Samsung har lenge frontet 8K-oppløsning (7680×4320 piksler) som ”det neste store” innen TV. Denne sylskarpe oppløsningen har normalt vært forbeholdt de dyreste toppmodellene, men nå begynner prisene sakte, men sikkert å komme ned på et mer folkelig nivå. Resultatet ser vi her: Nykommeren Q700T er den hittil rimeligste 8K-skjermen fra Samsung, og ligger i et prisleie som vi vanligvis forbinder med velutstyrte 4K-modeller. Vi har tatt en nærmere kikk på 65” modellen, men den finnes også tilgjengelig i en mindre 55” utgave!
Med hele fire ganger så høy oppløsning som en vanlig 4K-TV er 8K-skjermene i stand til å gjengi svært skarpe og detaljerte bilder. Samtidig er tilgangen på innhold i vaskeekte 8K-format fortsatt relativt sparsom. Dermed reises spørsmålet: Trenger vi virkelig 8K-oppløsning, og gir det noen synlig forskjell mot en alminnelig god 4K-skjerm? Den som tester får se!
Samsung Q700T – design
Rent utseendemessig er det ingen tvil om at vi har med en Samsung å gjøre: Q700T har en stram og rettlinjet design som minner mye om storebroren Q800T som vi har testet tidligere. I likhet med denne har Q700T også en enkel midtmontert sokkel, som gjør det lett å få plass til skjermen på et TV-møbel. Her er også grei klaring til en eventuell lydplanke. Q700T er relativt tykk (ca 4 cm) og har ellers ikke mulighet for såkalt ”No Gap” veggfeste, så den vil stikke noe ut om den henges på vegg. Samsung har imidlertid lagt til rette for skjult kabelføring på baksiden, med egen innfelling og spor for strøm og signalkabler. Vi merker oss for øvrig at denne modellen har såkalt antirefleksfilter, som sørger for en matt og diskré skjermoverflate.
Brukervennlighet og finesser
Samsungs smart-TV system (Tizen) er allerede en av våre favoritter, og 2020-versjonen har fått skarpere grafikk og bedre organiserte menyer enn før. Q700T er veldig enkel å sette opp: den kjenner igjen hvilke enheter du har koblet til HDMI-inngangen, og gjør det mulig å fjernstyre disse. Utvalget av apper er blant de beste i klassen, med støtte for aktuelle tjenester som Disney+ og Apple TV i tillegg til HBO og Netflix.
Samsung Q700T har også Ambient Mode, som er Samsungs ”pauseskjerm”. Den kan vise bilder, grafikk, værinformasjon og lignende, når skjermen står i standby. Her er det også fullt mulig å laste opp familiebilder.
Q700T støtter selvfølgelig HDR-video, inkludert det åpne HDR10+ formatet som Samsung selv har vært med å utvikle. Derimot mangler den støtte for Dolby Vision (HDR med dynamiske metadata).
Rosinen i pølsa er selvfølgelig muligheten til å spille av 8K-video fra kompatible kilder. Samsung-skjermen har imidlertid bare delvis støtte for den nyeste HDMI 2.1 standarden og fullverdig 8K video-overføring (8K/60p). Vi synes godt at Samsung kunne spandert mer på en nyere modell som dette.
Q700T er heller ikke den mest åpenbare gaming-skjermen i Samsungs sortiment: Den må klare seg uten finesser som automatisk spillmodus (ALLM) og variabel refresh rate (VRR) som begge er fordelaktig sammen med moderne spillkonsoller som PS5 og Xbox Series X. Her er heller ingen støtte for spill med 120 bilder i sekundet, slik man blant annet finner på 4K-modellene Q80T, Q90 og Q95T. Samsung har imidlertid sørget for å inkludere en egen spillmodus, med lav forsinkelse på ca 10 ms.
Bildekvalitet
Q700T er som nevnt den hittil rimeligste 8K-modellen fra Samsung. Dermed kommer det ikke som noen overraskelse at produsenten har tydd til sparekniven enkelte steder. Det første vi merker oss er at selve bildepanelet er av typen med 60hz bildefrekvens (også kjent som refresh rate/oppdateringshastighet), som dermed er begrenset til å vise opptil 60 bilder i sekundet. Dette behøver ikke være noen krise, men kan skape utfordringer med enkelte typer videoinnhold. Langt de fleste 4K-skjermene i denne prisklassen leveres nå med 120Hz bildefrekvens. Q700T er imidlertid utstyrt med en kraftig videoprosessor – den samme typen som sitter i Samsungs dyrere 8K-modeller – hvilket til dels kan kompensere for dette. En ting er hvordan TV-en ser ut på papiret og i teorien, vi bryr oss selvsagt mest om hvordan den ser ut i praksis!
Det mest imponerende ved en 8K-skjerm er selvfølgelig bildeskarpheten, og Q700T skuffer definitivt ikke på dette området. Vi startet seansen med 8K-snutter fra YouTube, deriblant kanalen til Phil Holland. Mange av de såkalte ”8K” videoene på YouTube er i realiteten bare 4K, men her får vi servert en rekke klipp som er lastet opp i vaskeekte 8K-oppløsning!
Phil Hollands dronefilmer av New York og Los Angeles er virkelig flotte å se på, med en imponerende skarphet og dybdefølelse. Den 65 tommer store 8K-skjermen får frem en mengde detaljer, og føles omtrent som et blankpusset vindu mot virkeligheten! Man blir lett fristet til å ”zoome inn”, ved å gå tettere inntil skjermen, og her kan du fint gjøre det, uten å se antydning til pikselstruktur eller rutemønster. Bildet er rett og slett tettpakket med informasjon!
Vår erfaring med 8K-TV-ene vi har testet så langt, er at de behøver ekte vare – det vil si ekte 8K-innhold – for å vise seg fra sin beste side. Dessverre går vi fort tom for slike videoer, og må ta til takke med å se ordinært 4K-innhold mesteparten av tiden. Samsung Q700T ser for det meste glimrende ut her også – men må samtidig tåle mer tradisjonell sammenligning mot vanlige 4K-skjermer.
I forbindelse med testen hadde vi også den populære 4K-modellen Q80T for hånden, og Q700T viser seg å være relativt lik denne på generell bildekvalitet. Begge er bakbelyste skjermer med såkalt Full Array og lokal dimming, med omtrent like mange dimmingsoner (ca 50 så vidt vi kan telle). Kontrasten, svartnivået så vel som den generelle lysfordelingen er god i begge tilfeller, men vi opplevde faktisk at Q80T var hakket mer kontrastrik og lyssterk enn Q700T. 4K-modellen greier å grave frem litt flere detaljer i mørke scener der 8K-modellen er mer dunkel og gjengrodd. I tillegg har den generelt litt flere detaljer i den lysere enden av skalaen.
Hva med gaming?
I og med at Samsung-skjermen må nøye seg med 60Hz bildefrekvens, var vi litt nysgjerrige på hvordan den ville håndtere krevende konsollspill som Dirt5 og Gears5 (multiplayer modus) fra Xbox Series X. Begge disse spillene er tilgjengelig med opptil 120 bilder i sekundet, men denne modusen støttes altså ikke av Samsung Q700T, noe vi også verifiserte i Xbox oppsettmenyen. Så lenge vi holder oss i 4K/60 fps modus gjør Samsung-skjermen en god jobb, med god respons og glatte bevegelser. Vi tar oss likevel i å savne den ekstra ”edge-en” vi opplever med skjermer som Q80T, som unektelig føles enda glattere og mer responsiv med sine 120 fps og VRR. Hvis det er en fullblods gaming-skjerm man er ute etter, ville vi definitivt foretrekke sistnevnte.
Lydkvalitet
Samsung Q700T er utstyrt med en rekke høyttalere: den bruker Samsungs nyutviklede Object Tracking Sound + (OTS+) lydsystem, med strategisk plasserte høyttalere i bunnen, på sidene og toppen av TV-kabinettet. En egen lydprosessor sørger for å fordeler lydeffektene, der hensikten er å gi bedre spredning av lyden, i tillegg en mer realistisk surround-effekt. Det gir faktisk ganske god effekt, med et stort lydbilde som fordeler seg jevnt over den relativt store skjermen. Her er det både god klarhet og brukbar fylde i bassen. Det vil si – så lenge man ikke blir fristet til å spille for høyt: Da kan det fort fremkalle en del forvrengning og resonanser. Mange vil nok foretrekke et separat lydsystem eller lydplanke, og da er det kjekt at Samsung-skjermen støtter eARC via HDMI-utgang 3. Velger du for eksempel en Samsung lydplanke av nyere dato, kan du også dra nytte av de innebygde høyttalerne for å utvide lydbildet – såkalt Q Symphony.
Konklusjon
Q700T er en litt annerledes og spesiell modell fra Samsungs rikholdige TV-sortiment. På den ene siden har den topp moderne spesifikasjoner i form av et ekte 8K bildepanel: her får virkelig smake hva en sylskarp 8K-skjerm har å by på! Samtidig mangler Q700T en del finesser for å holde tritt med de aller gjeveste 4K-modellene fra samme hold, deriblant HDMI 2.1 og 120fps bildehastighet. Q700T er ikke den beste ”allround-skjermen” vi har testet, og heller ikke den mest opplagte TV-en til gaming.Den kan imidlertid være en aktuell modell for deg som vil oppleve skarpheten fra en 8K-skjerm på nært hold, uten at det koster en formue.
Likevel: Hvis du er virkelig sugen på 8K-oppløsning, men vil ha ”full pakke” både når det gjelder bildekvalitet og finesser, anbefaler vi heller å kikke på storebroren Q800T. Og gjerne i 75 tommer skjermstørrelse!
Les videre med LB+
Black Week Tilbud
70% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 1665,60,-)
LB+Total måned / 185,-
Tilgang til ALT innhold i 1 måned
LB+ Total 12 mnd / 156,-
Tilgang til ALT innhold i 12 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser