Den nye Rega Elicit er utseendemessig en av de tøffeste vi har sett i denne prisklassen. Elegante kjøleribber synes gjennom den beskårne topplata, og de kule, røde lysdiodene rundt volumhjulet som forteller hvor høyt lydnivået står, er en meget smakfull touch.
Forsterkeren er symmetrisk bygget opp, med den godt dimensjonerte ringkjernetrafoen plassert i midten av kabinettet. Rega har lagt stor vekt på at det ikke skal være intern forvrengning i signalveien, derfor er blant annet strømforsyningene til for- og effektforsterkertrinnet samt de digitale kretsene som styrer lydnivået, totalt separert fra hverandre.
Forsterkeren, som er oppgitt til å levere 82 watt per kanal, har fem linjeinnganger og en forforsterkerutgang, skulle du ønske å koble til en ekstra effektforsterker for å bi-ampe høyttalerne. Den har dessuten to subwooferutganger.
Lydkvaliteten
Det første som slår oss med Rega Elicit er hvor silkeglatt og oppløst den låter. Overtonene i et flygel låter meget luftig og elegant, og lydbildet strekker seg godt utover på sidene. Det er en nyanse i tonene som plasserer Rega i en klasse over både H/K og Electrocompaniets kandidater rent kvalitativt. Responsen er kjapp, med god snert i tangentanslagene. Det mangler ikke mye på attakket her, selv om Elicit er noe rundere enn visse konkurrenter til rundt 20 000 kroner (Hegel H200, NAD M3). Vi skulle imidlertid ønske en noe høyere dynamisk kontrast, forsterkeren er ikke den beste vi har hørt til å virkelig markere forskjellene på lavt og høyt.
Stemmen til singer/songwriter Heather Nova artikuleres på en meget god måte. Klangen fra stemmebåndet skildres meget realistisk. Det eneste vi savner her er litt mer fokus i nedre mellomtone. Det merkes godt på celloen, som vi ønsker fyldigere og litt kraftigere. Når trommene kommer inn, er det et litt flatere lydbilde vi hører enn vi hadde håpet og forventet.
Dette er egenskaper som gjør at hiphop ikke er favorittføden til Rega, som nok er mer for de som hører mest på kammerbesetninger og mindre krevende klassisk musikk som Haydn og Mozarts og Beethovens enklere verker. Og da helst fra et par glimrende stativhøyttalere eller små, men velspillende gulvhøyttalere. Det er nemlig ikke dypbasskontrollen som er denne forsterkerens sterkeste side, subwooferutgangene kan dermed komme godt med.
Også i denne testen:
NAIM NAIT XS
Det åpenbare valget
Denne forsterkeren fra Naim er oppgitt til beskjedne 60 watt per kanal. På spørsmålet om dette holder for å levere varene, er svaret utvetydig: Ja!
NAD C375BEE
Kraftkar med musikalske evner
NAD står bak testens rimeligste forsterker. En kraftig kar med muskler nok til å drive omtrent hva det skal være. Overraskelsen er at den også låter bra!
Electrocompaniet Prelude PI-2
Kraftig forsvarer
Vi var svært så begeistret for Electrocompaniet Prelude PI-2 da vi testet den høsten 2007. Hvordan går det når den nå skal forsvare tittelen? Totalt sett savner vi en litt mer finkornet gjengivelse, spesielt i overtonene. Inngangen skiftes fra vanlig RCA til balansert XLR, i håp om at lydbildet skal åpne seg og utagere enda litt mer. Vi blir skuffet over at vi knapt hører forskjell, og konstaterer at XLR-inngangene neppe er så fullbalanserte som skriften sier.
Harman/Kardon HK 990
En real knockout
Harman/Kardon HK 990 er et kraftverk av en forsterker. Med digital romkorreksjon og innebygde digitallydomformere er den kanskje blant de mest spennende i sin prisklasse.
Les videre med LB+
Årets beste tilbud
Tilgang til ALT innhold i 4 uker for 4 kr
LB+Total måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned
LB+ Total 12 mnd
Tilgang til ALT innhold i 12 måneder (Mest å spare)
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser