TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV
L&B Julekalender 2024 Delta her!

: Test av 5 integrerte stereoforsterkere

Fra sval bris til full storm

En skikkelig forsterker kan blåse nytt liv i høyttalerne og få dem til å blomstre i full prakt. Her er fem forsterkere i toppklassen som vil overraske noen og enhver.

Av / 07.07.09 - 22:00
Test av 5 integrerte stereoforsterkere

Lyd & Bilde mener

  • Masse kraft Romkorreksjon
  • Mangler raffinement Litt ”treg”

Det er lett å tenke at den beste veien å gå når stereoanlegget skal oppgraderes, er å skifte ut høyttalerne. Tross alt er det disse som setter den endelige signaturen på lydbildet. Men høyttalerne i seg selv er tyste som døden før man kobler til forsterkerkraft. Og en forsterker tilfører definitivt lydbildet en hel del. Det hender at selv vi blir overrasket over hvor forskjellig et høyttalerpar kan låte med ulike forsterkere koblet til. Noen forsterkere er kraftige og gjør at man kan spille meget høyt, men uten den oppløsningen man forventer når man skal lytte til akustiske instrumenter. Andre forsterkere har musikaliteten og raffinementet, men egner seg ikke spesielt godt til å drive store høyttalere på grunn av manglende kraft.

For å få i både pose og sekk, altså en forsterker kraftig nok til å flytte rumpa opp av sofaen og ut på dansegulvet, samtidig som den er musikalsk nok til å gi Mozart lyst til å stå opp fra graven og traktere flygelet igjen, må man bla opp en del penger. Ti tusen kroner er en magisk grense for den som virkelig er ute etter de gode opplevelsene i mange år framover. Vi vet av erfaring at selv om man finner gullfunn til 5000 kroner, vil en forsterker til den prisen ha enten mindre kraft eller dårligere raffinement – eller begge deler, hvilket går utover den totale musikkopplevelsen. Fra 10 000 kroner begynner ting å bli så sammensveiset at totalopplevelsen kan bli utrolig bra, og en slik forsterker kan dessuten forsvare et langt høyere høyttalerbudsjett. Men selv her er det en del kompromisser, så vi tar for oss fem ulike forsterkere fra denne prisen helt opp til det dobbelte – 20 000 kroner – i søken etter en forsterker som er så komplett som mulig, men uten at man skal være nødt til å pantsette huset.

Kandidatene
Den rimeligste forsterkeren er i dette tilfellet fra NAD. C375BEE er blant produsentens mest påkostete integrerte forsterkere. Med plenty av kraft tar den sikte på å blåse deg ut av sofaen, men uten å miste fokus på det viktigste – musikken.

Electrocompaniet Prelude PI-2 testet vi i L&B nr. 8 2007. Da ble vi så begeistret av dens lydkvalitet, at vi nå omsider vil finne ut hvordan den står seg i en breddetest.

Harman/Kardon HK 990 er den tyngste og største forsterkeren i testen. Spesielt med denne er diverse digitalinnganger og dessuten romkorreksjon, så høyttalerne skal oppføre seg optimalt i ethvert rom.

Annonse

Engelske Naim er en seriøs, men spesiell konstruktør. De sverger fremdeles til DIN-kabler, som var en vanlig hi-fi-standard i Europa frem til 80-tallet, men som siden ble erstattet av RCA (phono). Den nye NAIT XS er intet unntak i så måte, selv om den også har RCA-innganger og dermed kan pares med en hvilken som helst lydkilde.

Rega Elicit er både produsentens og denne testens dyreste forsterker. Den slanke og lekre forsterkeren er en nyutvikling av produsentens aller første forsterker fra 1990.

NAIM NAIT XS

Det åpenbare valget

Denne forsterkeren fra Naim er oppgitt til beskjedne 60 watt per kanal. På spørsmålet om dette holder for å levere varene, er svaret utvetydig: Ja!

Dynamikk Oppløsning Gigantisk lydbilde
Ingenting
Les hele testen

Rega Elicit

Fornøyelig, men dyr

Engelske Rega har lansert sin nye toppmodell Elicit. En meget lekker forsterker, som låter til dels nydelig.

Låter fint og raffinert
Mangler spenst Dyr
Les hele testen

NAD C375BEE

Kraftkar med musikalske evner

NAD står bak testens rimeligste forsterker. En kraftig kar med muskler nok til å drive omtrent hva det skal være. Overraskelsen er at den også låter bra!

Kraft! Dynamikk Kompleks klang
Til prisen, fint lite!
Les hele testen

Electrocompaniet Prelude PI-2

Kraftig forsvarer

Vi var svært så begeistret for Electrocompaniet Prelude PI-2 da vi testet den høsten 2007. Hvordan går det når den nå skal forsvare tittelen? Totalt sett savner vi en litt mer finkornet gjengivelse, spesielt i overtonene. Inngangen skiftes fra vanlig RCA til balansert XLR, i håp om at lydbildet skal åpne seg og utagere enda litt mer. Vi blir skuffet over at vi knapt hører forskjell, og konstaterer at XLR-inngangene neppe er så fullbalanserte som skriften sier.

Fyldig og god bass Ganske stor lyd
Kunne vært mer finslipt i diskanten
Les hele testen

Harman/Kardon HK 990

En real knockout

Harman/Kardon HK 990 er et kraftverk av en forsterker. Med digital romkorreksjon og innebygde digitallydomformere er den kanskje blant de mest spennende i sin prisklasse.

Masse kraft Romkorreksjon
Mangler raffinement Litt ”treg”
Les hele testen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

50%

Juletilbud - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 1 år! (Spar 925,-)

Prøv LB+Total i 1 måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-

LB+ Total 12 mnd / 156,-

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder

925,-
79,- / for 1 mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse
Lyd & Bilde