TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: Extended bildebehandling

Adobe Photoshop CS4

Av / 17.02.09 - 11:14
Extended bildebehandling

For amatørene er ofte programvaren som fulgte med kameraet, mer enn godt nok egnet til å redigere bildene i etterkant. Skulle man savne bedre og flere redigeringsmuligheter, kan man bytte til Adobe Photoshop Elements 7, og få langt flere avanserte funksjoner enn mange trenger, for bare 800 kroner. Proffene derimot, er krevende yrkesmennesker, og ønsker seg som regel tilgang på alle tenkelige og utenkelige funksjoner. Tanken på å gå glipp av muligheter som andre fotografer har, kan være uutholdende for mange fotografer. Derfor er Photoshop blitt en standard for proffotografene. ”Alle” bruker Photoshop i en eller annen versjon, uansett om de sitter foran en Mac eller en pc, og ingen steder får fotografene så mange muligheter som i den siste utgaven av Photoshop. CS4, her omtalt i Extended-versjon, med CS4-versjonen som også finnes i flere av Adobes programpakker. Med for eksempel illustrasjonsprogrammet Illustrator CS4 og layoutprogrammet InDesign CS4 som deler av innholdet i pakken.

Nytt grensesnittDen viktigste forskjellen på CS4 og Extended-utgaven av Adobes siste versjon av Photoshop, er støtte for 3D-objekter i Extended-utgaven. Begge utgavene er godt integrert med andre programmer fra Adobe, og leveres med filhåndteringsprogrammet Bridge CS4 som en del av programpakken. Adobe har oppgradert mer enn bare funksjonaliteten. Det grafiske grensesnittet har fått en kjærkommen overhaling i CS4. Arbeidsflaten er blitt langt mer oversiktlig, og et eget panel for bildejusteringer har fått sin plass i kolonnen til høyre.
Nå kan man også velge om bildene for eksempel skal stables enkeltvis eller ligge som faner i samme vindu. I tillegg kan man velge mellom ni arbeidsflater hvor funksjoner for hver enkelt primæroppgave er lagt i kolonnen til høyre. Da kan man velge mellom avansert 3D, analyse, automatisering, farge og tone, male, proofing, typografi, video og web. Her er det også mulig å lagre sin egen arbeidsflyt med tilhørende funksjoner.

Nye funksjoner

Kloneverktøyet er blitt langt mer nøyaktig i CS4
Flytting av objekter og kloningen er blant forbedringene.Nå er det mulig å blande en serie bilder til ett, og samtidig korrigere for eksponering, fargetoner og fokus. Blending, som det kalles, skaper ett bilde av for eksempel fem, og da kan man også utnytte dybdeskarphetsfunksjonen til fulle. Med den kan man legge for eksempel makrobilder med ulike fokuspunkter oppå hverandre, og blande dem til ett bilde hvor man kan få større skarphetsdybde fordi de forskjellige fokuspunktenes fokusavstand legges sammen. Uten at eksponeringen eller fargene blir berørt.

Roter og skvis
Blant de mindre viktige, men slett ikke unyttige, nye funksjonene, er muligheten til å rotere bildet sømløst i akkurat den vinkelen man ønsker. Nyttig spesielt når man bruker penn og elektronisk tegnebrett. En langt mer nødvendig oppgradering er sømløs zoom til 100 prosent, med korrekt skalering. Nå slipper man å zoome til en hel prosentverdi, siden CS4 tar hensyn til innholdet og skalerer piksel for piksel til valgt zoomutsnitt.

Annonse

Skaleringen er såpass avansert at det også er mulig å rekomponere et bilde ved å skalere størrelsen på det. Man velger selv hvilke deler av bildet som ikke skal berøres av skaleringen, og så er det bare å plukke det utsnittet man ønsker ved å skalere bildet. Da slipper man å sitte å retusjere seg fram til ønsket resultat, selv om jeg godt kan se for meg at noen fotografer foretrekker gamlemåten, fordi det gir bedre kontroll med detaljer i bildet.

3D-støtte
 

 

3D-støtten i Extended-utgaven er nyttig for noen, og fungerer godt, men er ingen erstatning for en ekstern 3D-rendrerer.

I Extended-utgaven er 3D-støtten mer omfattende, og det er mulig å redigere 3D-objekter sømløst, hvor man kan legge på grafikk, objekter og justere lyssetting og tilpasse teksturer. Objekter kan roteres sømløst i alle plan, og i CS4 er det endelig blitt mulig å se rutenett gjennom tekstur og lag man jobber i, i 3D. Man kan endre og rendre 3D-modeller, men det stiller større krav til maskinvaren og minnekapasiteten enn mange av de rene fotoorienterte verktøyene gjør. Proffene vil uansett bruke annen programvare for 3D-modellering, men muligheten for å endre og redigere 3D i Photoshop er merkbart forbedret i CS4s Extended-versjon.

Lagjustering og råfilbehandling.
Adobe har hørt på kritikken fra CS2 og CS3, og forbedret lagjusteringsverktøyet i CS4, og nå fungerer det utmerket å foreta justeringer av enkelte lag uten at det påvirker bildet andre steder enn i det laget man arbeider med (layers). Man kan maske ut deler av bildet og gjøre justeringen lokalt mer nøyaktig enn før, og autojusteringen er mer presis enn i tidligere versjoner.

Å jobbe med RAW-format i Photoshop kan være en tidkrevende prosess, men nå kan man spare tid. Fordi Adobe har forbedret blant annet støyreduksjonen nok til at man slipper å sitte med tungen rett i munnen for å skru seg fram til den riktige støydempingen, uten at kontrasten og fargetonaliteten samtidig helles ut med badevannet. Oppskarping av bilder er mer nøyaktig uten å ødelegge bildefilen, og fargekorrigeringer er enklere å gjøre lokalt i motivet, uten at fargetoner endres.

Mac-brukere får riktignok ikke gleden av 64-bits støtte i Photoshop CS4, som kunne forbedret hastigheten når man jobber med tunge filer, men de kan i det minste glede seg over støtte for 16-bits utskrifter, som kan gi større fargespekter på proffskrivere som for eksempel Epson Stylus Photo R2880.

Oppsummering
Langt de fleste fotografer får gjort jobben sin i programmer som Adobe Lightroom eller Aperture, men ingen av dem har de samme omfattende og fleksible mulighetene som Photoshop CS4. Som i sin siste utgave ikke bare har fått sårt tiltrengte oppgraderinger av grensesnitt og arbeidsflyt, men hvor også viktige funksjoner er betydelig forbedret sammenlignet med CS3. Ta bare råfilstøtten og lagjusteringen, som er nok til at flere CS3-brukere vil oppgradere uten å blunke. www.adobe.com/no

 

Lasse Svendsen
(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Les videre med LB+

70%

Black Week Tilbud

70% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 1665,60,-)

LB+Total måned / 185,-

Tilgang til ALT innhold i 1 måned

LB+ Total 12 mnd / 156,-

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder

55.50,- / mnd
185,- / for 1 mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Fire trådløse mikrofoner som gir deg proffe videoer

Helrått hybridkamera

Setter en ny standard

Canons beste kamera noensinne

Sånn skal det gjøres

Mellomformat med mer fart

Slik velger du riktig objektiv til kameraet

Kompakt og kompetent

Trekker motivet mye nærmere

Det beste fullformat videokameraet?

Sylskarp portrettele

Rålekkert kamera i 80-talls kostyme