde vi for eksempel at de helhvite undertekstene kunne bli i overkant sterke. Flere produsenter, deriblant Samsung, har implementert en bildebehandling som demper lysstyrken fra undertekstene. Det er absolutt noe også TCL kunne vurdere!

En annen ting som er verdt å trekke frem, er at det avanserte baklyset ser ut til å kreve mye regnekraft fra videoprosessoren. Jo flere individuelle LED-soner, desto flere beregninger må prosessoren gjøre for å holde tritt med bildesignalet. Vi erfarte av og til under raske kamerapanoreringer og scener med mye bildeinformasjon, at baklyset kunne henge litt etter, noe som tidvis introduserte skyggeeffekter.

TCL 65X10 9
TCL 65X10 (til venstre) og Philips 65OLED935 med Ambilight til høyre. Sjekk det svartnivået! (Foto: Audun Hage)

OLED-konkurrent?

Det store spørsmålet er selvsagt om MiniLED-teknologien klarer å løfte LCD til et nivå hvor det kan hamle opp med dagens beste OLED-skjermer. Under testperioden hadde vi også flere OLED-TVer (Philips OLED935, LG OLED CX) tilgjengelig, og det er ingen tvil om at TCL 65X10 kommer svært nær OLED når det gjelder bildeopplevelse i praksis. Mørke scener blir virkelig bekmørke, samtidig som det er skikkelig smell i de lyse partiene. Vi skal ikke påstå at kontrasten er like god i alle tilfeller: OLED drar fortsatt fordel av å kunne hver eneste lille piksel av og på. Likevel er dybdefølelsen så god, at man til tider kan narres til å tro man har med en ekte OLED å gjøre. Når man i tillegg tar hensyn til at MiniLED-skjermen har en formidabel lysstyrke, uten risiko for innbrenning, blir dette helt klart et interessant alternativ!

Lydkvalitet

På lydsiden er TCL utstyrt med en lydplanke som samtidig fungerer som bordfot. Dette er en design som minner kraftig om Philips OLED935 vi testet nylig, men her er det altså Onkyo som har stått for lyden! X10 har en lys og klar lydgjengivelse, der stemmer og lydeffekter kommer rent og tydelig ut. Stemmegjengivelsen har også god taleforståelse. Vi er derimot ikke videre imponert over bassgjengivelsen, som gjerne kunne vært mer fyldig og dyp. Det lønner seg å plassere TV-en på vegg eller nær bakvegg, slik at høyttaleren får mest mulig drahjelp i bassområdet. Det er for øvrig fullt mulig å demontere ”Onkyo-planken” dersom du skulle ønske å benytte en ekstern lydplanke fra andre produsenter.

TCL 65X10 10
Slik ser Onkyo-lydplanken ut på innsiden. (Foto: TCL)

Konklusjon

Denne modellen fra TCL har allerede vært på markedet en stund, men er vårt første bekjentskap med den nye MiniLED-teknologien. Og den virker absolutt lovende: Med en voldsom økning i antall lysdioder får den også mer presis lyskontroll enn vi tidligere har erfart med LCD og LED-baklys. Og TCL X10-modellen har som nevnt ”bare” i overkant av 700 soner: Flere av de kommende 2021-modellene kan skilte med oppimot 2000 soner, i tillegg til ny og mer avansert styring av baklyset. Dermed er det all grunn til å være spente på hva TCL, og ikke minst Samsung og LG kan utrette med MiniLED fremover!

Karakter
TCL 65X10
High End
Audun Hage
(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Storeslem fra Sony

Hvilken Frame-TV er den beste?

Prisgunstig TV-underholdning

Philips’ råeste TV hittil?

Now That’s Entertainment!

Gjør den gamle TV-en smartere

Gigantisk Samsung-TV

Fortsatt blant de aller beste TV-ene

OLED-trekantdrama i premium-klassen

Sonys beste TV hittil?

Farge-tastisk!

Paris 2024 – De beste TV-ene til sommer-OL