I forhold til sin kompakte størrelse er høyttalerne M1 testens tyngste. Her er det tydeligvis brukt ganske tjukk aluminium i store deler av høyttalerkabinettene, for å gjøre disse stivest mulig, slik at lyden fra elementene kommer minst mulig påvirket ut i rommet. B&W har jobbet med delefilteret i høyttalerne for å gi jevnest mulig deling mellom diskant og mellomtone, med minst mulig forringelse av lyden. For å få de små høyttalerne med de enda mindre indre målene til å strekke seg til 80 Hz, er følsomheten nødvendigvis noe lav. 85 dB tyder på at de kan trenge en ganske kraftig receiver, vi vil derfor anbefale en receiver til generelt rundt 6000–8000 kroner.
Det vi finner litt knotete med høyttalerne, er at man må bruke unbrakonøkkel for å feste høyttalerledningene, som dessuten ikke kan være tykke.
Subwooferen ASW608 er av lukket type. At den i tillegg er meget kompakt, gjør at man skulle tro den ikke spiller dypt. For å kompensere for dette har B&W foruten å benytte en kraftig 200-watts forsterker, bygget inn en equalizer som jukser frem en kraftigere dypbass. Flere ulike stillinger for dette finnes på baksiden, det gjelder å prøve seg fram (det anbefales generelt å ha stillingene på A).
Lydkvalitet
Testens dyreste høyttalersystem presenterer et raffinert og fint lydbilde. Et piano er mer sprudlende enn med alle de andre høyttalersystemene. Det er meget velklingende, selv om det mangler noe av fylden og varmen til Audio Pro. Når hele bandbesetningen kommer inn med trommer, bassgitar, vokal og gitar, gjengis det hele luftig og til dels vakkert. Litt slankt i nedre mellomtone er det, slik at brystklangen fra mannsstemmer ikke kommer skikkelig frem, og pianoet mangler også litt autoritet. Som selvsagt gjelder for hele lydbildet for øvrig. Detaljene i diskantområdet føles videre litt mer påtvunget med B&W enn med Audio Pro, men vi må generelt si oss meget godt fornøyd med B&Ws overtonestruktur.
Filmer som ”The Dark Knight” får godt utbytte av den veloppløste og tydelige tonestrukturen. Høyttalersystemet er slett ikke kraftigere enn det til H/K, men det låter mer oppløst og glattpolert, med tydeligere dialoger. Vær bare oppmerksom på at plutselige hagleskudd kan bli litt masete, da lyden er litt slank hos B&W.
Det vi savner, er en tøffere subwoofer. Den er meget kjapp og distinkt, men den kaster inn årene under de verste dypbassekvensene. Det er begrenset hva man får ut av en 8-tommer i et bitte lite trykkammer. Vær også oppmerksom på at subwooferen har meget høy gain, så ikke skru volumhjulet på denne for høyt.
Også i denne testen:
Harman/Kardon HKTS11
Kraftig og vellydende
Harman/Kardon HKTS11 er et av bestselgersystemene i sin prisklasse. Og ikke uten grunn. Denne lekre pakka har nok kraft og bra lyd til en meget fornuftig pris.
Audio Pro Mondial 5.1
Noe å lære av
De lærbekledde Mondial-høyttalerne fra Audio Pro er et lekkert syn. Her MED en ytterst vellydende pakke som gir konkurrentene grunn til å skjelve i buksene. De lærkledde høyttalerne fra Audio Pro kan vise til en merkbart mer kompleks tonestruktur enn mange andre systemer. Dette er blant de mest musikalske høyttalersystemene i sin prisklasse, og passer derfor glimrende for de som hører mye på musikk i tillegg til film, men som ikke vil betale mye for det.
Jamo A407 HCS5
Lettdrevne
Jamo-systemet er testens eneste med gulvstående fronthøyttalere. Det er lettdrevent, og kan brukes med rimelig elektronikk.
KEF KHT 1005.2
Tydelig dialog
KEFs rimeligste surroundhøyttalersystem kan skilte med klar tale og et generelt fint og oppløst lydbilde.
Q Acoustics Q-AV
Go'lyd på billigsalg
Det billige, minimalistiske Q-AV fra Q Acoustics har front- og senterhøyttalerne montert på samme skinne, som monteres under flatskjermen.