TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV
BLACK WEEK - 70% RABATT PÅ LB+

: Pentax K-7

Rimelig proffkamera

Dette kameraet er unikt fordi det kombinerer bildekvalitet med avanserte funksjoner, i et hus så robust at det kan være med i krigen.

Av / 25.09.09 - 10:29
Pentax K-7

Lyd & Bilde mener

  • Bra detaljoppløsning Svært lav bildestøy Solid konstruksjon Kompakt og lett Prisen
  • Upresis hvitbalanse Ingen AF på videoopptak Synlig bildestøy fra 2000 ISO

Pentax K-7 1
Og det gjør det til halve prisen av sammenlignbare kameraer. Pentax K-7 er like robust bygget som de proffkameraene man ser på sportsarrangementer, men koster en tredjedel og leverer like god bildekvalitet. Olympus E-3 er det eneste sammenlignbare kameraet i samme prisklasse, men det har bare 10 megapiklser oppløsning og mindre skjerm med lavere oppløsning. Dessuten er det stort og tungt sammenlignet med Pentax K-7 med 14,6 megapiksler bildebrikke, til 11.000 kroner. Som er det minste og letteste speilreflekskameraet med værforsegling.

I det kompakte og robuste huset i magnesium og stål, har Pentax stappet inn så mange funksjoner at de færreste noen gang vil få brukt alle. Blant annet  videoopptak med 720p HD-oppløsning. Kameraet som er mindre enn en Olympus E-30, Canon EOS 50D eller Nikon D90, er forseglet i alle bauger og kanter og tåler regn, snø og temperaturer ned til -10 grader. Noe vi selvsagt testet. Kameraet ble påmontert Pentax DA 18-55mm WR zoom med gummipakning som forsegler bajonettfatningen. Så ble kameraet slått på og etterlatt ute i styrtregn i en halv time. Deretter ble det plassert i en -18 graders fryser i 48 timer.^

Det søkkvåte kameraet frøs selvsagt til is og ingen ting virket når det ble hentet ut av fryseren 48 timer senere. Men etter fem minutters tining tente LCD-skjermen opp og kameraet fokuserte når utløseren ble berørt. Lukkeren og speilet behøvde ytterligere noen minutter før kameraet fungerte prikkfritt. Siden ble det tatt flere hundre bilder med Pentax-en uten et eneste lite problem. Kameraet ble i hovedsak testet med Pentax DA 18-55mm f3,5-5,6 WR zoom og det ypperlige DA 16-50mm f2,8 SDM til 10.000 kroner. K-7 kan leveres med DA 18-55mm WR til 11.500 kroner eller i kombinasjon med DA 18-55mm WR og DA 50-200mm f3,5-5,6 WR telezoom til 13.500 kroner.

Kompakt og solid
Selve kamerahuset er svært kompakt og relativt lett, men gir et gedigent kvalitetsinntrykk. Det gummierte håndgrepet med ditto bakside gjør 7-ern letthåndterlig og stødig på samme tid. Søkeren er stor og lys med elektronisk vater og ISO-visning i tillegg til eksponeringsinformasjon. På siden av bajonettfatningen sitter en RAW-knapp som også kan programmeres, og man har også valg av fokusinnstilling på siden av bajonettfatningen, mens nedblendingsknappen praktisk nok sitter på strømbryteren rundt utløseren. Som forresten ikke har noe markert trykkpunkt for start av autofokus og lysmåling. Det holder nemlig å berøre utløserknappen så vidt, for å trigge lysmåling og fokus.

Avansert og fleksibel
Listen er lang over kameraets funksjoner. Blant de mest synlige er den store søkeren med 100 prosent dekning, den høyoppløste 3-tommers skjermen med live view og flipp-opp-blitsen flankert av en mikrofon for videoopptak. Under tilkoblingsdekselet sitter en HDMI-utgang for video- og videovisning på flatskjerm, og på samme side av kameraet, inngang for en stereomikrofon. Under videoopptak fungerer ikke autofokusen, man må altså fokusere manuelt. Hastigheten på serieopptak er 5,2 bps begrenset til 40 JPEG-bilder, eller 14 og 15 DNG og PEF-bilder (råfiler).

Annonse

Skuddhastigheten faller imidlertid fra 5,2 bps etter noen eksponeringer, hvor mange avhenger av lagringsformat, og selv med den lydløse SDM-motoren i det sylskarpe og lyssterke DA 16-50mm zoomobjektivet, maktet ikke K-7s 11-puntks autofokus å overgå Olympus E-3s fokushastighet. Men fokusresponsen og hastigheten er merkbart forbedret fra forgjengeren K20D som var langt tregere enn sine samtidige konkurrenter. På live view (søkerbilde på skjerm) synker naturlig nok fokuspresisjonen betydelig, og det ser ut til at Panasonic Lumix G1 og GH1 skal få beholde teten på dette området også etter denne testen.

Som forgjengeren Pentax K20D er K-7 laget for viderekomne fotografer som vil skreddersy kameraoppsettet til ulike behov. Derfor kan man gjøre alt fra å kalibrere skjermens fargegjengivelse til å fintrimme fargegjengivelse og hvitbalanse før opptak. Alle de sju bildeoppsettene i kameraet menyer kan justeres for fargemetning, hvitbalanse, kontrast og skarphet blant annet. Og i sorthvittparameteret kan man stille fargetoning og velge sju filtereffekter (rød, grønn osv.) og legge på infrarødt filter.

Unike funksjoner
Funksjonshjulet til venstre på kameraet har et par unike eksponeringsprogrammer i tillegg til full eller halv programstyring og manuell eksponering, men også innstillingen merket Tav. Som skiller seg fra vanlig programautomatikk, ved at man her kan overstyre automatikken ved å bestemme blenderåpning og lukkertid selv, så vil kameraet automatisk velge den passende lysfølsomheten (ISO).

Vrir man det låsbare funksjonshjulet til Sv, kan man endre lydfølsomheten så mye man vil og kameraet finner ut av blender og lukkertid. Mens man i programautomatikk også kan overstyre blendervalg slik at man kan endre programinnstillingen til blender- eller lukkertidsautomatikk  ved å vri på innstillingshjulene foran og bak kameraet, om ønskelig. Man kan også lagre sine egne innstillinger og hente dem fram ved å vri funksjonshjulet til User.

HDR
Ikke nok med det. På K-7 kan man også velge en blant 38 parameterinnstillinger for å kunne tildele funksjoner til knapper og ratt etter ønske, og skreddersy funksjonaliteten til kameraet. Som også har bildestabilisator integrert i kameraet, valgbar korrigering av fortegning og optisk fargebrytning når Pentax DA- og DFA-objektiver er tilkoblet, og HDR-opptak som smelter sammen opp til tre eksponeringer. Effekten av HDR endrer bildedynamikken slik at man får fram mørke partier og demper høylys, enn da må kameraet stå på stativ og motivet være stillestående. Landskap kan derfor bli vanskelig å lykkes med i HDR-opptak, for blader på trær vind vil bli uskarpe dersom det blåser.

Bildekvalitet
Kvaliteten på videoopptak er relativt god. Oppløsningen på 1280 x 720 holder i massevis, men man må altså fokusere selv, og man har ingen overstyringsmuligheter eller valg av blenderåpning under videoopptak. Siden vi tror at de fleste velger K-7 for stillbildekvaliteten, er det denne vi vektlegger i aller mest i vår vurdering. Og den er meget bra, så bra faktisk at den nesten står til en sekser i vår karaktersetting.

Når den ikke gjør det, skyldes det at Pentax – på tross av synlige forbedringer – ikke har klart å nå igjen de beste konkurrentene på støydemping. JPEG-filer i laveste komprimering (av tre) ser strålende ut med knapt synlig kornstøy opp til 1600 ISO, og kameraet makter å beholde den fabelaktig fine oppløsningen på nesten alle ISO-verdier. Noe som er sjelden kost i denne prisklassen. Med fra 2000 ISO og oppover faller detaljgjengivelsen merkbart mens kornstøyen øker og får selskap av fargestøy ved 3200 ISO. 6400 ISO er knapt brukbart med mindre man har valg maksimal støyreduksjon i menyen. Hvilket reduserer oppløsning og detaljgjengivelse ytterligere.

Likevel, K-7 ligger ikke langt bak de beste konkurrentene på dette området. Kameraets fargegjengivelse er nesten 100 prosent nøytral når portrettinnstillingen er valgt i fargeoppsettet, men litt for dempet i naturlig modus. Men alt dette kan man selv tilpasse etter ønske. Også hvitbalansen som kan gi små avvik innendørs i blandingslys.

Kameraets nye 77-segments lysmåler var svært presis, også den med marginale avvik som ga seg utslag i undereksponerte i stedet for overeksponerte bilder når den en sjelden gang bommet. Undereksponering er ikke ille i det hele tatt, for da kan man alltids hente mer informasjon i etterbehandling av råfilene.

Konklusjon
Pentax har laget et formidabelt kamera i K-7. Ingen av konkurrentene har noe tilsvarende K-7s robusthet, værtetting, bildekvalitet og funksjonsnivå i et så kompakt speilreflekskamera i denne prisklassen. Derfor er K-7 et av de beste kjøpene man kan gjøre, og alle som vurderer et speilreflekskamera med alle muligheter og solid forsegling mot elementene, får ikke bedre kamera for pengene enn Pentax K-7.

Alt er dog ikke perfekt, menystyringen er kompleks og kan forbedres. Mange av funksjonen man ofte trenger tilgang til krever flere tastetrykk før de blir tilgjengelige. Og bildebrikken som gir så ekstremt fin oppløsning, er ikke blottet for bildestøy på høye ISO-verdier. Forbeholdene er uansett små, og for mange av mindre betydning, derfor fortjener prisgunstige Pentax K-7 en klar sekser.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

70%

Black Week Tilbud

70% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 1665,60,-)

LB+Total måned / 185,-

Tilgang til ALT innhold i 1 måned

LB+ Total 12 mnd / 156,-

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder

55.50,- / mnd
185,- / for 1 mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse