Harman-konsernet har de siste årene gjenoppfunnet høyttalermerket JBL som hodetelefonprodusent. Nå har de også kastet seg over gaming-headset. Og hvilken debut! JBL Quantum One er toppmodellen i gamingheadset-serien, så antallet funksjoner er omfattende.
Sci-fi-fest
JBL har tydeligvis studert gaming-markedet lenge. Designmessig peker Quantum One i hvert fall flere år tilbake i tiden, og det ikke noe avdempet eller voksent over dem. Men til gjengjeld masser av humør. Spesielt når lyseffektene fyres opp. Det er hele tre separate lyssoner på hver øreklokke, som kan illumineres uavhengig av hverandre.
JBL Quantum One er et kablet headset, og midt på den ekstremt stive kabelen sitter en kontrollboks med en skruknapp hvor man kan justere balansen mellom spillyd og chat.
Uvanlig nok har JBL valgt å trekke memoryskum-øreputene med ekte skinn i stedet for kunstlær. Dårlig nytt for dyreelskerne – og godt nytt for komforten.
Som Audeze Mobius kan JBL Quantum One mane frem illusjonen av å lytte til høyttalere. Takket være posisjonssensoren i headset-et (og en betraktelig mengde regnearbeid) blir lyden stående ved skjermen, selv om man snur på hodet.
For å tune lyden helt presist følger det også med en kalibreringsmikrofon som skal anbringes i øregangen for å innstille lyden individuelt.
Støyreduksjon tar hjem seieren
Quantum One har et ekstra ess i ermet i form av ANC (automatisk støyreduksjon). Det er første gang jeg har opplevd ANC på et gaming-headset, men det gir veldig mye mening å kunne slippe støyen fra omgivelsene når man skal konsentrere seg om å vinne kampen.
Alle de tekniske finessene ville være uinteressante hvis lyden var dårlig, men JBL Quantum One låter heldigvis aldeles glimrende. Det er trøkk i bassen, renhet i mellomtonen, og oppløsningen i diskanten er minst like høy som de beste i samme prisklasse.
Ved siden av kabelen som er stiv som ukokt pasta, er det eneste minuset kontrollprogramvaren. Den er definitivt omfattende, og funksjonene, inkludert dekoding av surroundlyden, er fremragende. Men til tross for over en times forsøk på feilsøking lyktes det aldri å installere den på min primære test-PC. Det gjorde det heldigvis på reservemaskinen, men det tyder på at andre vil kunne oppleve samme problem.
Konklusjon
JBL Quantum One gir deg alt man kan forvente av et gaming-headset på en gang – og mer til i form av ANC. Lyden er på topp, 3D-surroundlyden fungerer faktisk, det er en overflod av funksjoner og innstillinger, og det er hele tre RGB-lyssoner å skryte av. At alt dette kan la seg gjøre til denne prisen, er direkte imponerende. Det eneste som ikke fungerer, er den infernalsk stive USB-kabelen, men det kan temmes med rikelige lengder av gaffatape.
Også i denne testen:
HyperX Cloud Flight S
Som natt og dag
Stereo eller surroundlyd? Det trådløse Hyper X-headsettet har helt forskjellig lyd i de to innstillingene.
Logitech G733 Wireless Headset
Mykt og behagelig
Hvis du bare vil slappe av med et spill, er Logitechs livsstils-headset det rette.
Razer BlackShark V2 Pro
En hai til gaming
Pro-etiketten er ikke bare til pynt. Razers headset er et verktøy til profesjonelle.
SteelSeries Arctis 9 Wireless
Fleksibel og fornuftig
Steelseries toppmodell er fylt med praktiske løsninger.
Creative SXFI Theater
Kinoteater på hodet
Creative leverer flott surroundlyd og innovative ideer – og noen av dem virker.
Asus ROG Strix GO 2.4
Til voksne spillere på farten
Asus utfordrer forestillingene om hvordan et gaming-headset kan se ut.
HP Omen Blast
Usammenhengende
HP Omen Blast virker lekker, men lyden skuffer veldig.
Roccat ELO 7.1 Air
Masser av funksjoner
Roccats trådløse økonomi-headset har nesten alt, men lyden halter litt.
Corsair HS60 Haptic
Innebygd granatsjokk
Corsairs kamuflasje-headsett er fylt med lek og moro.
Sennheiser / EPOS GSP 602
Klassisk stil
Forbildet er velkjent på GSP 602, som i realiteten er en hi-fi-hodetelefon med mikrofon.
Acer Predator Galea 350
Alt du har bruk for
Testens billigste leverer 7.1-surroundlyd, utmerket byggekvalitet og helt OK lyd.