Hvem har ikke opplevd en herlig dag på stranden under en utenlandsferie med svømming i krystallklart vann uten at man har kommet hjem med et eneste bilde av det? Problemet er jo at man helst lar være å ta med seg sitt flotte kamera på stranden bare for å få det fylt av sand, eller på grunn av risikoen for at noen spruter vann på det. Å svømme med det er det i hvert fall ikke snakk om.
I slike situasjoner trenger man spesialkameraer som er vanntette, tåler litt møkk og kanskje til og med er så støtsikre at de tåler å falle i bakken. I denne testen går vi igjennom de store produsentenes vanntette kompaktkameraer. De har riktig størrelse til å puttes i lomma på ferien, de tåler alle påkjenninger, og de er i tillegg tilgjengelige for en overkommelig pris.
Svømme eller dykke
Det betyr imidlertid ikke at dette er kameraer man kan regne med å kunne dykke med og likevel få gode bilder. De er riktignok ofte vanntette ned til atskillige meter, men har til gjengjeld andre begrensninger.
Under vann er det mange faktorer som bidrar til at fotografering skiller seg fra fotografering på land. Vann har en annen brytningsindeks enn luft, noe som innebærer at man trenger mer optikk med bredere bildevinkel, som vidvinkelopptikk med 28mm eller kortere brennvidder. De røde bølgelengdene i lyset absorberes raskere enn de andre, noe som gir alt et blågrønt skjær som det må kompenseres for. I tillegg blir det veldig fort mørkt, noe som gjør at undervannsblitser eller lamper er påkrevd. Her trengs det med andre ord et helt annet utstyr enn hva disse billige kompaktkameraene kan tilby.
Derimot er disse kameraene utmerkede for den ferierende som vil knipse noen bilder fra svømmebassenget eller snorklingen i Middelhavets overflate. Glem heller ikke at de dessuten fungerer bra i skibakken.
Fujifilm FinePix Z33WP
Moro som vannleke
Et billig og fargeglad, vanntett kamera man kan la ungene leke med. Bildene er imidlertid ikke like oppmuntrende.
Pentax Optio W60
Mageplask i slow motion
Visst er det bra med vanntette kameraer, men da bør de også yte sånn noenlunde, eller i det minste ta gode bilder under vann.
Ricoh G600
Proffkameraet
Dette er det perfekte robuste og vanntette kameraet for brannmenn og anleggsarbeidere snarere enn ferierende.
Panasonic Lumix DMC-FT1
Filmmesteren
Panasonics kamera er ikke best på alt, men dets få svakheter og utmerkede filmmodus gjør det til en vinner på stranden.
Olympus Mju Tough 8000
Den tøffeste hardhausen
I tillegg til å tåle sandstormer og flom, er dette særdeles robust. Dette er kameraet man kan hoppe på og miste fra balkongen.
Canon PowerShot D10
Undervannsvinneren
Canons første kamera for tøffe forhold er en flott sak som trives bedre under vann enn på land.
Les videre med LB+
Black Week Tilbud
70% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 1665,60,-)
LB+Total måned / 185,-
Tilgang til ALT innhold i 1 måned
LB+ Total 12 mnd / 156,-
Tilgang til ALT innhold i 12 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser