Dette objektivet er relativt stort og tungt. Ikke så rart med tanke på at det er en superzoom med innebygd autofokusmotor og bildestabilisering. Et temmelig komplett objektiv!
Vi oppfatter objektivet som velbygd i solid plast. Oppe på objektivets venstre side finner vi små brytere for å slå autofokus samt bildestabilisering av eller på. Under objektivet finnes en zoomlås man kan bruke når man bærer kameraet over skulderen, da tyngdekraften gjerne feller ut objektivet til dens fulle lengde. Bra!
Bildekvalitet
Optiske feil er en bieffekt det er vanskelig å unngå når man klemmer inn så mye i et og samme obektiv. Bilder tatt med brennvidde på 200 mm plages av lilla fargebryting rundt konturer og mindre detaljer. Derimot finner vi ingen større problemer med synlig fargebryting på bilder tatt på lengste brennvidde. Dessverre er det verre ved kortere brennvidder, og ved 18 mm er det tydelig. Selv om objektivet har bra vidvinkelbrennvidde, er det ikke optimalt på motiv med mange rette linjer, for eksempel arkitektur da rette linjer vil se tydelig fortegnet ut. Objektivet har kraftigere fortegning ved 18 mm enn med kameraets standardobjektiv – et tydelig eksempel på at man må gi avkall på noe kvalitet for å få et alt-i-ett-objektiv. Den innebygde bildestabiliseringen imponerer sterkt. Er du stødig på hendene eller kan støtte deg mot noe, er det ikke mange bilder som trenger å forkastes – selv ikke i dårlig lys.
Bokeh-en – sløringen bak fokuspunktet – er gjennomgående bra, selv ved mindre blenderåpninger, både når det gjelder allmenn karakter og rundhet i bakgrunnssløret.
Konklusjon
Objektivet har en høylytt og ikke akkurat kjapp autofokusmotor, og vi finner optiske feil eller fortegninger ved de fleste brennvidder. Verst er egentlig fortegningen ved korte brennvidder, som er en nedtur selv sammenlignet med det 18–55 mm-objektivet som følger med Canons billigere speilreflekskameraer i dag. Dersom man vet hva man gir seg inn på, og bildene kan justeringes i etterhånd, får man imidlertid veldig mye fotofrihet for pengene – i et og samme objektiv og med meget god bildestabilisering.
Også i denne testen:
Tamron AF Di II 18–250 3,5–6,3
Ekstrem zoom til budsjettpris
Tamron forsøker å imponere med 13,9 x zoom, og lykkes over all forventning. Pass bare på at ditt kamera har innebygd bildestabilisering!
Nikon Nikkor AF-S 50 mm f/1,4 G-objektiv
Portrettfoto i fronten
Kort fokusdyp krever stor blenderåpning, og Nikon leverer med overbevising på det punktet – og det selv ved bevegelige motiver.
Olympus Zuiko Digital ED 18–180 mm f/3,5–6,3
Minimale forvrengninger
For å være et ekstremt zoomobjektiv presterer dette Olympus-objektivet nesten latterlig bra til prisen.
Nikon Nikkor AF-S 18–200 mm f/3,5–5,6 G IF-ED VR DX
Fullspekket superzoom
Selv om man alltid kan finne optiske fortegninger, er dette superzoomobjektivet definitivt ikke uten positive sider.
Olympus Zuiko Digital 50 mm f/2,0 Macro
Det blir ikke skarpere
Olympus har lykkes med kunststykket å bygge et objektiv praktisk talt uten optiske feil. Vi er imponert!
Canon EF 50 mm f/1,4 USM-objektiv
Gammel trofast tjener
En tradisjonsrik historie bygger opp forventningene, men Canon viser at de kan innfri, og tilbyr et utmerket portrettobjektiv for pengene.
Les videre med LB+
Black Week Tilbud
70% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 1665,60,-)
LB+Total måned / 185,-
Tilgang til ALT innhold i 1 måned
LB+ Total 12 mnd / 156,-
Tilgang til ALT innhold i 12 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser