Førsteinntrykket av D10 er at den er betydelig mer klumpete enn de minimalistiske, firkantede konkurrentene. Den avrundete formen og det kraftigere formatet gjør imidlertid at man får et bra grep. At zoomobjektivet stikker ut, reduserer dessuten muligheten for at man stikker en finger i veien for bildet. I hjørnet sitter det solide festepunkter for karabinkrok eller festereim, slik at man unngår å ufrivillig teste støtsikkerheten på en drøy meter. Lukenes gummipakning sitter et stykke inn, så det kan samle seg vann der. Vi anbefaler derfor at man lar kameraet tørke ordentlig før man åpner disse.
Bruk og funksjonalitet
Dessverre har ikke objektivet noen spesielt imponerende vidvinkel, noe som forverres av brytningen i vannet. Det er et problem, ettersom man ønsker å komme nærme motivet med kameraer som dette. Derimot er det lyssterkt sammenliknet med konkurrentene, noe som er bra når det begynner å bli sparsomt med lys under vannet. På plussiden noterer vi oss også at det starter opp hurtig, og det drøyer ikke altfor lenge før man kan knipse neste bilde.
Spakene er kjent fra Canons øvrige kameraer, men plasseringen er litt forskjellig. Knappene for avspilling, innstillingsvalg og utskrift sitter ovenfor skjermen. Det dreier seg om skikkelige knapper som er lette å treffe og trykke inn, selv under vann eller med hansker. Dette gjelder også den solide on/off-knappen og utløseren på oversiden, samt zoomknappene, som er lette å finne med tommelen uten at man må skifte grep. Menysystemet er som vanlig bra, men skal vi finne noe å klage på, er det at det trengs et visst antall trykk for å veksle mellom auto- og bildeinnstillinger.
Bildekvaliteten
For å starte med det beste, så klarer Canon seg best under vannet av testkameraene, takket være den lyssterke optikken. Det er ikke dermed sagt at vi bør dykke med det, men dersom man skal plaske rundt i et svømmebasseng eller i strandkanten, så fungerer det meget bra. Det gjør også at det klarer seg best i lyssvake omgivelser, og vi får ikke noe ødeleggende støy ved ISO 800. Fargegjengivelsen og skarpheten er fullt ut godkjent, og kameraet takler også motlys svært bra. Derimot får det bare gjennomsnittlig karakter når det gjelder alle øvrige aspekter.
Konklusjon
Canon D10 er bra der det spiller størst rolle. Det er enkelt å bruke, selv under vann eller med hansker, og produserer gode bilder under slike forhold takket være det lyssterke objektivet. Det er hurtig og solid, hvilket gjør det til en favoritt i badebagen eller i skisekken. På land blir bildene derimot bare middelmådige, og formatet gjør det litt vel stort og klumpete til å ta med seg i lomma på ferien.
Også i denne testen:
Fujifilm FinePix Z33WP
Moro som vannleke
Et billig og fargeglad, vanntett kamera man kan la ungene leke med. Bildene er imidlertid ikke like oppmuntrende.
Pentax Optio W60
Mageplask i slow motion
Visst er det bra med vanntette kameraer, men da bør de også yte sånn noenlunde, eller i det minste ta gode bilder under vann.
Ricoh G600
Proffkameraet
Dette er det perfekte robuste og vanntette kameraet for brannmenn og anleggsarbeidere snarere enn ferierende.
Panasonic Lumix DMC-FT1
Filmmesteren
Panasonics kamera er ikke best på alt, men dets få svakheter og utmerkede filmmodus gjør det til en vinner på stranden.
Olympus Mju Tough 8000
Den tøffeste hardhausen
I tillegg til å tåle sandstormer og flom, er dette særdeles robust. Dette er kameraet man kan hoppe på og miste fra balkongen.
Les videre med LB+
Black Week Tilbud
70% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 1665,60,-)
LB+Total måned / 185,-
Tilgang til ALT innhold i 1 måned
LB+ Total 12 mnd / 156,-
Tilgang til ALT innhold i 12 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser