TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV
L&B Julekalender 2024 Delta her!

: Pioneer SC-LX82

Svitsjing til nytt nivå

Pioneer har gått over til klasse D-forsterkning i form av ICEpower. Her er høy effekt, lite varme og ekstrem dynamikk stikkordene.

Av / 14.12.09 - 23:00
Pioneer SC-LX82

Lyd & Bilde mener

  • Glimrende lydkvalitet
  • Manuell innstilling vrient

ICEpower er en forsterkningsmetode utviklet av Bang & Olufsen, hvor en svitsjet klasse D-strømforsyning står sentralt. Dette må likevel ikke misforstås som digitalforsterkning, hele kontrollsystemet i forsterkerkretsen er nemlig analogt. Fordelen med en svitsjet strømforsyning er lavt varmetap og dermed langt høyere effektivitet enn en normal klasse AB-forsterkning. Dette fordi den svitsjete forsyningen opererer på en langt høyere frekvens – ICEpower svitsjer mellom pluss og minus 500 000 ganger i sekundet, mot klasse ABs 50 ganger i sekundet. Ulempen har tradisjonelt vært et mindre realistisk klangbilde, først og fremst på grunn av høy forvrengning. I nyere tid har man derimot jobbet mye med dette, og konstruktører har bevist at klasse D kan låte meget bra.

Pioneer har sin egen romkorreksjon kalt MCACC, og i 7.1-receiveren SC-LX82 sitter den hittil mest avansert varianten av denne. Receiveren kan via LAN-inngangen ta inn internettradio, og den er dessuten direkte iPod-kompatibel via medfølgende kabel.

Spesielt verdt å merke seg er Pioneers teknologi for jitterfri lydoverføring via HDMI, men dette er bare mulig med Pioneers egen BDP-LX52 til rundt 5000 kroner.

Oppsett
Skjermmenyen snakker ikke skandinavisk, selv om bruksanvisning er på både norsk og svensk. .Til å bare kalibrere for ett sete, tar oppsettet overraskende lang tid. Dette fordi autooppsettet er mer nøyaktig enn noensinne, dermed er det enda flere ulyder som skal spys ut og utregninger som skal gjøres. Oppsett hos Pioneer kan gjøres kun ved bruk av tegnruten, noe som er praktisk for projektorfolket, da en støyende projektor bør være skrudd av for best mulig resultat.

I likhet med Onkyo går Pioneer dessverre i ­stillemodus når man går inn i menyen, slik at manuell etterkalibrering av høyttalerne er vanskelig eller umulig, fordi man ikke der og da kan høre hva som skjer.

Annonse

Lydkvalitet
Pioneers autokalibrering fungerer bedre enn tidligere versjoner. Endelig slipper vi å gå inn i menyen og kansellere EQ-innstillinger, stående lydbølgekorreksjon og fasejustering. For dette låter virkelig bra!

Pioneer-receiveren har ingen høydekanaler eller andre ekstra kanaler for å utvide surroundlyden. Dette er en helt normal 7.1-receiver som kan ha inntil sju høyttalere plassert rundt i rommet. Den som har fem høyttalere, kan i stedet bruke de overflødige kanalene til å drive frontene med et ekstra sett kabler, for å doble effekten til disse. Den ekstra høydedimensjonen har dermed ikke Pioneer SC-LX82, men lydbildet er likevel meget stort og omsluttende. Tonestrukturen er både naturlig og gjennomsiktig, og lydbildet blir gassaktig svevende.

Dialogene låter stort og tydelig, og er av en litt større dimensjon enn med Onkyo. Det er også litt mer raffinement i overtonene, samtidig som det er mer tyngde i dypbassen – som dessuten låter strammere.

Resultatet er en noe mer maskulin gjengivelse av lydbildet. Eksplosjoner er mer fysiske, og filmmusikken mer detaljert og storslagen. Klangbalansen er likevel ganske lik, da både Pioneer og Onkyo låter nøytralt og fint. Men spesielt det ekstra lille touchet i toppen gir Pioneer en litt større grad av troverdighet.

Musikk i stereo og ”Pure Direct”-modus vitner om det samme. Det er mer kraft i Pioneer, rytmene kommer bedre frem og kontrabassen gjengis med større kropp. Lydbildet forsvinner lenger innover, og oppleves mer tredimensjonalt.

Konklusjon
Pioneer SC-LX82 er en receiver som låter meget bra. Klangsignaturen er nøytral, og det er meget godt med kraft. Romkorreksjonen fungerer bedre enn hos tidligere modeller (også bedre enn den kjempedyre Susano SC-LX90!), og med jitterkorreksjon på HDMI åpner receiveren for enda mer finkornet lyd (forutsetter BDP-LX52).

Lyden i stereo er generelt et lite hakk bedre enn hos Onkyo, men sistnevnte har noen triks i ermet når vi snakker surround – som ekstra høydekanaler. Pioneer-receiveren låter dermed ikke like majestetisk stort og omsluttende på film i surround. Men selve lydkvaliteten er litt bedre hos Pioneer. Hvis receiveren først og fremst kommer til å brukes til musikklytting i stereo, er vi fristet til å si at Pioneer er den beste av alle tre.

Også i denne testen:

Yamaha RX-V3900

Villdyret

Yamaha RX-V3900 har vært på markedet en stund, men har funksjoner og en lydkvalitet som tar den helt opp i teten!

Låter topp Manuell innstilling enkelt
Noe tilbakeholden mellomtone
Les hele testen

Onkyo TX-NR3007

Forsterkeroverdose

Med ni forsterkertrinn og to uavhengige subwooferutganger, oppfordrer Onkyo deg til å fylle opp stua med høyttalere.

God lyd Mange forsterkerkanaler Mange HDMI-innganger
Litt grovkornet diskant Manuell innstilling vrient
Les hele testen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

50%

Juletilbud - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 1 år! (Spar 925,-)

Prøv LB+Total i 1 måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-

LB+ Total 12 mnd / 156,-

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder

925,-
79,- / for 1 mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse
Lyd & Bilde