TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV
L&B Julekalender 2024 Delta her!

: Pro-Ject Debut III Phono USB

Analog til digital

Denne platespilleren fra Pro-Ject kan kobles digitalt til en pc for å rippe musikken over. Lydkvalitet er også vektlagt.

Av / 01.03.10 - 14:19
Pro-Ject Debut III Phono USB

Lyd & Bilde mener

  • Bra lyd
  • Fortjener en bedre pickup

Pro-Jects platespiller er som de fleste andre reimdrevet. Den er like enkelt konstruert som spillerne til Rega, og likner faktisk veldig. Men armen er Pro-Jects egen, av typen 8.6D, og basen er dobbelt så tjukk. II likhet med Rega-spillerne må man løfte av tallerkenen for å skifte hastighet fra 33 1/3 til 45 rpm. Antiskøyting sørges for ved hjelp av et lodd festet i en snor. Dette ser litt ”Ola-mekk” ut, men gjør jobben.

Pickupen som følger med er som hos Rega P1 og Argon TT-1 den velprøvde og populære Ortofon OM5.

Så kommer en viktig melding: Denne spilleren har innebygd RIAA-trinn, og dette kan ikke forbipasseres. Det betyr at spilleren MÅ kobles til en vanlig linjeinngang. Kobles den til forsterkerens phono-inngang, blir resultatet masse forvrengning og i verste fall sprengte høyttalere. USB-utgangen brukes til å koble spilleren til en pc eller Mac, for å enkelt digitalisere LP-ene. Det følger ikke med noen programvare, men vi kan anbefale å laste ned for eksempel gratisprogrammet Audacity (www.audacity.sourceforge.net).

Lydkvaliteten
Fordi platespilleren bruker samme pickup som Rega 1 og Argon TT-1, låter Pro-Ject Debut III ganske likt. Det er visse ting som skiller. Armen på de to rimeligere spillerne virker litt mer solid, men lyden oppleves likevel som litt bedre hos Pro-Ject. Grunnen kan være den dobbelt så tjukke basen.

Først og fremst merker vi et stødigere bassfundament, og knitringen på slitte plater er ikke fullt så fremtredende. Lyden hos Pro-Ject er i det hele tatt ren og pen. Jarle Bernhofts el-piano kommer best fram så langt, og perkusjon (tromming på baksiden av gitarkassa) blir bedre kroppslig gjengitt enn med de rimeligere spillerne.

Annonse

Når Jarle begynner å synge, er det litt forvrengning helt i toppen, som på de andre spillerne med pickupen OM5. Det er begrenset hva denne får ut av rillene. Denne spilleren fortjener bedre.
Se siste side i artikkelen opp­summering og karakterer.

Oppsummering
Blås støvet av platene

Etter å ha testet åtte platespillere i rimelig prisklasse, er det helt klart at vinylformatet har mye snacks å by på. Ikke alle spillerne når helt opp, men her er det mye bra.

Ser vi bort fra platespillerne fra Marantz og Denon, er det besnærende å høre hvor mye lydkvalitet som bor i vinylformatet. Tenk de små rillene, som skal følges av en nål – en enkel nål som rent mekanisk skal få med seg både lydfrekvenser og deres lydnivå – og dele resultatet inn i høyre og venstre kanal! Visst er det merkelig, men likevel et faktum at dette slett ikke trenger å låte dårlig!

Det krever imidlertid høy komponentkvalitet. Og vi har her lært at om du skal ha optimal lydkvalitet, så må du velge bort helautomatisk drift. Det spiser for mye av budsjettet og gir en for lite stabil konstruksjon.

Helt enkle platespillerkonstruksjoner kan derimot låte helt knall. Vi tenker her på platespillere som Rega P1 og P2N. Superenkle konstruksjoner som gjør maksimalt ut av seg lydmessig. Og så deres troe kopier, da, i form av Argon TT-1 (Rega P1) og NAD C555i (Rega P2N).

Når vi gir ”beste kjøp” til både Argon TT-1 og Rega P1, så er det fordi dette er identiske platespillere hvor Rega er originalen. Det småfrekke stuntet fra Hi-Fi Klubben å kalle en klonet versjon Argon TT-1 og prise den 500 kroner rimeligere, føler vi ikke fortjener prisen ”beste kjøp” alene. Hadde det ikke vært for Rega P1, hadde Argonen aldri eksistert. Derfor deler disse to denne prisen.

Når vi så gir prisen ”best i test” til Numark TT500, så er det fordi denne låter best slik platespillerne er levert. Den har en vesentlig bedre pickup enn de andre spillerne, og låter dermed best.

Vi må likevel berømme Rega P2N (og NAD C555i), som er en konstruksjon med vesentlig høyere lydmessig potensial enn Numarken. Rega RB250-armen er nemlig så solid, stiv og flytende at den kan bære pickuper til både ti og femten tusen kroner. Det ville vært tullete å gjøre på Numark TT500, da armen ikke rettferdiggjør dette. Derfor, er du ute etter en platespiller som skal oppgraderes når budsjettet strekker til, og du ikke trenger DJ-funksjoner, så er det Rega P2N eller NAD C555i du skal velge.

 

Også i denne testen:

Numark TT500

DJ-spiller med topp lyd

Numark TT500 ser kanskje harry ut med sine lysdioder og nesten vulgært klumpete konstruksjon. Men for DJ-en er den en drøm, og i ren lydkvalitet er den topp til prisen.

Glimrende lyd Kan spille meget høyt DJ-funksjoner
Litt harry utseende?
Les hele testen

NAD C555i

Clone Wars

NAD C555i ser kjent ut. Litt for kjent, kanskje. Den er nemlig skvett lik Rega P2N. Samme konstruksjon, tallerken og arm. Det eneste som skiller er pickupen.

Meget bra lyd Oppgraderingspotensial
Vi savner jordledning
Les hele testen

Denon DP-300F

Med pickup-forsterker

Denons fullauto­matiske platespiller har innebygd pickupforsterker, dermed kanden kobles til alle forsterkere.

Helautomatisk Kan oppgraderes
Låter litt tamt Snever stereobredde
Les hele testen

Argon TT-1

Rega-kloning

Argon TT-1 er nøyaktig samme platespiller som Rega P1. Bare logoen er annerledes.

God lyd Lett å oppgradere
Mangler jord, kan støye
Les hele testen

Rega P2N

Klassikeren

P2 er Regas mest solgte platespiller. En skikkelig kvalitetsarm og en stabil konstruksjon gjør denne meget fleksibel.

Meget bra lyd Oppgraderingspotensial
Vi savner jordledning
Les hele testen

Rega P1

Godlyd til lavpris

Rega er kjent for enkle, men gode platespillere. Innstegsmodellen P1 er enklere enn noe annet.

God lyd Lett å oppgradere
Mangler jord, kan støye
Les hele testen

Marantz TT-42

Kurant analoglyd

Marantz har gått den lettvinte veien, med fullautomatisk platespiller. Trykk play, og spilleren gjør resten.

Enkel i bruk
Middelmådig lyd Ingen utbyggingsmuligheter
Les hele testen
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

50%

Juletilbud - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 1 år! (Spar 925,-)

Prøv LB+Total i 1 måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-

LB+ Total 12 mnd / 156,-

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder

925,-
79,- / for 1 mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse
Lyd & Bilde