Dersom vi hadde delt ut en pris for det tøffeste produktet, hadde Mju Tough 8000 ganske sikkert gått av med seieren. Til tross for det nette formatet, får man en følelse av at det er bygget som en panservogn. Det sies å ha overlevd sentrifugering i vaskemaskinen, og det tror vi faktisk på. Skal man være litt smålig, kunne man nok fått et bedre grep med litt mer gummi, men det er klart at stål er kulere. Objektivbeskyttelsen er laget for å slippe fingeravtrykk, men i dette tilfellet gjør det at vann kan samles bak den. Dette er imidlertid også de eneste små innvendingene vi har mot utførelsen. Derimot er det irriterende at Olympus insisterer på å benytte xD-kort, noe som gjør det vanskeligere å dytte kortet inn i andre apparater. Men det kan faktisk bruke microSD-kort i stedet.
Brukervennlighet og funksjonalitet
Metallinnpakningen er så absolutt elegant, men ikke det beste valget for et apparat som blir vått. Et gummigrep hadde gjort at det satt bedre i hånden. Funksjonshjulet er en enkel og grei måte å velge bildemodus på, og tydeligvis har man lykkes med å få det tett, til forskjell fra hva tilfellet er med de fleste andre kameraene, der man for sikkerhets skyld har kjørt på med knapper. Noen slike finnes det imidlertid også, og de kan være litt vonde å tyde under dårlige lysforhold, for ikke å snakke om at de er for små og sitter for tett til at kameraet kan brukes med hansker. Det spiller imidlertid ikke så veldig stor rolle, ettersom kameraet har en fremragende touch-kontroll. Kakker man på venstre side, kontrollerer man makro, og på høyre side blitskontroll.
Det er ikke verdens kjappeste på oppstart, og det tar en stund å fokusere, så man skal ikke forsøke seg på å bruke det til å sportsbilder. Objektivet har bra om enn ikke imponerende vidvinkel, men det er i hvert fall relativt lyssterkt.
Bildekvaliteten
Mju Tough klarte seg ganske bra ved ISO 800, men det er en klart merkbar bildefortegning, og bildene mister skarpheten i kantene. Bortsett fra dette, klarte det seg best i testen. Det har den beste hvitbalansen, og produserte riktig fine bilder i alt fra makromodus til landskapsbilder. Motlysbilder blir helt greie, selv om det dukker opp en merkbar kromatisk aberrasjon (fargebryting). Under vannet er det nesten like bra som Canon og Panasonic, som ligger på topp der. Det kompenserer fargeavvikene korrekt, og lykkes med å fokusere i hvert fall under våre enkle forhold.
Konklusjon
Ikke noe kamera i testen klarer større dyp eller mer juling enn Olympus, og i tillegg tar det gode bilder i de aller fleste situasjoner. Det har dessuten en fiffig trykkfunksjon for de tilfeller der man ikke kan plundre med de små knappene. Skal man ut i kajakk eller stå på ski, er det altså svært praktisk. Dersom det viktigste er at kameraet holder, uten at man vil gå for mye på akkord med bildekvaliteten, skal man definitivt gå til anskaffelse av et Mju Tough 8000.
Også i denne testen:
Fujifilm FinePix Z33WP
Moro som vannleke
Et billig og fargeglad, vanntett kamera man kan la ungene leke med. Bildene er imidlertid ikke like oppmuntrende.
Pentax Optio W60
Mageplask i slow motion
Visst er det bra med vanntette kameraer, men da bør de også yte sånn noenlunde, eller i det minste ta gode bilder under vann.
Ricoh G600
Proffkameraet
Dette er det perfekte robuste og vanntette kameraet for brannmenn og anleggsarbeidere snarere enn ferierende.
Panasonic Lumix DMC-FT1
Filmmesteren
Panasonics kamera er ikke best på alt, men dets få svakheter og utmerkede filmmodus gjør det til en vinner på stranden.
Canon PowerShot D10
Undervannsvinneren
Canons første kamera for tøffe forhold er en flott sak som trives bedre under vann enn på land.
Les videre med LB+
Black Week Tilbud
70% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 1665,60,-)
LB+Total måned / 185,-
Tilgang til ALT innhold i 1 måned
LB+ Total 12 mnd / 156,-
Tilgang til ALT innhold i 12 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser