Olympus har allerede kunstfiltre integrert i nyere speilreflekser, men kompakte Mju 7010 har fått fire av de såkalte Magic Filters. Ikke nok med det, Olympus har også klemt inn 7 x zoom i kameraet som har bakgrunnsbelyste knapper på baksiden. Men HD-video har de ikke funnet plass til. De fire Magic Filters kan skape effekter som Pin Hole, der bildene ser ut som de er tatt med et hullkamera, og kantene er dusere og mørkere. Neste filtereffekt er Sketch som skaper en skisselignende effekt, Fisheye legger på betydelig tønneformet fortegning, mens Pop Art øker fargeintensiteten mange hakk.
Kameraet kan også lagre panoramabilder, og brukeren får valget mellom 13 motivprogrammer eller automatisk valg av motivprogrammer når funksjonshjulet er dreid til iAuto. Og som på Casio-kameraet finnes det en Beauty-shot-funksjon som gir renere hudtoner med demping av rynker og kviser.
Betjening
Når funksjonshjulet er dreid til programautomatikk, får man rask tilgang til endring av hvitbalanse, lysfølsomhet, serieopptak, lysmåling og bildekvalitet fra den bakgrunnsbelyste OK/FUNC-knappen på baksiden. Når kameraet er stilt til iAUTO er det bare valg av bildekvalitet som er tilgjengelig. Menyene har tiltalende grafikk og norsk språkdrakt, men det kan virke unødvendig å ha en ikonbasert menyside, som man ikke kommer tilbake til uten å trykke en ekstra gang fordi ett tastetrykk fjerner menyen helt. Fra den ellers glimrende skjermen, som har bred innsynsvinkel og god skarphet, på tross av at den er både mindre og har lavere oppløsning enn skjermen på Samsung-kameraet.
Bildekvalitet
Man får Magic Filters og mye zoom for pengene. For Olympus-kameraet koster 300 kroner mer enn Casio-kameraet og har lengre zoomrekkevidde, men bildekvaliteten er ikke noe bedre. Autofokusen og følgefokusen er meget presis, som den også er på Casio Z450 og Sony WX1. Fargebalansen er varm og behagelig, og bildestøy ser man ikke før 800 ISO lysfølsomhet. Det finnes også bildestøy ved 400 ISO, men den er ikke synlig på A4-utskrifter – det er bildestøyen på 1600 ISO, som både er grovkornet støy og markert fargestøy.
Den optiske kvaliteten er ikke overbevisende. Zoomobjektivet har riktignok synlig til moderat fortegning, men skarpheten er ujevn når man går bildene etter i sømmene. På 10 x 15 cm-utskrifter er det neglisjerbart, men dersom man forstørrer bilder ved først å ta et nærmere utsnitt, skal man være forsiktig med å velge store utskrifter. Godkjent bildekvalitet prisen tatt i betraktning.
Også i denne testen:
FujiFilm FinePix F70EXR
Dynamikkbomben
Glem at FujiFilms kamera har 10 x zoom. Den beste grunnen til å kjøpe dette kameraet handler om kvalitet, ikke kvantitet.
Pek og skyt
Canon IXUS 200 IS
Dette kameraet trenger bare én knapp, det meste kan man nemlig gjøre med pekeskjermen.
Sony Cybershot DSC WX1
Beste av to verdener
Når hastighet og bildekvalitet er like viktig, er dette kameraet man skal velge.
Nikon Coolpix S640
Kjapp kompakt
Nikon hevder at S640 er deres raskeste kompakt til dato. Da har de ikke regnet med oppstartstiden.
Panasonic Lumix FX60
Panasonic Lumix FX60
Lumix FX60 er et enkelt og lite nybegynnerkamera som leverer fin bildekvalitet i de fleste situasjoner.
Casio Exilim EX-Z450
Mye bildeglede
Testens billigste kamera mangler ingenting vesentlig. Heller ikke hva bildekvalitet angår.
Samsung WB1000
Sylskarp
Samsungs WB1000 har den beste skjermen vi har sett på noen kompakt. Bildekvaliteten er ikke så verst den heller.
Nikon Coolpix S1000pj
Partykompakten
Ingen kameraer er like festlige som Nikon S1000pj. Med innebygget projektor er kameraet festens midtpunkt.
Les videre med LB+
Black Week Tilbud
70% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 1665,60,-)
LB+Total måned / 185,-
Tilgang til ALT innhold i 1 måned
LB+ Total 12 mnd / 156,-
Tilgang til ALT innhold i 12 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser